NEA

Έξαρση των ιώσεων και της Covid στέλνει όλο και περισσότερα παιδιά στα νοσοκομεία

Έξαρση των ιώσεων και της Covid στέλνει όλο και περισσότερα παιδιά στα νοσοκομεία

Έξαρση των ιώσεων και της γρίπης, με πάνω από 1.350 παιδιά να έχουν εξεταστεί μόνο στο Αγλαία Κυριακού το περασμένο Σαββατοκύριακο, ενώ 170 χρειάστηκαν νοσηλεία.

Το θέμα δεν είναι καινούργιο. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα, όπως είχαμε δημοσιεύσει στο DailyPharmaNews η νοσηρότητα στα παιδιά έδειχνε ανοδική πορεία με εβδομαδιαία αύξηση 20% και το σενάριο της τριδημίας να γίνεται όλο και πιο αληθινό. Covid, RSV και γρίπη, έχουν στείλει δεκάδες παιδιά σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, ενώ στα σχολεία παρατηρούνται άδειες τάξεις με την πλειοψηφία των παιδιών να είναι άρρωστα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μαρτυρία καθηγητή ο οποίος σε μία τάξη 25 παιδιών έκανε μάθημα μόλις στα 8,διότι τα υπόλοιπα έλλειπαν. Μάλιστα πριν από κάποιες μέρες είχαμε, δυστυχώς και τον πρώτο θάνατο.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Ο παθολόγος, με μεγάλο ερευνητικό έργο στις λοιμώξεις διδάκτωρας του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων Γιώργος Παππάς, σε συνέντευξή του στην Τάνια Μαντουβάλου και το DailyPharmaNews την περασμένη εβδομάδα είχε προβλέψει ότι η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη, μιας και ειδικά μετά την νόσηση με κορονοϊό, μελέτες δείχνουν ότι κάποιες «παράμετροι ανοσίας εξασθενούν δραματικά, κάνοντάς μας πιο ευάλωτους σε διάφορες άλλες λοιμώξεις».

Με δεδομένο ότι πάνω από 700.000 παιδιά ηλικίας 0-17 ετών μολύνθηκαν από κορονοϊό και πολλά από αυτά νόσησαν και δύο φορές από την αρχή της πανδημίας σε συνδυασμό με την χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη σε αυτές τις ηλικίες (μόλις 26,3%), τα μηνύματα δεν είναι αισιόδοξα. 

Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη και σε άλλες χώρες, ειδικά όπου ο καιρός είναι ήδγη ψυχρός. Στην Αγγλία για παράδειγμα τα κρούσματα Covid-19 έφτασαν πάνω από 1εκ. ενώ σε έξαρση βρίσκεται ο RSV και σε άλλες χώρες σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC.

Στη χώρα μας δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή των κρουσμάτων του συγκυτιακού ιού, ωστόσο στoν Καναδά για παράδειγμα, όπως μας είπε την περασμένη εβδομάδα ο δρ. Μοριακής Βιολογίας, ερευνητής στο Mount Sinai Hospital και στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, Γιάννης Πρασσάς, οι παιδιατρικές ΜΕΘ στο Οντάριο είναι εντελώς γεμάτες, εδώ και περίπου 3 εβδομάδες, ενώ αναγκάζονται να νοσηλευθούν παιδιά και σε ΜΕΘ ενηλίκων. Οι αναμονές στα επείγοντα των νοσοκομείων ξεπερνούν τις 15 ώρες-ενώ συνήθως είναι 2 ώρες-και οι γιατροί ανησυχούν ότι αυτό είναι μόνο η αρχή.

Οι Έλληνες παιδίατροι, εδώ και αρκετές μέρες έχουν ζητήσει την επαναφορά της μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και στα σχολεία, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν τίθεται τέτοιο θέμα ούτε από το υπουργείο Υγείας αλλά και ούτε από το Παιδείας.

Όπως σχολίασε ο κ. Παππάς είναι σημαντικό να ανακόψουμε την πορεία των ιών διότι όπως χαρακτηριστικά είπε «γνωρίζουμε ότι υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των ιών. Θα πρέπει να σταματήσουμε την κυκλοφορία του κορονοϊού. Κάθε μόλυνση και επαναμόλυνση ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα, ανεξαρτήτως ηλικίας. Σταματώντας αυτή, μπορούμε παράλληλα να σταματήσουμε και κάθε πιθανή "τριδημία"».

Οι επιστήμονες παρακολουθούν την κατάσταση με ενδιαφέρον και ανησυχία, ενώ ο χειμώνας είναι ακόμα μπροστά μας.