ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Κ. Κακονίκος: Μεγάλη αλλαγή ο κυοφορούμενος νέος τρόπος χορήγησης του αντιγριπικού εμβολίου στα φαρμακεία

Κ. Κακονίκος: Μεγάλη αλλαγή ο κυοφορούμενος νέος τρόπος χορήγησης του αντιγριπικού εμβολίου στα φαρμακεία

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Διευκρινήσεις για τις αλλαγές που κυοφορούνται στον τρόπο χορήγησης του αντιγριπικού εμβολίου μέσα από τα φαρμακεία έδωσε ο εκλέκτορας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο κ. Κωνσταντίνος Κακονίκος μιλώντας στον Alpha Radio 98,9.

Προσπαθώντας να δώσει μία εικόνα για το συνέβη τα τελευταία χρόνια με το αντιγριπικό εμβόλιο που οδήγησε στην υποχρεωτική του συνταγογράφηση εξήγησε ότι «δεν είναι ένα προϊόν που μόνιμα να διατίθεται όλο το χρόνο. Αγοράζεται σε μία συγκεκριμένη ποσότητα, σε μία συγκεκριμένη σύνθεση, συνήθως στις αρχές Σεπτεμβρίου και λήγει την επόμενη χρονιά, τον Ιούλιο. Έρχεται σε τέτοια ποσότητα που να καλύπτει ένα μέρος του πληθυσμού. Μέχρι πριν την πανδημία όλοι όσοι έπρεπε να κάνουν το εμβόλιο και το έκαναν αλλά και όσοι ήθελαν να το κάνουν αλλά δεν ανήκαν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού ήταν περίπου σε ισορροπία. Όταν ξεκίνησε η πανδημία σημειώθηκε πάρα πολύ μεγάλη ζήτηση στο να κάνουν το εμβόλιο άνθρωποι για τους οποίους δεν ήταν να το κάνουν. Τότε η ελληνική κυβέρνηση, κατά τη γνώμη μου σωστά, θεσμοθέτησε τη διάθεσή του αυστηρά και μόνο με ηλεκτρονική συνταγή, όχι με απλή ιατρική συνταγή, έτσι ώστε να μπορεί να ιχνηλατείται και να ελέγχεται ότι θα κάνουν το εμβόλιο κατά προτεραιότητα όλοι οι άνθρωποι για τους οποίους είναι απαραίτητο».

Στη φετινή σεζόν ωστόσο που αφορά τους τελευταίους μήνες του 2022 και τους πρώτους του 2023, μετά τα δύο χρόνια πανδημίας, φαίνεται ότι η εμβολιαστική κάλυψη είναι πολύ χαμηλότερη από αυτή που προβλέπεται επιδημιολογικά. «Δηλαδή έχουμε εμβολιάσει περίπου 1.800.000 Έλληνες-η συνέντευξη δόθηκε στις 28 Νοεμβρίου με στοιχεία της  25ης Νοεμβρίου-όταν θα έπρεπε το νούμερο αυτό να είναι περίπου στα 3 εκατομμύρια» ανέφερε ο κ. Κακονίκος και έτσι, «σε αυτό το πλαίσιο ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πριν από περίπου δέκα ημέρες τη δυνατότητα να μπορεί κάποιος να το κάνει χωρίς συνταγή. Αυτό ακόμη δεν έχει οριστεί επίσημα. Σήμερα που μιλάμε ισχύει το προηγούμενο καθεστώς. Ερμηνεύοντας όμως αυτό που είπε ο Υπουργός Υγείας, πάρα πολλοί συνάδελφοι ενδέχεται να διαθέτουν αυτό το εμβόλιο χωρίς ιατρική συνταγή εισπράττοντας μόνο το αντίτιμο του εμβολίου».

Τα τρία εμβόλια που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά κοστίζουν από 10,72 ευρώ το οικονομικότερο μέχρι 13,73 ευρώ το πιο ακριβό. «Στο τέλος της ημέρας όμως, όπως είπε ο κ. Κακονίκος, το εμβόλιο αυτό της γρίπης κάποιος το πληρώνει έτσι κι αλλιώς. Στην περίπτωση που είναι συνταγογραφημένο το πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ για όλους, ο ασφαλισμένος λοιπόν δεν πληρώνει ούτε ένα σεντ».

Αυτό που επισήμανε ο κ. Κακονίκος ως τη μεγάλη αλλαγή που ενδέχεται τελικά να εφαρμοστεί, είναι η δυνατότητα κάποιος ασφαλισμένος που πληροί τα κριτήρια του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού για να κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο,  να επικυρώνει αυτήν την ένδειξη στο φαρμακείο δίνοντας το ΑΜΚΑ του και όταν έχει οριστεί αυτό το νέο σύστημα χορήγησής του, να παίρνει το εμβόλιο χωρίς να έχει πάει στο γιατρό του, με απλή χρήση του ΑΜΚΑ στο φαρμακείο. «Αυτό είναι κάτι το οποίο, σύμφωνα με τις καλύτερα διαθέσιμες πληροφορίες, όπως είπε, ετοιμάζεται αλλά δεν είναι έτοιμο».

Προς το παρόν παραμένει η γνωστή διαδικασία συνταγογράφησης είτε στο γιατρό είτε μέσω άυλης συνταγής και η δωρεάν διενέργειά του για τον πολίτη στο φαρμακείο.

Μέχρι πριν γίνουν οι ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας, ο γενικός πληθυσμός, δηλαδή κάποιος που θέλει να κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο αλλά δεν έχει στο προφίλ του τα χαρακτηριστικά που πρέπει, δεν μπορούσε να πληρώσει για να το κάνει. Ήταν υποχρεωτικό να το συνταγογραφήσει. «Αυτό πλέον είναι μία μεγάλη αλλαγή» τόνισε ο κ. Κακονίκος.