NEA

Σε επιφυλακή οι υγειονομικές αρχές για την αντιμετώπιση του κύματος ιώσεων

Σε επιφυλακή οι υγειονομικές αρχές για την αντιμετώπιση του κύματος ιώσεων

Τι σχεδιάζει η Αριστοτέλους για τα Νοσοκομεία

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

 

Συναγερμό στις υγειονομικές αρχές έχει σημάνει το εκρηκτικό κοκτέιλ ιώσεων που προκαλεί ιδιαίτερη πίεση στα νοσοκομεία, όπου τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να υπάρχει αύξηση των περιστατικών covid και μία σχετική μείωση των περιστατικών γρίπης, η οποία ωστόσο εξακολουθεί να σαρώνει, καθώς το τελευταίο τρίμηνο έχει οδηγήσει σε ΜΕΘ 30 άτομα, και στο θάνατο έξι.

Σύμφωνα με τον παθολόγο, με μεγάλο ερευνητικό έργο στις λοιμώξεις, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργο Παππά, η γρίπη βρίσκεται στην κορύφωση του κύματός της, το οποίο ενδέχεται να διαρκέσει ακόμη λίγες εβδομάδες. Στην χειρότερη περίπτωση, λέει ο κ. Παπάς, θα υπάρξει διπλό εποχικό κύμα με έξαρση και γρίπης τύπου Β σε δεύτερο χρόνο.

Και δεν είναι μόνο η γρίπη και ο covid, αλλά και ο RSV που τελευταία επελαύνει και στους ενήλικες (χωρίς όμως να προκαλεί σοβαρά προβλήματα όπως στα πολύ μικρά παιδιά) αλλά και άλλοι αναπνευστικοί ιοί, οι οποίοι κάνουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα να ασφυκτιούν. Ιδιαίτερα επιβαρυμένα παραμένουν τα παιδιατρικά νοσοκομεία με τις αναμονές στα εξωτερικά ιατρεία, να εξακολουθούν να είναι πολύωρες, καθώς δεν υπάρχει παιδιατρική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και οι γονείς ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν χρειάζεται, και τα παιδιά τους δεν έχουν κάτι σοβαρό, εν τούτοις σπεύδουν στα Νοσοκομεία.

 

Ενισχύονται οι εφημερίες του Ευαγγελισμού- Παραχώρηση 50 κλινών από το Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού

Για τοn λόγο αυτό, άλλωστε η Αριστοτέλους ενεργοποιεί τα Κέντρα Υγείας, όπως ανακοίνωσε ήδη από την Τρίτη και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Στο σχέδιο αντιμετώπισης του κύματος ιώσεων που είναι σε πλήρη εξέλιξη, το υπουργείο Υγείας εντάσσει την παραχώρηση 50 κλινών από το νοσηλευτικό ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού στο ΕΣΥ, προκειμένου να ενισχυθούν οι εφημερίες του Ευαγγελισμού, που ως ναυαρχίδα του ΕΣΥ έχει και τη μεγαλύτερη επιβάρυνση, καλύπτοντας μάλιστα και μία ευρεία γεωγραφική ζώνη.

Σε αυτό το πλαίσιο εκδόθηκε και απόφαση σε ΦΕΚ, σύμφωνα με την οποία το ΕΚΑΒ θα δύναται τις ημέρες εφημερίας του Ευαγγελισμού, να διακομίζει ασθενείς -έως 50 και εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα- από το σπίτι τους στο ΝΙΜΤΣ, έτσι ώστε να αποσυμφορηθεί ο Ευαγγελισμός.

Λόγω της κατάστασης που επικρατεί, όπου σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αναμένεται να επιβαρυνθεί περαιτέρω τις επόμενες εβδομάδες, το υπουργείο Υγείας έχει φροντίσει ήδη να παραχωρηθούν από τον ιδιωτικό τομέα 50 κλίνες ΜΕΘ για non covid περιστατικά και σύμφωνα με πηγές της Αριστοτέλους, ανάλογα με τις ανάγκες που θα διαμορφωθούν, ενδέχεται να παραχωρηθούν κι άλλες κλίνες ΜΕΘ, αλλά και απλές κλίνες covid.

Το υπουργείο προσανατολίζεται ακόμη στο σχεδιασμό βοήθειας από μικρότερες υγειονομικές μονάδες κι έτσι σχεδιάζονται αλλαγές στο σύστημα εφημεριών, με σκοπό να ενεργοποιηθούν περισσότερο τα μικρότερα περιφερειακά νοσοκομεία της Αττικής και να μεταφέρονται και εκεί ασθενείς και όχι μόνο στα μεγάλα Νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, όπου δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κάποιος ασθενής δεν βρίσκει κρεβάτι και μεταφέρεται από το ένα νοσηλευτικό ίδρυμα στο άλλο, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τη δεδομένη κατάσταση της υγείας του.