NEA

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Καρκίνος -Υπογονιμότητα & Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή. Μύθος και Πραγματικότητα»

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Καρκίνος -Υπογονιμότητα & Υποβοηθούμενη  Αναπαραγωγή. Μύθος και Πραγματικότητα»

Με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων από την Ελλάδα  και το εξωτερικό και τη διατύπωση σημαντικών ιατρικών συμπερασμάτων σχετικά με τις δυνατότητες που πλέον έχουν οι ασθενείς που διαγιγνώσκονται με καρκίνο να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους και να αποκτήσουν υγιή παιδιά, αλλά και ενδεχόμενη συσχέτιση καρκίνου με την
εξωσωματική, ολοκληρώθηκε το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Καρκίνος–Υπογονιμότητα & Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή. Μύθος και Πραγματικότητα», που πραγματοποιήθηκε από τις 2-4 Δεκεμβρίου στην Αθήνα με τη συμμετοχή δημόσιων Αντικαρκινικών και Μαιευτικών Νοσοκομείων.

Οι εξειδικευμένοι εισηγητές, πολύπειροι ερευνητές και κλινικοί ιατροί αναφέρθηκαν στο ευαίσθητο θέμα της θεραπείας της υπογονιμότητας και τη συσχέτιση των φαρμάκων που χορηγούνται στην εξωσωματική με τον καρκίνο, ενώ επισημάνθηκε και η αποφυγή της αλόγιστης χρήσης εξωσωματικής γονιμοποίησης από τα ζευγάρια.
Οι ομιλητές αξιολογήσαν  πληροφορίες σχετικά με τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο της εμφάνισης του καρκίνου, που θεωρείται η πιο συχνή νόσος που αντιμετωπίζει η γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας στις υγειονομικά ανεπτυγμένες χώρες.

 

Συμπεράσματα  Συνεδρίου

-Η θεραπεία υπογονιμότητας και η εξωσωματική δεν φαίνεται να σχετίζονται με πρόκληση καρκίνου του μαστού και καρκίνου του ενδομητρίου

- Σε μεγάλη έρευνα που διενεργήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία  διήρκησε 27 χρόνια και στην οποία συμμετείχαν 1,8 εκατομμύρια γυναίκες που υποβλήθηκαν σε θεραπείες γονιμότητας, καταδείχθηκε ότι τα φάρμακα που χορηγούνται κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση δεν αυξάνουν το κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

- Η πρόληψη του γυναικολογικού καρκίνου (εμβόλια έναντι HPV, τεστ Παπ, & μαστογραφία) οδηγεί και στη διατήρηση της γονιμότητας, διότι η έγκαιρη διάγνωση δεν απαιτεί ριζικές θεραπείες.

- Η κρυοσυντήρηση σπέρματος, ωαρίων και ωοθηκικού ιστού είναι από τις υποσχόμενες μέθοδοι διατήρησης της γονιμότητας, ενώ η γενετική μηχανική εξελίσσεται και θα τεθεί στην υπηρεσία των ασθενών.

- Για ασθενείς αναπαραγωγικής ηλικίας που διαγνώστηκαν με κακοήθη νεοπλάσματα των έσω γεννητικών οργάνων, η προσεκτική επιλογή εξειδικευμένης στο αντικείμενο ομάδας ιατρών είναι το κλειδί της επιτυχίας για τη διατήρηση γονιμότητας.

- Κατά τη διαδικασία τεκνοποίησης ογκολογικών ασθενών εφαρμόζονται συγκεκριμένες μέθοδοι, οι οποίες  αποτρέπουν την αλόγιστη χρήση εξωσωματικής γονιμοποίησης

-Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE,European Society of Human reproduction and Embryology) εφαρμόζει συγκεκριμένη στρατηγική για τη διατήρηση της γονιμότητας σε ογκολογικούς ασθενείς.

- Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών δεν φαίνεται να σχετίζεται με κακοήθη νεοπλάσματα του μαστού & των ωοθηκών.

- Για τις  γυναίκες με ισχυρό οικογενειακό ιστορικό κληρονομούμενου καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών συστήνεται προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος.

- Για την  αντιμετώπιση του καρκίνου κατά τη κύηση, σε επιλεγμένες περιπτώσεις υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης που διασφαλίζει τη ζωή μητέρας και εμβρύου/νεογνού.

-Σε επιλεγμένες περιπτώσεις  μη γυναικολογικών καρκίνων υπάρχει η δυνατότητα διατήρησης γονιμότητας.

Σχετικά με συσχέτιση της ενδομητρίωσης και του γυναικολογικού καρκίνου: φαίνεται να μην υπάρχει στατιστικά σημαντική σχέση, με αύξηση του ρίσκου  σε ασθενείς με ενδομητρίωση και συστήνεται χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου αμέσως μετά την εμμηνόπαυση, εφόσον είναι ασυμπτωματική.

- Η στήριξη της ψυχικής υγείας  ογκολογικών ασθενών είναι σημαντικός  παράγοντας στην εξέλιξη της θεραπείας τους.

- Σε ασθενείς με εκ γενετής απουσία μήτρας, η μεταμόσχευση μήτρας, που βρίσκεται σε ερευνητικό στάδιο, είναι υποσχόμενη λύση ως μέθοδος αποκατάστασης της γονιμότητας. Παγκοσμίως έχουν γεννηθεί 48 παιδιά με μεταμόσχευση μήτρας, ενώ εκατοντάδες παιδιά  έχουν γεννηθεί με μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού.

Το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα Καρκίνος- Υπογονιμότητα & Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή αποτέλεσε παράδειγμα συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στο χώρο της υγείας, αφού συνδιοργανώθηκε από τις γυναικολογικές κλινικές των νοσοκομείων «ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ και «ΜΕΤΑΞΑ», τις μονάδες εξωσωματικής γονιμοποίησης του νοσοκομείου «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ» της κλινικής «ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ » και του νοσοκομείου King's College Hospital και την Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής.

Στην έναρξη του 1ο Πανελλήνιου Συνέδριου με θέμα Καρκίνος- Υπογονιμότητα & Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή. ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» χαιρετισμούς απηύθυναν, μεταξύ άλλων, οι Γεώργιος Πατούλης, πρόεδρος ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, Βασίλειος Οικονόμου, βουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, Οδυσσέας Ζώρα, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Χαράλαμπος Τουμπέκης, διοικητής Γενικού Αντικαρκινικού Νοσ. Πειραιά «ΜΕΤΑΞΑ», Βασιλική Γεννηματά διοικήτρια Γενικού Νοσοκομείου «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ», Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος ΠΙΣ και  Ζένια Σαριδάκη, πρόεδρος Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας.