ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Προβληματίζουν τους φαρμακοποιούς οι προτάσεις του ΙΣΑ

Προβληματίζουν τους φαρμακοποιούς οι προτάσεις του ΙΣΑ

Μαν. Κατσαράκης: Πισωγύρισμα τα επιχειρήματα τους για τις ελλείψεις

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη θα συνταγογραφούνται μόνο ηλεκτρονικά για να υπάρχει καλύτερη παρακολούθηση. Για την αντιμετώπιση δε του μεγαλύτερου προβλήματος που αφορά σε αντιπυρετικά και αντιβιώσεις, ειδικά στα παιδικά λόγω έξαρσης των παιδικών λοιμώξεων και της ιδιαίτερης μορφής που έχουν τα συγκεκριμένα σκευάσματα, θα υπάρχει η δυνατότητα να δίνονται ως υποκατάστατα γενόσημα φάρμακα. 

Αυτά είναι δύο από τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ελλείψεων φαρμάκων στην αγορά. Είχε πει μάλιστα πως δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα επάρκειας στην Ελληνική αγορά υποκατάστατων γενοσήμων για τα αντιπυρετικά και τις αντιβιώσεις.

Μολονότι στην πράξη αυτό δεν φάνηκε να ισχύει εξαρχής, καθόσον αρκετά από τα σκευάσματα που περιλαμβάνονταν στη σχετική λίστα που ανακοίνωσε ο ΕΟΦ βρίσκονταν σε ελεγχόμενη διάθεση ή είχαν πάρει άδεια κυκλοφορίας και τιμή στην εσωτερική αγορά αλλά δεν είχαν κυκλοφορήσει, σίγουρα ήταν ένα μέτρο που όχι μόνο βοηθά στην ευελιξία αντιμετώπισης καταστάσεων. όπου ο ασθενής δεν βρίσκει το φάρμακο που του έχει συνταγογραφήσει ο ιατρός του.

Η ανακοίνωση ωστόσο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου με τις προτάσεις του μετά από ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιώργος Πατούλης  για τις ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά (δες εδώ), όπου συμμετείχαν η Επιστημονική Επιτροπή του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής και οι εκπρόσωποι του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου, Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας περιλάμβανε μία πρόταση που φαίνεται πως προβληματίζει τους φαρμακοποιούς.

Μιλώντας στο DailyPharmaNews o Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων κ. Μανώλης Κατσαράκης επεσήμανε ότι στη σύσκεψη φορέων που είχε συγκαλέσει ο Υπουργός Υγείας στις 2 Ιανουαρίου, συζητήθηκαν και συναποφασίστηκαν μεταξύ των άλλων, μέτρα που αφορούσαν τη συνταγογράφηση, όπως το «ξεκλείδωμα» των φαρμάκων που γράφει ο ιατρός όταν αυτά βρίσκονται σε διαπιστωμένη έλλειψη, ή δυνατότητα υποκατάστασης από τον φαρμακοποιό ενός σκευάσματος με διαφορετική συσκευασία αλλά με την ίδια δραστική ουσία.

Όπως αναφέρει ο κ. Κατσαράκης «βλέπουμε να επανέρχονται προτάσεις προστασίας του “κλειδώματος” φαρμάκων με υπόδειξη συγκεκριμένων σκευασμάτων το οποίο ο καθένας καταλαβαίνει πόσο βοηθάει την αποκατάσταση του προβλήματος των ελλείψεων. Εκεί δηλαδή που υπάρχει το δικαίωμα επιλογής για τον ασθενή, για τον πολίτη, ενός φαρμακευτικού σκευάσματος από μία λίστα την οποία του προτείνει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και του κοινοποιεί ο φαρμακοποιός, θέλουν να επιστρέψουμε σε συνθήκες προστασίας του “κλειδώματος” σκευασμάτων της θεραπευτικής κατηγορίας ή πρότασης επί της συνταγής, συγκεκριμένου brand name (σ.σ. εμπορικής ονομασίας) για να τη βλέπει ο ασθενής κάτι που θα τον κατευθύνει και θα τον δεσμεύει ουσιαστικά στο τι θα πάρει». 

Ο κ. Κατσαράκης σχολιάζοντας τη λογική της πρότασης ανέφερε ότι «την καταλαβαίνω από άποψη συνδικαλιστική στην ανάγκη να ειπωθούν πράγματα τα οποία πιθανώς να ακούγονται ευχάριστα, πλην όμως δεν συνάδουν με τον πυρήνα των μέτρων που εισηγήθηκαν και συναποφάσισαν οι φορείς στις 2 Ιανουαρίου και που είναι διεύρυνση των δυνατοτήτων επιλογών με βάση τη συνταγογράφηση με δραστική ουσία. Αυτά είναι μέτρα που χαιρετίζουν όλοι οι φορείς, και πάνω σε αυτά θα πρέπει να εργαστούμε το επόμενο διάστημα έτσι ώστε να μη μείνουμε στην εξαγγελία τους. Προσδοκούμε την πρακτική εφαρμογή τους και την αποτίμηση στο τέλος, των ίδιων των μέτρων που ανακοινώθηκαν για την αποτελεσματικότητά τους και τη συνεισφορά τους στη μείωση των ελλείψεων που είναι και ζήτημα μείωσης της ταλαιπωρίας των ασθενών και ένα σημαντικό βήμα για τη Δημόσια Υγεία».

Αυτή τη στιγμή πάντως το συγκεκριμένο μέτρο δεν έχει υλοποιηθεί από την ΗΔΙΚΑ. «Υπάρχουν σημαντικές λεπτομέρειες που θα πρέπει να διευθετηθούν που αφορούν διαφορετική ποσότητα δισκίων ανά κουτί, τη διαφορετική συγκέντρωση φαρμάκου, το διαφορετικό όγκο σιροπιού όσον αφορά τα σιρόπια κ.α., ώστε να γίνει δυνατόν να αντικατασταθεί σκεύασμα της ίδιας δραστικής από άλλο σκεύασμα το οποίο μέχρι τώρα τεχνικά δεν μπορούσε να δοθεί. Αναμένουμε την υλοποίηση του μέτρου, κατανοώντας τις δυσκολίες που υπάρχουν στην εφαρμογή του από την ΗΔΙΚΑ και ότι απαιτείται χρόνος, είναι όμως κάτι που θα λύσει τα χέρια ασθενών και φαρμακοποιών».

Καταλήγοντας ο κ. Κατσαράκης σημειώνει ότι «η ηλεκτρονική συνταγογράφηση που μετράει πάνω από μία δεκαετία, πρέπει να έχει δυναμική μορφή και να εξελίσσεται βάσει των αναγκών και των προβλημάτων που προκύπτουν. Να ενσωματώνει διαρκώς κανόνες ορθής συνταγογράφησης και εκτέλεσης συνταγών, αυτοματοποιημένους ελέγχους, κόφτες ανά θεραπευτική κατηγορία, ανά σκεύασμα και ανά δεδομένα ασθενή και να εναρμονίζεται σε θεραπευτικά πρωτοκόλλα.  

Αυτές είναι οι τομές που πρέπει να εφαρμόσει η ΗΔΙΚΑ και όχι η κατάτμηση της μιας και μοναδικής συνταγής σε περισσότερα από ένα φαρμακεία όπως πρότεινε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, κάτι το οποίο είναι ανεφάρμοστο και θα δημιουργούσε περαιτέρω ταλαιπωρία. Προφανώς ήταν ένα μάθημα για όλους αυτή η έλλειψη σε συγκεκριμένα σκευάσματα και ασφαλώς έπρεπε να αναζητηθούν τρόποι να μην εμφανιστούν ξανά τα ίδια φαινόμενα, να ληφθούν μέτρα ώστε να διευκολυνθεί η αναζήτηση σκευάσματος με βάσει τη δραστική ουσία που έχει επιλεγεί από τον ιατρό αλλά χωρίς τους περιορισμούς που είχε ήδη εφαρμόσει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Άρα η αναθεώρηση αυτών των κανόνων με την υλοποίηση των μέτρων που ανακοινώθηκαν πρέπει να αποτελέσει για το επόμενο διάστημα προτεραιότητα, διότι διαφορετικά κινδυνεύουμε να επανέλθουμε στο να συζητάμε και να εξετάζουμε τα ίδια πράγματα».