NEA

Παιδίατροι: Ελεύθερη συνταγογράφηση ενέσεων αδρεναλίνης, σε παιδιά με ιστορικό αναφυλαξίας

Παιδίατροι: Ελεύθερη συνταγογράφηση ενέσεων αδρεναλίνης, σε παιδιά με ιστορικό αναφυλαξίας

Τη συνδρομή του υπουργείου Υγείας για τη διευθέτηση των δυσκολιών συνταγογράφησης από τους παιδιάτρους της αυτόματης ένεσης αδρεναλίνης σε παιδιά με ιστορικό αναφυλαξίας, ζητούν με επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη οι Έλληνες παιδίατροι.

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Την επιστολή -που κοινοποιούν στον πρόεδρο του ΚΕΣΥ, κ. Δ. Μπούμπα, και στη διοικήτρια του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κα Θ. Καρποδίνη- προσυπογράφουν ομόφωνα ο Πρόεδρος Ελληνικής Παιδιατρική Εταιρείας, Ομ. Καθηγητής Παιδιατρικής, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, η Πρόεδρος Ελληνικής Παιδοαλλεργιολογικής Εταιρείας, Αν. Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Σοφία Τσαμπούρη, και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθ. Παιδιάτρων, Παιδίατρος, Κωνσταντίνος Νταλούκας.

«Είναι επιστημονικά αποδεκτό ότι οι ασθενείς που έχουν ιστορικό αναφυλαξίας πρέπει να φέρουν αυτόματη ένεση αδρεναλίνης που κάνουν οι ίδιοι σε περίπτωση νέου επεισοδίου», εξηγεί στο DailyPharmaNews, ο Παιδίατρος, Κωνσταντίνος Νταλούκας, εξηγώντας ποιες είναι οι συνθήκες που καθιστούν δύσκολη τη συνταγογράφηση της ένεσης αδρεναλίνης, η οποία χρειάζεται περιοδικά ανανέωση της συνταγογράφησης της, είτε γιατί χρησιμοποιήθηκε είτε γιατί παρήλθε η ημερομηνία λήξης.

«Με την ισχύουσα οδηγία από τον ΕΟΠΥΥ, δυνατότητα συνταγογράφησης του σχετικού σκευασμάτος έχουν οι Παιδίατροι, εφόσον πρόκειται για την 1η συνταγογράφηση του σκευάσματος. Ωστόσο, για την έκδοση νέας συνταγής μετά τη λήξη αυτού υπάρχουν σημαντικοί περιορισμοί και εμπόδια στην πρόσβαση των γονιών στο εν λόγω φάρμακο.
Νέα συνταγή μπορεί να εκδοθεί μόνο από Παιδίατρο Διευθυντή Κλινικής ΕΣΥ ή Πανεπιστημιακής Κλινικής ή Αλλεργιολόγου με εμπειρία στη διαχείριση παιδιατρικών νοσημάτων», εξηγεί ο κ. Νταλούκας.

Οι περιορισμοί αυτοί δεν ισχύουν για τους ιατρούς ειδικοτήτων παθολογίας, οι οποίοι μπορούν να συνταγογραφούν -για τους ασθενείς άνω των 16 ετών- αυτόματη ένεση αδρεναλίνης χωρίς περιορισμούς σε ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα.

«Οι συγκεκριμένοι περιορισμοί θέτουν σοβαρά εμπόδια στους παιδιάτρους (και εκθέτουν σε κίνδυνο τα παιδιά που δε θα μπορέσουν να προμηθευτούν το σχετικό σκεύασμα), παρόλο που αποτελούν την κατεξοχήν ιατρική ειδικότητα με γνώση και ευθύνη στην αντιμετώπιση των νοσημάτων των παιδιών.
Παράλληλα, με τους περιορισμούς αυτούς που δεν μπορούν εύκολα να ερμηνευτούν, γίνεται διάκριση, χωρίς καμία αιτία, μεταξύ των παιδίατρων και των παθολόγων», τονίζει ο κ. Νταλούκας. 

Αναλυτικά, η επιστολή των παιδιάτρων στον υπουργό Υγείας αναφέρει:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή ζητάμε την συνδρομή σας ως προς τη διευθέτηση του θέματος, που έχει ανακύψει με τη δυνατότητα συνταγογράφησης αυτοενιέμενης αδρεναλίνης από τους παιδιάτρους.

Η ενδομυϊκή χορήγηση αδρεναλίνης, στη μορφή αυτοενιέμενου σκευάσματος, αποτελεί την αγωγή εκλογής στην αντιμετώπιση της αναφυλαξίας, μίας σοβαρής μορφής αλλεργικής αντίδρασης, που μπορεί να εκλυθεί από ποικίλα αίτια και είναι δυνητικά απειλητική για τη ζωή του ασθενούς.

Το συνηθέστερο αίτιο για τη θανατηφόρα κατάληξη του ασθενούς με αναφυλαξία αποτελεί η καθυστερημένη χορήγηση αδρεναλίνης (έχει συμβεί δυστυχώς κάποιες φορές στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν στην χώρα μας) .

Για το λόγο αυτό, τα παιδιά με ιστορικό αναφυλαξίας, πέρα από την εκπαίδευση για την πρόληψη ενδεχόμενου νέου επεισοδίου, με αποφυγή έκθεσης στον υπεύθυνο παράγοντα, πρέπει να φέρουν πάντα μαζί τους σκεύασμα αυτοενιέμενης αδρεναλίνης.

Το εν λόγω σκεύασμα χρειάζεται περιοδικά να ανανεωθεί η συνταγογράφηση του, είτε γιατί χρησιμοποιήθηκε είτε γιατί παρήλθε η ημερομηνία λήξης.

Με την ισχύουσα οδηγία από τον ΕΟΠΥΥ (Αρ. Πρωτ: ΔΒ4Α/Γ99/40707 από 27/12/2018) δυνατότητα συνταγογράφησης των αντίστοιχων σκευασμάτων, δυνητικά σωτήριων για τη ζωή παιδιών, που βρίσκονται σε κίνδυνο για την εκδήλωση αναφυλαξίας, έχουν (για τους ασθενείς < 18 ετών) οι κάτωθι ιατροί:

  1. Παιδίατροι, εφόσον πρόκειται για την 1η συνταγογράφηση του σκευάσματος. Ωστόσο, για την έκδοση νέας συνταγής μετά τη λήξη αυτού υπάρχουν σημαντικοί περιορισμοί και εμπόδια στην πρόσβαση των γονιών στο εν λόγω φάρμακο.
  2. Νέα συνταγή μπορεί να εκδοθεί μόνο από Παιδίατρο Διευθυντή Κλινικής ΕΣΥ ή Πανεπιστημιακής Κλινικής ή Αλλεργιολόγου με εμπειρία στη διαχείριση παιδιατρικών νοσημάτων.

Οι ανωτέρω περιορισμοί δεν ισχύουν για τους ιατρούς ειδικοτήτων παθολογίας για τους ασθενείς άνω των 16 ετών. Οι ιατροί αυτοί μπορούν να συνταγογραφούν αυτοενιέμενη αδρεναλίνη χωρίς περιορισμούς σε ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα.

Οι περιορισμοί αυτοί, αδικαιολόγητα, ξεχωρίζουν τους παιδίατρους από τους ιατρούς ειδικοτήτων παθολογίας βάζοντας περιορισμούς στους παιδιάτρους, που δεν μπορούν εύκολα να ερμηνευτούν, καθώς οι παιδίατροι αποτελούν την κατεξοχήν ιατρική ειδικότητα που έχουν τη ευθύνη αλλά και την γνώση για την αντιμετώπιση των νοσημάτων των παιδιών .

Ακόμα περισσότερο δυσκολεύουν την προσβασιμότητα στο σωτήριο φάρμακο, αυξάνοντας την πιθανότητα να μην έχει σκεύασμα αδρεναλίνης κάθε αλλεργικό παιδί, σε ενδεχόμενο επεισόδιο αναφυλαξίας διατρέχοντας έτσι κίνδυνο για τη ζωή του.

Με βάση τα ανωτέρω παρακαλούμε για τις ενέργειες σας ώστε να επιστρέψει στους παιδιάτρους η δυνατότητα συνταγογράφησης της αυτοενιέμενης αδρεναλίνης για τα αλλεργικά παιδιά, δηλαδή στους γιατρούς με τους οποίους παιδί και οικογένεια έχουν συχνότερη επαφή.

Το ανωτέρω θα είναι σε συμφωνία με τις ισχύουσες διατάξεις για τους ενήλικες, που είναι οι σωστές.

Η πρώτη συνταγογράφηση της αυτοενιέμενης αδρεναλίνης και οι ακόλουθες επαναληπτικές συνταγογραφήσεις της αδρεναλίνης από παιδιάτρους, ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή και άμεσα διαθέσιμη στα αλλεργικά παιδιά, που μπορεί να την χρειαστούν, θα μειώσει την πιθανότητα να βρεθεί στη χώρα μας, παιδί σε κίνδυνο, λόγω εμποδίων στην πρόσβαση στο φάρμακο, που θα σώσει τη ζωή του.'

Τα ΔΣ της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, της Ελληνικής Παιδοαλλεργιολογικής Εταιρείας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων συνεδρίασαν και ομόφωνα προσυπογράφουν την παρούσα επιστολή παρακαλώντας για την άμεση παρέμβαση σας».