ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Η πρωτοβουλία του ΦΣ Θεσσαλονίκης για τις γυναίκες φαρμακοποιούς αγκαλιάζει πλέον όλη την Ελλάδα

Η πρωτοβουλία του ΦΣ Θεσσαλονίκης για τις γυναίκες φαρμακοποιούς αγκαλιάζει πλέον όλη την Ελλάδα

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

H πρωτοβουλία που πήρε πριν τρεις μήνες ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης για πρώτη φορά σε πανελλαδικό επίπεδο να επιχειρήσει τη δημιουργία μίας «ομπρέλας προστασίας» για τις γυναίκες φαρμακοποιούς μέσα από τον σχεδιασμό και την προώθηση ειδικού ερωτηματολογίου, όπου θα υπάρχει η δυνατότητα καταγραφής –κατά δήλωση όσων απαντήσουν σε αυτό- των σημαντικότερων προβλημάτων  που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι γυναίκες – φαρμακοποιοί αλλά και προτάσεων για δράσεις που θα συμβάλλουν στη διευκόλυνσή τους, ώστε να ανταποκριθούν στον πολυσχιδή τους ρόλο ως μητέρες, σύζυγοι και επαγγελματίες υγείας, όχι μόνο περπάτησε αλλά κι έτρεξε και πλέον είναι έτοιμη να… απογειωθεί!

Η ψυχή αυτής της προσπάθειας, αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Άννα Σιδηροπούλου έρχεται να επιβεβαιώσει σήμερα στο DailyPharmaNews ότι όλα (δες εδώ) προχώρησαν με βάση τον σχεδιασμό που υπήρχε κι έτσι, αφού το ερωτηματολόγιο συμπληρώθηκε από ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των φαρμακοποιών – μελών του Συλλόγου, με τα αποτελέσματα πλέον να έχουν μπει στη φάση της επεξεργασίας ώστε να αποκωδικοποιηθούν τα όποια συμπεράσματα προκύψουν και να ανακοινωθούν, ήδη επιχειρείται με τη βοήθεια του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, το ερωτηματολόγιο να «ταξιδέψει» σε όλους τους φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας ώστε με τη συμπλήρωσή του να μιλάμε πλέον για μία πανελλαδική έρευνα.

Αυτή τη στιγμή, όπως ανέφερε η κ. Σιδηροπούλου, ολοκληρώθηκε η συλλογή των στοιχείων στη Θεσσαλονίκη κι έχουμε ένα πολύ μεγάλο δείγμα το οποίο φτάνει περίπου το 30% του συνόλου των φαρμακοποιών, γύρω στους 350 φαρμακοποιούς.

Αυτή τη στιγμή γίνεται η επεξεργασία των αποτελεσμάτων και θα βγουν τα πρώτα αποτελέσματα που θα αφορούν το νομό Θεσσαλονίκης.

Ήδη όμως έχουν σταλεί τα ερωτηματολόγια μέσω του ΠΦΣ για να απαντηθούν από τους φαρμακοποιούς σε όλους τους νομούς της χώρας. «Έτσι θα μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα κι ανά νομό αλλά και συνολικά για όλη τη χώρα» εξηγεί η κ. Σιδηροπούλου.    

Υπολογίζεται ότι η συγκέντρωση αυτών των αποτελεσμάτων και η έναρξη της επεξεργασίας τους θα γίνει μέσα στον επόμενο μήνα.

Βέβαια, διευκρινίζει η Αντιπρόεδρος του ΦΣΘ, η έρευνα ακόμη και στη Θεσσαλονίκη θα εξακολουθήσει να «τρέχει» καθώς το ερωτηματολόγιο που προς το παρόν έχει κατέβει, θα ξανανέβει στην ιστοσελίδα του Συλλόγου και θα παραμείνει ανοικτό για όποιον θέλει να το συμπληρώσει. Απλώς αυτή τη στιγμή τα αποτελέσματα πάνω στα οποία γίνεται επεξεργασία αφορούν τα ερωτηματολόγια που είχαν ήδη συμπληρωθεί, όταν αποφασίστηκε ότι το δείγμα ήταν αρκετά μεγάλο για να προκύψουν κάποια ασφαλή συμπεράσματα. Ό,τι νεότερο θα ενσωματωθεί συμπληρωματικά στη μελέτη και στα αποτελέσματα που θα προκύψουν από την επεξεργασία των μέχρι στιγμής απαντήσεων που συγκεντρώθηκαν.

Η κ. Σιδηροπούλου δίνει στο DailyPharmaNews μία πρώτη εικόνα που υπάρχει σε ό,τι τα δημογραφικά στοιχεία όσων φαρμακοποιών απάντησαν στο ερωτηματολόγιο στο νομό Θεσσαλονίκης.

Η μεγάλη πλειοψηφία –περίπου 255- όσων ανταποκρίθηκαν και συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο ήταν γυναίκες. Σε ό,τι αφορά την ηλικία γύρω στα 125 άτομα ανήκαν στις ηλικίες 25-35 ετών, περίπου 110 μεταξύ 35 και 45 ετών, 50 στις ηλικίες 45-55 ετών και από 56 και άνω, 30 άτομα.

Ενδιαφέρον επίσης στοιχείο ήταν ότι η πλειοψηφία των φαρμακοποιών που απάντησαν, πάνω από τους 200, έχουν φαρμακείο μέσα στον αστικό ιστό, οι 50 βρίσκονται σε ημιαστικές περιοχές και πολύ λιγότεροι -13 άτομα- δήλωσαν ότι έχουν φαρμακείο σε αγροτικές περιοχές ενώ οι υπόλοιποι δεν δήλωσαν που βρίσκεται το φαρμακείο τους.

Υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός για το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή των φαρμακοποιών στο ερωτηματολόγιο. Κι αυτό γιατί μετά τη σημαντική συμμετοχή των Θεσσαλονικέων φαρμακοποιών ήδη από χθες που το ερωτηματολόγιο «πέταξε» κι εκτός των τειχών της πόλης για να πάει σε όλους τους φαρμακοποιούς της χώρας, «ήδη βλέπουμε να έρχονται οι πρώτες απαντήσεις», όπως λέει η κ. Σιδηροπούλου, καθώς, εξηγεί, «εμείς τα βλέπουμε σε real time». «Βλέπουμε λοιπόν ότι ήδη τα απαντάει κόσμος από όλη την Ελλάδα».

Αφού συγκεντρωθούν τα ερωτηματολόγια θα γίνει επεξεργασία τους και θα βγουν αποτελέσματα κι ανά νομό κι συγκεντρωτικά για όλη τη χώρα.

Ο απώτερος στόχος είναι «να διεκδικήσουμε κάποια πράγματα για τη γυναίκα φαρμακοποιό – νέα μητέρα», όπως τονίζει. «Αυτό που θελήσαμε είναι να δημιουργήσουμε μέσα από αυτήν μας την προσπάθεια ένα κλίμα γιατί δεν έχει γίνει ποτέ τίποτα που να αφορά αυτό το ζήτημα, τίποτε παρόμοιο σε κανένα επίπεδο. Θέλουμε στην ουσία να κάνουμε εμείς όλη τη δουλειά για να πάμε στη συνέχεια κάτι έτοιμο στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο ώστε αυτός να διεκδικήσει για τον κλάδο κάποια πράγματα. Σε αυτόν απευθυνόμαστε, αφού εμείς είμαστε ένα πρωτοβάθμιο όργανο εκπροσώπησης του κλάδου».

Ο ενθουσιασμός πάντως ουσιαστικά μόνο ενισχύεται με το ενδιαφέρον που φαίνεται να υπάρχει από τους φαρμακοποιούς όλης της χώρας. Κι αυτό γιατί ήδη υπάρχει ενθουσιασμός από το ενδιαφέρον των Θεσσαλονικέων φαρμακοποιών. Αυτό το 30% της συμμετοχής είναι πραγματικά σημαντικό καθώς οι φαρμακοποιοί στην καθημερινότητά τους έχουν πάρα πολλά πράγματα να κάνουν και να σκεφτούν. Μπορεί να φαίνεται απλή υπόθεση αλλά δεν είναι η συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου. «Πολλοί συνάδελφοι, όταν πάει κάτι στο email τους είτε δεν το ανοίγουν –συμβαίνει αυτό στους φαρμακοποιούς, γενικά δεν ανοίγουν τα email τους- ή το ανοίγουν και λένε “ναι, θα το συμπληρώσω” και το ξεχνούν. Ειδικά το τελευταίο διάστημα που γίνεται ο κακός χαμός με τον ΕΟΠΥΥ και που πραγματικά έχουμε τεράστιο φόρτο εργασίας και που έρχεται κάθε μέρα κάτι διαφορετικό για να καθίσει πάνω στα υπόλοιπα κι έχουν πελαγώσει οι συνάδελφοι, ε, το τελευταίο πράγμα που ανοίγουν είναι τα email αυτά που θεωρούν ότι είναι δευτερεύοντα κατ’ αυτούς. Οπότε το 30% του πληθυσμού που το συμπλήρωσε, είναι για εμάς πάρα πολύ ικανοποιητικό».

Τα αποτελέσματα από τη Θεσσαλονίκη αναμένεται να υπάρχουν μέσα στις επόμενες 10-15 μέρες με την κ. Σιδηροπούλου να θεωρεί απαραίτητη την αναφορά του ονόματος της συναδέλφου της κ. Κατερίνας Καραμούζη η οποία ως μέλος της ομάδας που «τρέχει» αυτή την προσπάθεια, έχει αναλάβει την επεξεργασία των αποτελεσμάτων της έρευνας.

Πολύ σημαντικό τέλος για την επιτυχία της προσπάθειας είναι, όπως λέει η κ. Σιδηροπούλου το ότι «ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς είναι θετικά προσκείμενος και αγκαλιάζει αυτήν την προσπάθεια».