NEA

Ο Π.O.Y. δημοσιεύει νέο οδικό χάρτη για τον καρκίνο του μαστού

Ο Π.O.Y. δημοσιεύει νέο οδικό χάρτη για τον καρκίνο του μαστού

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημοσίευσε έναν νέο οδικό χάρτη για τον καρκίνο του μαστού, με στόχο να σωθούν 2,5 εκατομμύρια ζωές από τη νόσο έως το 2040.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

 

Επί του παρόντος, υπάρχουν περισσότερες από 2,3 εκατομμύρια περιπτώσεις καρκίνου του μαστού που εμφανίζονται κάθε χρόνο, καθιστώντας τον πιο συχνό καρκίνο μεταξύ των ενηλίκων.

Ωστόσο, η επιβίωση από τον καρκίνο του μαστού είναι ευρέως άνιση μεταξύ και εντός των χωρών, αναφέρει ο ΠΟΥ, με σχεδόν το 80% των θανάτων από καρκίνο του μαστού και του τραχήλου της μήτρας να συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

«Οι χώρες με ασθενέστερα συστήματα υγείας είναι λιγότερο ικανές να διαχειριστούν το αυξανόμενο βάρος του καρκίνου του μαστού», δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

«Θέσει τεράστια πίεση σε άτομα, οικογένειες, κοινότητες, συστήματα υγείας και οικονομίες, επομένως πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τα υπουργεία Υγείας και τις κυβερνήσεις παντού», πρόσθεσε.

Το νέο παγκόσμιο πλαίσιο του ΠΟΥ για τον καρκίνο του μαστού συνιστά στις χώρες να εφαρμόσουν «τρεις πυλώνες προαγωγής της υγείας» για τον πρώιμο έλεγχο, την έγκαιρη διάγνωση και την ολοκληρωμένη διαχείριση του καρκίνου του μαστού για την επιτυχή αντιμετώπιση της νόσου.

Αυτό περιλαμβάνει την επένδυση σε προγράμματα έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου του μαστού, έτσι ώστε τουλάχιστον το 60% των ασθενών να διαγνωστούν και να υποβληθούν σε θεραπεία σε πρώιμο στάδιο της νόσου τους.

Οι άλλοι πυλώνες περιλαμβάνουν τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού εντός 60 ημερών από την αρχική εμφάνιση και τη διασφάλιση της έναρξης της θεραπείας εντός τριών μηνών από την πρώτη παρουσίαση, καθώς και τη διασφάλιση ότι τουλάχιστον το 80% των ασθενών θα ολοκληρώσει τη συνιστώμενη θεραπεία.

Η Δρ Bente Mikkelsen, διευθύντρια του ΠΟΥ για μη μεταδοτικές ασθένειες, δήλωσε: «Οι χώρες πρέπει να διασφαλίσουν ότι αυτό το πλαίσιο συμπεριλαμβάνεται και ενσωματώνεται στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Αυτή η προσπάθεια όχι μόνο θα υποστηρίξει την προαγωγή της υγείας αλλά και θα ενδυναμώσει τις γυναίκες να αναζητούν και να λαμβάνουν υγειονομική περίθαλψη καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους.

Με αποτελεσματική και βιώσιμη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, μπορούμε πραγματικά να δούμε μια πορεία προς την καθολική κάλυψη υγείας».

Το νέο πλαίσιο ακολουθεί το ψήφισμα της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας (World Health Assembly) του 2017 που πιέζει για τις ίδιες ακριβώς ενέργειες για τακτικό έλεγχο για τη νόσο.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, με την εφαρμογή όσων προβλέπει ο νέος οδικός χάρτης, θα μπορούσαν να αποφευχθούν εκατομμύρια θάνατοι από καρκίνο του μαστού.

Από το 2018, ο ΠΟΥ έχει αναπτύξει ολοκληρωμένες πρωτοβουλίες για τον γυναικείο και παιδικό καρκίνο, θέτοντας επίσης ως στόχο την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και τον διπλασιασμό των ποσοστών επιβίωσης από τον παιδικό καρκίνο.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί αυτές οι πρωτοβουλίες μπορούν να «ανατρέψουν τη βλάβη των γενεών» από τους καρκίνους και να σώσουν περισσότερες από ένα εκατομμύριο ζωές στα επόμενα δέκα χρόνια.