ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ανάσα για τους φαρμακοποιούς η αναβολή ισχύος του νέου Δελτίου Τιμών Φαρμάκων

Ανάσα για τους φαρμακοποιούς η αναβολή ισχύος του νέου Δελτίου Τιμών Φαρμάκων

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Δύο εβδομάδες αργότερα θα ξεκινήσει τελικά η ισχύς του νέου Δελτίου Τιμών που ανακοίνωσε πριν τις γιορτές το Υπουργείο Υγείας και το οποίο κανονικά θα έπρεπε να τεθεί από σήμερα σε ισχύ για τα φαρμακεία.

Σε σχετική ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αναφέρει ότι «η ημερομηνία ισχύος του νέου Δελτίου Τιμών Φαρμάκων που αρχικά είχε ορισθεί για τα φαρμακεία μας, από τις 30.1.2023, μετατίθεται για τις 13.2.2023. Σύμφωνα με την τροποποίηση της Δ3(α)72397/16-12-2022 απόφασης το  Δελτίο ισχύει:

Για τους ΚΑΚ (σ.σ. Κατόχους Άδειας Κυκλοφορίας), τα Νοσοκομεία και τις Ιδιωτικές Κλινικές, από την ανάρτησή του,

Για τις φαρμακαποθήκες και τους συνεταιρισμούς από 20 – 1 – 2023 και

Για τα φαρμακεία από 13 – 02 – 2023».

Η ανακοίνωση της αναβολής ισχύος για τα φαρμακεία την οποία ζήτησε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος είναι πολύ σημαντική καθώς υπάρχουν αυτή τη στιγμή μεγάλα αποθέματα φαρμάκων στα φαρμακεία λόγω αυξημένων παραγγελιών τους τελευταίους μήνες, ειδικά στα τέλη του χρόνου λόγω και της ανασφάλειας που δημιούργησε σε ασφαλισμένους και φαρμακεία όλη αυτή η κατάσταση με τις ελλείψεις φαρμάκων.

Σύμφωνα με κύκλους των φαρμακοποιών, οι αθρόες αγορές του τελευταίου εξαμήνου – καθώς ήδη τα προβλήματα ήταν έντονα από τον Ιούλιο – οι οποίες και εντάθηκαν προς το τέλος του χρόνου, έγιναν από τους φαρμακοποιούς λόγω της ανάγκης δημιουργίας αποθέματος φαρμάκων προκείμενου να έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τις συνταγές των πολιτών, οι οποίοι επίσης λόγω ανασφάλειας πίεζαν για να έχουν φάρμακα, φοβούμενοι ότι δεν θα μπορούσαν να τα βρουν.

Τα φάρμακα αυτά του αποθέματος προφανώς και δεν θα μπορούσαν να διατεθούν μέχρι σήμερα στις τιμές πώλησης που ίσχυαν με το προηγούμενο Δελτίο Τιμών. Έτσι εάν ξεκινούσε από σήμερα η ισχύς του νέου Δελτίου Τιμών με τις χαμηλότερες τιμές σε ορισμένα σκευάσματα, οι φαρμακοποιοί ουσιαστικά θα ήταν υποχρεωμένοι να διαθέσουν σε χαμηλότερες τιμές εμπόρευμα που αγόρασαν σε υψηλότερες τιμές.

Τα στενά χρονικά πλαίσια που έθετε η προηγούμενη Υπουργική Απόφαση για τη διάθεση των αποθεμάτων των φαρμακείων με τις παλιές τιμές, οδήγησε πολλές φωνές μελών του ΠΦΣ να προειδοποιήσουν για τον κίνδυνο να μην προλάβουν οι φαρμακοποιοί να τα διαθέσουν στην αγορά και να υποστούν σημαντική οικονομική ζημιά. Έτσι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ζήτησε από το Υπουργείο Υγείας να υπάρξει αναβολή της έναρξης ισχύος του νέου Δελτίου Τιμών για τα φαρμακεία, αίτημα στο οποίο το Υπουργείο ανταποκρίθηκε θετικά, δίνοντας ουσιαστικά περισσότερο χρόνο στο λιανεμπόριο, τα φαρμακεία, να διαθέσουν τα μεγάλα αποθέματα που είχαν δημιουργήσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Το θέμα πάντως για τους φαρμακοποιούς δεν είναι τωρινό. Κατά καιρούς οι φαρμακοποιοί έχουν εξηγήσει και μάλιστα επανειλημμένα ότι τα χρονικά διαστήματα τα οποία δίνονται στο λιανεμπόριο για να διαθέσουν τα φάρμακα μετά την έκδοση νέου Δελτίου Τιμών Φαρμάκων – που τα τελευταία χρόνια ενσωματώνουν μειώσεις τιμών σε πολλά φάρμακα - δεν είναι επαρκή καθώς τα στοκαρίσματα λόγω της ανασφάλειας υπερβαίνουν τις μηνιαίες παραγγελίες. Ειδικά όμως στο τέλος του χρόνου αυτό εντείνεται και δημιουργεί επιπλέον πίεση στα φαρμακεία λόγω του κινδύνου από την απομοίωση της αξίας του αποθέματός τους. Και στο παρελθόν έχουν υπάρξει παρεμβάσεις του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου άλλοτε με θετική και άλλοτε με αρνητική έκβαση. Σε αυτήν την περίπτωση πάντως το Υπουργείο αποδέχτηκε τα επιχειρήματα και τις αιτιάσεις του ΠΦΣ, γεγονός που έφερε ικανοποίηση.