NEA

Σε αναζήτηση τρόπων ενίσχυσης του προϋπολογισμού για το φάρμακο η Αριστοτέλους

Σε αναζήτηση τρόπων ενίσχυσης του προϋπολογισμού για το φάρμακο η Αριστοτέλους

Τρόπους ενίσχυσης του προϋπολογισμού για το Φάρμακο φαίνεται πως αναζητάει το Υπουργείο Υγείας, τόσο για το τρέχον έτος όσο και για την επόμενη διετία.

Για τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας πάντως η αύξηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης αποτελεί βασική προϋπόθεση για τον περιορισμό των επιστροφών, που έκλεισαν σε πολύ υψηλά επίπεδα και το 2022.Οι προσπάθειες της Αριστοτέλους στρέφονται προς τη ρήτρα συνυπευθυνότητας της Πολιτείας στο clawback, που προβλέπει η συμφωνία με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) για απομείωσή του.

Σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης το απόγευμα της Τετάρτης με τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και το PhRMA Innovation Forum, φέρεται να διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, ότι καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός για φάρμακα. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης αποσαφηνίστηκε ο τρόπος εφαρμογής του μέτρου που προβλέπει ελάφρυνση των φθηνών σκευασμάτων που διακινούν τα ιδιωτικά φαρμακεία από τις αυτόματες επιστροφές (clawback). Στη συνάντηση τέθηκε το θέμα του επενδυτικού clawback, του συμψηφισμού ποσών του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών με δαπάνες σε έρευνα και επενδυτικά σχέδια, πρόγραμμα που τρέχει υπό το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.  

Όσον αφορά τον εξορθολογισμό του clawback που έχει ενταχθεί στο RRF, στο οποίο εμπίπτει και η υποχρέωση θεσμοθέτησης των ποσών απομείωσής του από το 2022 και μετά, έχουν τεθεί όρια στην υπέρβαση της δαπάνης, πέραν των οποίων -εκτός των εταιρειών- καθίσταται υπεύθυνο και το Κράτος. Ειδικά για τη χρονιά που διανύουμε στόχος είναι η μείωση του clawback κατά 150 εκατ. ευρώ σε σχέση με το έτος αναφοράς, δηλαδή το 2020. Εάν ο στόχος δεν επιτευχθεί, τότε, το ποσό αυτό ή τη διαφορά που θα προκύψει θα πρέπει να την καλύψει η Πολιτεία.

Το υπουργείο Υγείας μεθοδεύει τη «μεταφορά» των 150 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν προβλεφθεί για το 2024, οπότε και θα προσδιοριστεί το clawback για την τρέχουσα χρονιά, στον προϋπολογισμό του 2023. Στόχος για το 2024 είναι 300 εκατ. ευρώ και για το 2025, 400 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόθεση είναι τα κεφάλαια αυτά να αξιοποιηθούν ως ενίσχυση του προϋπολογισμού για το φάρμακο. Ο υπουργός Υγείας φέρεται να άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για διοχέτευση κεφαλαίων και σε καινοτόμα φάρμακα.