NEA

Γ. Αβραμίδης: Οι εξοντωτικές συνθήκες ωθούν τους νοσηλευτές ακόμη και σε αλλαγή επαγγέλματος

Γ. Αβραμίδης: Οι εξοντωτικές συνθήκες ωθούν τους νοσηλευτές ακόμη και σε αλλαγή επαγγέλματος

Η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο δείκτη νοσηλευτών ανά 1000 κατοίκους στην ΕΕ

Της Τάνιας Η.Μαντουβάλου

 

Η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο δείκτη νοσηλευτών ανά 1000 κατοίκους. Δηλαδή 1,4 νοσηλευτές/1000 κατοίκους, όταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτός ο δείκτης είναι περίπου 8,5/1000 κατοίκους. Επιπλέον, όσον αφορά το δείκτη ανά κλίνη, στη χώρα μας έχουμε 0,4 νοσηλευτές ανά κλίνη, ενώ ένας ανεκτός μέσος όρος είναι 1,5/ανά κλίνη, έχοντας ως μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ το 2,03/ανά κλίνη.

Στις 32.000 κλίνες που έχουμε στα Νοσοκομεία έχουμε 14.500 μόνιμους νοσηλευτές, και περίπου 2500 επικουρικούς, ενώ, θα έπρεπε να είχαμε τουλάχιστον, 48.000 νοσηλευτές. Χρειαζόμαστε δηλαδή, τουλάχιστον 33.500 νοσηλευτές, επιπλέον, τη στιγμή κιόλας που υπολογίζουμε ότι στα επόμενα δύο χρόνια θα συνταξιοδοτηθεί περίπου το 15-20% των μόνιμων νοσηλευτών. Οι δραματικές επισημάνσεις ανήκουν στον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Νοσηλευτικής Ομοσπονδίας ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ) Γεώργιο Αβραμίδη, ο οποίος σε συνέντευξη του στο DailyPharmaNews, φωτίζει το ζήτημα της υποστελέχωσης από όλες του τις πλευρές . Μάλιστα ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ φέρνει ένα απλό παράδειγμα για να καταδείξει το πρόβλημα. «Ενώ σε 40 ασθενείς μιας κλινικής θα έπρεπε να είχαμε στη βάρδια 8 νοσηλευτές, (ο δείκτης διεθνώς είναι 1 νοσηλευτής προς 5 ασθενείς) στα ελληνικά νοσοκομεία έχουμε μόλις δύο, στη βάρδια. Στις περισσότερες περιπτώσεις το απόγευμα και τη νύχτα μόνο έναν. Βέβαια, υπάρχουν μονάδες όπως ΜΕΘ, ΜΑΦ, όπου χρειάζονται πολλούς περισσότερους, λόγω της βαρύτητας των περιστατικών».

 

Μελέτες συνδέουν την ποιότητα της φροντίδας με επαρκή στελέχωση

Η δραματική υποστελέχωση συνδέεται άμεσα με την ποιότητα της φροντίδας, τονίζει ο κ. Αβραμίδης. Για να επισημάνει στη συνέχεια ότι υπάρχουν άπειρες μελέτες που συνδέουν την ποιότητα με την επαρκή στελέχωση. «Έχουμε λιγότερους θανάτους, καλύτερη έκβαση, μικρότερο χρόνο νοσηλείας, περιορισμό των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και γενικά η πορεία του ασθενή εξελίσσεται καλύτερα. Επιπλέον, χαμηλότερο κόστος νοσηλείας και λιγότερα λάθη. Κάνουμε λάθη, λόγω της εντατικοποίησης, που πολλές φορές δεν τα καταλαβαίνουμε. Ενώ με την επαρκή στελέχωση, έχουμε καλύτερο περιβάλλον εργασίας, φροντίζουμε τον ασθενή όπως πρέπει, του αφιερώνουμε το χρόνο που έχει ανάγκη και γενικά καλύτερη ποιότητα φροντίδας».

Και ενώ η υποστελέχωση αυτή τη στιγμή έχει χτυπήσει κόκκινο δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που προκηρύσσονται θέσεις, αλλά δεν πάει κανείς να τις καλύψει κι αυτό γιατί όπως λέει ο κ. Αβραμίδης, το επάγγελμα του νοσηλευτή είναι εξοντωτικό, με βάρδιες από απόγευμα πρωί και στη συνέχεια νύχτα, χωρίς να μπορεί να πάρει τις κανονικές του άδειες, ακόμη και τα ρεπό της εβδομάδας.

 

Παρατάνε μόνιμες θέσεις σε νοσοκομεία μετά από 15-20 χρόνια

«Με αυτούς τους ρυθμούς δημιουργούνται συγκρούσεις μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον και αποκόπτονται από παρέες και φίλους. Επιπλέον, διαχειρίζονται ασθενείς, οι οποίοι βρίσκονται σε ευάλωτη θέση, με την αγωνία της ασθένειας και του θανάτου. Το περιβάλλον του νοσοκομείου είναι επικίνδυνο και ανθυγιεινό και δεν έχουν κανένα κίνητρο να εργαστούν σε αυτό. Οι Νοσηλευτές που σπουδάζουν στην Ελλάδα έχουν υψηλό επίπεδο θεωρητικής και κλινικής εκπαίδευσης και περίπου 3500 που έχουν φύγει στο εξωτερικό, έχουν σαφώς καλύτερες συνθήκες εργασίας και πολύ πιο υψηλές αμοιβές. Γρήγορα αναγνωρίζεται η προσφορά τους και οι περισσότεροι από αυτούς αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης με επιπλέον, μπόνους και εξέλιξη. Στη χώρα μας, επιλέγουν να παρατήσουν μόνιμες θέσεις στα Νοσοκομεία μετά από 15 και 20 χρόνια προϋπηρεσίας και να εργαστούν ως σχολικοί νοσηλευτές, ακόμη κι αν δεν είναι μόνιμοι. Αρκετοί επιλέγουν να παρατήσουν τελείως το επάγγελμα κάνοντας μετατάξεις σε διοικητικές θέσεις, ή ακόμη να επιλέξουν ένα τελείως διαφορετικό επάγγελμα. Δεν αντέχουν».

 

Άγονες οι προκηρύξεις

Η τελευταία προκήρυξη 7Κ/2022, η οποία είναι σε εξέλιξη αφορά 493 Νοσηλευτές Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και 2253 Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, δηλαδή, 2749 Νοσηλευτές, σύμφωνα με τον πρόεδρος της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ. «Σε αυτή την προκήρυξη, όπου θα αργήσουν ακόμη πολύ να βγουν τα οριστικά αποτελέσματα, διότι με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ χρειάζονται περίπου δύο χρόνια να ξεκινήσουν να προσλαμβάνονται, ουσιαστικά, δεν θα μπει κανένας επιπλέον νοσηλευτής στα νοσοκομεία, γιατί στόχος της κυβέρνησης, είναι να μονιμοποιηθούν οι ήδη υπάρχοντες νοσηλευτές οι οποίοι εργάζονται ως επικουρικοί, μέσω ισχυρής μοριοδότησης. Άνθρακας ο θησαυρός. Επιπλέον, σε προηγούμενη προκήρυξη την 6Κ/2020, στην οποία προκηρύχθηκαν 350 θέσεις Νοσηλευτών, 71 δεν αποδέχθηκαν τη θέση ή παραιτήθηκαν και έτσι το ΑΣΕΠ προχώρησε σε διαδικασία πλήρωσης των συγκεκριμένων θέσεων από τους επιλαχόντες. Προς το παρόν η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και δεν γνωρίζουμε πόσοι από αυτούς που κλήθηκαν από τους επιλαχόντες θα αποδεχθούν τη θέση».

 

Ανεκπλήρωτες οι προεκλογικές δεσμεύσεις της τωρινής κυβέρνησης

Οι προεκλογικές δεσμεύσεις της τωρινής κυβέρνησης όταν ανέλαβε ήταν και παραμένουν ανεκπλήρωτες, τονίζει ο κ. Αβραμίδης .«Να ενταχθούν όλοι οι νοσηλευτές στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, ώστε να μπορούν να βγουν πιο σύντομα στη σύνταξη. Με το ισχύον συνταξιοδοτικό σύστημα οι νοσηλευτές θα πρέπει να εργάζονται μέχρι τα 65 και 67 τους έτη, για να συνταξιοδοτηθούν, κάτι που εκτός ότι είναι επικίνδυνο για τους ασθενείς, είναι και ανυπόφορο, δεν αντέχεται. Επιπλέον, δέσμευση της τωρινής κυβέρνησης ήταν οι νοσηλευτές να έχουν δικό τους ειδικό κλαδικό μισθολόγιο, ώστε να αμείβονται σύμφωνα με το σημαντικό και σπουδαίο έργο που επιτελούν, κάτι το οποίο επίσης έμεινε στο συρτάρι των υποσχέσεων. Παράλληλα, οι υποσχέσεις αφορούσαν για σημαντικό αριθμό προσλήψεων μόνιμων νοσηλευτών, ώστε να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις των νοσοκομείων. Κάτι που δεν έγινε, παρά μόνο προσλήψεις επικουρικών, λόγω πανδημίας. Οι ίδιες δεσμεύσεις εξακολουθούν να έρχονται προεκλογικά, όμως αυτή τη φορά δεν μας πείθουν και οι νοσηλευτές είναι απογοητευμένοι από την πολιτική που εφαρμόστηκε».

 

Τα αιτήματα του κλάδου

Καμία κυβέρνηση δεν προσπάθησε να επιλύσει τα προβλήματα του κλάδου μας. Κατά προτεραιότητα αυτό που ζητάμε είναι να υπάρχουν ειδικές ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους νοσηλευτές, ώστε να είναι ικανοποιημένοι από το επάγγελμά τους, λέει ο κ. Αβραμίδης. «Θα πρέπει να υπάρχει ένα Ειδικό Σύστημα Προσλήψεων, ώστε να προσλαμβάνονται πιο γρήγορα. Προγραμματισμός προσλήψεων ανά νοσοκομείο, ώστε μέσα σε δυο τρία χρόνια να καλυφθούν όλα τα κενά και παράλληλα, προσλήψεις ανάλογα με τις συνταξιοδοτήσεις και τις νέες ανάγκες που δημιουργούνται με το άνοιγμα νέων κλινικών. Θα πρέπει να δοθούν οικονομικά κίνητρα, ώστε το επάγγελμα να γίνει πιο ελκυστικό. Η θεσμοθέτηση ενός Κλαδικού Ειδικού Μισθολογίου με τις ανάλογες απολαβές που να ανταποκρίνεται στο έργο των νοσηλευτών.

Δόθηκαν αυξήσεις και καλώς δόθηκαν στους γιατρούς, θα πρέπει να υπάρχουν αντίστοιχες ρυθμίσεις και για τους νοσηλευτές. Ένταξη όλων των νοσηλευτών στο Ασφαλιστικό – Συνταξιοδοτικό των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, ώστε να βγαίνουν πιο νωρίς στη σύνταξη. Ακόμη θα πρέπει να γίνει τροποποίηση των Οργανισμών των Νοσοκομείων, ώστε να επικαιροποιηθούν, να υπολογιστεί η απαιτούμενη στελέχωση, σύμφωνα με διεθνείς δείκτες και σύμφωνα με τον αριθμό κλινών και τη βαρύτητα των περιστατικών. Θα πρέπει να συσταθούν νέες οργανικές θέσεις νοσηλευτών, σύμφωνα με την ειδικότητα που έχουν, ώστε στις προκηρύξεις που θα βγαίνουν, να υπάρχουν αντίστοιχες θέσεις ειδικευμένων νοσηλευτών. Φυσικά, θα πρέπει να δοθεί έμφαση και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, γιατί ενώ διεθνώς ο ρόλος του κοινοτικού νοσηλευτή είναι διευρυμένος, στη χώρα μας και με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, υποτιμάται. Κι επίσης θα πρέπει να υπάρχει ένα Ειδικό Σύστημα Αξιολόγησης και Κρίσεων, ώστε, ο νοσηλευτής να αξιολογείται για το έργο που προσφέρει, αλλά και για την ικανότητά του να αναλάβει θέσεις ευθύνης, από Ειδικό Συμβούλιο Αξιολόγησης και Κρίσεων, το οποίο θα αποτελείται από νοσηλευτές.

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι στα Νοσοκομεία αξιολόγηση για την κάλυψη θέσεων ευθύνης, έχει να γίνει πάνω από 15 χρόνια και η κάθε κυβέρνηση «βολεύει» σε αυτές τις θέσεις με κομματικά κριτήρια τους δικούς της».