ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Έντονη αντιπαράθεση ΠΦΣ και ΦΣΑ με αφορμή τις συγχωνεύσεις

Έντονη αντιπαράθεση ΠΦΣ και ΦΣΑ με αφορμή τις συγχωνεύσεις

Ανακοινώσεις και δηλώσεις πυροδοτούν «πολεμική» ατμόσφαιρα μεταξύ των Συλλόγων

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Λίγες μέρες μετά την ψήφιση του Νόμου Γκάγκα που περιλάμβανε μεταξύ των άλλων και σημαντικές διατάξεις για τους φαρμακοποιούς με βασικότερη αυτή για το θέμα των συγχωνεύσεων/συνενώσεων φαρμακείων (δες εδώ) ο κλάδος βγάζει προς τα έξω μία εικόνα που κάθε άλλο παρά πανηγυρική θα τη χαρακτήριζε κανείς.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αμέσως μετά την ψήφιση του ν/σ που ως νόμος πλέον έρχεται να ικανοποιήσει ένα αίτημα των φαρμακοποιών που διεκδικούσε ο κλάδος 35 ολόκληρα χρόνια με έκτακτη ενημέρωση προς τους φαρμακευτικούς συλλόγους όλης της χώρας κατήγγειλε την «απαράδεκτη, εξωθεσμική και πραξικοπηματικού χαρακτήρα παρέμβαση συγκεκριμένων συνδικαλιστών, ενός μεγάλου ΦΣ που χωρίς τη γνώση και την έγκριση του Διοικητικού του Συμβουλίου κατέθεσαν στη διαβούλευση προτάσεις εκ διαμέτρου αντίθετες με την απόφαση της ΓΣ του ΠΦΣ ενεργώντας επί της ουσίας ως πέμπτη φάλαγγα στον κλάδο». Μάλιστα καταγγέλλει ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες και απέστειλε στους φαρμακευτικούς συλλόγους «υποστηρίζουν ξεκάθαρα τα συμφέροντα συγκεκριμένων κύκλων μεγαλοϊδιοκτητών αλυσίδων φαρμακείων όπως και ιδιωτών με ιδιοκτησίες φαρμακείων».

Καταλήγοντας ο ΠΦΣ σημειώνει ότι «η συγκεκριμένη παρέμβαση ήταν εν γνώση του ΔΣ του ΠΦΣ από την ημέρα που κατατέθηκε στην διαβούλευση. Σεβόμενοι όμως απολύτως τις εκλογικές διαδικασίες του Συλλόγου τους που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα (σ.σ. την Κυριακή 27 Νοεμβρίου) και μη αποσκοπώντας στην πυροδότηση του κλίματος, σήμερα πλέον ως είμαστε υποχρεωμένοι  αποκαλύπτουμε και καταγγέλλουμε την παρέμβαση αυτή για να λάβει γνώση η βάση του κλάδου».

Η απάντηση δεν άργησε να έρθει αποκαλύπτοντας ποιος ήταν ο μεγάλος Φαρμακευτικός Σύλλογος στον οποίο αναφερόταν η καταγγελία του ΠΦΣ (σ.σ. εξαρχής για τους γνωρίζοντες και παρακολουθούντες τα πράγματα ήταν ολοφάνερο, καθότι το σχετικό του υπόμνημα ήταν ήδη αναρτημένο στη δημόσια διαβούλευση).

Έτσι το απόγευμα της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου ήρθε μέσω φαρμακευτικών συνιστολογίων η «απάντηση στα παραληρήματα» από τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κωνσταντίνο Λουράντο.

«Επί του άλογου παραληρήματος της ανακοίνωσης του ΠΦΣ αναφορικά με το ζήτημα των συνενώσεων φαρμακείων κατ’ άρθ. 50 του ψηφισθέντος Ν/Δ με τίτλο «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας»,, απαντάμε ότι με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, στο οποίο συμμετέχουν - ως γνωστόν - και μέλη του ΔΣ του ΠΦΣ, αποφασίστηκε η κατάθεση των απόψεων του Συλλόγου μας στη συγκεκριμένη διαβούλευση.

Η κατάθεση των βάσιμων επιφυλάξεων του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, τόσο σε συνταγματικό όσο και σε φορολογικό επίπεδο, αποτελεί αδιαμφισβήτητη υποχρέωσή του ως παντελώς ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ πρωτοβάθμιου θεσμικού οργάνου, το οποίο ως ΝΠΔΔ δικαιούται κατά νόμω να κάνει απευθείας προτάσεις στις Αρχές για κλαδικά ζητήματα.

Ενημερώνουμε, λοιπόν, τον ΠΦΣ ότι κατά τη γνώμη μας η νεότευκτη διάταξη είναι θνησιγενής και ότι θα δημιουργήσει πλήθος δυσεπίλυτων προβλημάτων, σαφώς περισσότερων από όσα πρεσβεύει ότι θα επιλύσει αφού παραβιάζει την αρχή της ισότητας, την οικονομικής ελευθερίας, εμμέσως δε απειλεί ενδεχομένως και το πληθυσμιακό κριτήριο.

 

Καλούμε ως εκ τούτου τον ΠΦΣ,

  1. να αφήσει τις κορώνες που μοναδικό στόχο έχουν να πλήξουν και να φιμώσουν αυτούς που προσπάθησαν απλά να επισημάνουν στον κλάδο τις επικίνδυνες ατραπούς, στις οποίες θα εισέλθουν τα συγχωνευόμενα φαρμακεία και
  2. να ονοματίσει τους συγκεκριμένους συνδικαλιστές του ΦΣΑ που φωτογραφίζει, προσκομίζοντας τεκμήρια προς απόδειξη των συκοφαντικών ισχυρισμών του ότι δήθεν «εξυπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα».

Σε αντίθετη περίπτωση, επιφυλασσόμαστε να πράξουμε τα νόμιμα για την προστασία της τιμής και της προσωπικότητας ενός εκάστου εξ ημών την οποία βλάπτετε συστηματικά με αφηγήματα που υποστηρίζετε».

 

H εικόνα που έχει το DailyPharmaNews επί του θέματος είναι ότι το όλο ζήτημα έχει να κάνει με τουλάχιστον ατυχείς χειρισμούς –είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν και σχετικές ανακοινώσεις- που δικαιολογούν το ότι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προχώρησε στην έκτακτη ανακοίνωσή του αλλά και με κινήσεις που έχουν να κάνουν με την επόμενη μέρα των εκλογών στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής ενόψει και της κινητικότητας που υπάρχει για τη συγκρότηση του νέου Δ.Σ. δικαιώνοντας τη θέση μας ότι η επόμενη μέρα των εκλογών ενδέχεται να έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το προεκλογικό κλίμα (δες εδώ).    

Για την ιστορία –και επειδή τα γραπτά μένουν και όλες οι τοποθετήσεις είναι σεβαστές και πρέπει και να καταγράφονται και να ακούγονται από όλους τους ενδιαφερόμενους, δείτε εδώ το «υπόμνημα συμμετοχής στη διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου: «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας» σε ό,τι αφορά τις συνενώσεις/συγχωνεύσεις φαρμακείων – εταιρεία εκμετάλλευσης φαρμακείου ειδικού τύπου το οποίο κατατέθηκε από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής.