ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Τις ελλείψεις φαρμάκων χρησιμοποιούν ως «όπλο» κάποιοι«έξυπνοι» φαρμακοποιοί για να διαφημιστούν

Τις ελλείψεις φαρμάκων χρησιμοποιούν ως «όπλο» κάποιοι«έξυπνοι» φαρμακοποιοί για να διαφημιστούν

Ο Φαρμακευτικός  Σύλλογος Πιερίας υπενθυμίζει το νόμο που λέει ότι το φάρμακο δεν είναι εμπόρευμα για να διαφημίζεται

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Οι ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά φαίνεται πως για κάποιους φαρμακοποιούς λειτουργούν ως «βατήρας» να ξεχωρίσουν από τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων τους προβάλλοντας διαφημιστικά τα φάρμακα που οι υπόλοιποι δεν έχουν.

Πρόκειται για μία πρακτική που προφανώς δεν συνάδει με το λειτούργημα του φαρμακοποιού που πρέπει να ακολουθεί τη φαρμακευτική δεοντολογία.

Το θέμα αναδείχθηκε από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Πιερίας ο οποίος σε ανακοίνωσή του, αφού σημειώνει ότι η διαφήμιση φαρμάκων αποτελεί παράβαση της φαρμακευτικής δεοντολογίας και διώκεται ποινικά, παραθέτει τη θέση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για τις διαφημίσεις φαρμακείων.

Ο κ. Λευτέρης Κουϊμτζίδης, πρόεδρος του ΦΣ Πιερίας μιλώντας στο DailyPharmaNews  είπε ότι η ανακοίνωση «ήταν πιο πολύ για να προλάβουμε καταστάσεις» καθώς κάποιοι μπαίνουν στη διαδικασία της διαφήμισης. «Υπήρχε κάποιος απ’ ό,τι έμαθα –γιατί εγώ δεν το είδα αλλά μου το είπαν- που ανέβασε για λίγο κάτι (σ.σ. διαφημιστικό) και το κατέβασε μετά από λίγη ώρα, μάλλον γιατί κατάλαβε το τι έκανε».

Ο κ. Κουϊμτζίδης στο ερώτημα μήπως οι ελλείψεις φαρμάκων πέρα από το συγκεκριμένο θέμα της διαφήμισης δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των φαρμακείων με την έννοια ότι κάποιοι μπορεί να λαμβάνουν περισσότερα φάρμακα από κάποιους άλλους απάντησε ότι «επειδή εμείς έχουμε συνεταιρισμό γίνεται μοιρασιά εξίσου. Τώρα που ήρθαν κάποια σιρόπια παίρναμε από τέσσερα ο  καθένας. Δεν έπαιρνε δέκα ο ένας και δύο ο άλλος, ανάλογα με τον τζίρο. Το πως δουλεύουν οι ιδιωτικές φαρμακαποθήκες είναι άλλη ιστορία κι αυτό δεν μπορώ να το πω εγώ. Αυτά πρέπει να τα δείτε εσείς με την έρευνα».

Στο συγκεκριμένο θέμα που προέκυψε ο κ. Κουϊμτζίδης σημείωσε ότι εάν κάποιος ήταν τυχερός και είχε κάνει μεγαλύτερες παραγγελίες ενός φαρμάκου με αποτέλεσμα να έχει κανά – δυο κιβώτια παραπάνω είναι όλα καλά αλλά δεν μπορεί να λέει «εγώ έχω αυτό το φάρμακο, ελάτε κόσμε, πάρτε. Δεν είναι εμπόρευμα. Είναι φάρμακο. Η λογική της ανάρτησής μας (σ.σ. στην ιστοσελίδα του Συλλόγου) είναι να υπενθυμίσουμε ότι δεν μπορεί να γίνει διαφήμιση φαρμακείου και φαρμάκων σε καμία περίπτωση γιατί ο κόσμος ξεχνάει, να το πω έτσι».       

Την ανακοίνωση του ΦΣ Πιερίας μπορείτε να δείτε (εδώ):