ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Φαίνεται ότι οι online φαρμακοποιοί στη Βρετανία ξεχνούν ό,τι έχουν μάθει ως φαρμακοποιοί στην κοινότητα

Φαίνεται ότι οι online φαρμακοποιοί στη Βρετανία ξεχνούν ό,τι έχουν μάθει ως φαρμακοποιοί στην κοινότητα

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Οι φαρμακοποιοί που μετακινούνται από την κοινότητα σ’ ένα περιβάλλον διαδικτυακού φαρμακείου «φαίνεται να ξεχνούν όλα όσα συνέβησαν» στην προηγούμενη δουλειά τους, προκαλώντας κινδύνους για την ασφάλεια των ασθενών, όπως δήλωσε στο Pharmacy Network News η διευθύντρια του τομέα που αφορά την ικανότητα ανταπόκρισης στα standards του επαγγέλματος κατά την πρακτική άσκησή του, του Γενικού Φαρμακευτικού Συμβουλίου (General Pharmaceutical Council – GPhC) της Μεγάλης Βρετανίας.

Απευθυνόμενη μέσω βίντεο στο συνέδριο Sigma, στις 6 Μαρτίου, η Claire Bryce-Smith είπε στους αντιπροσώπους του κλάδου ότι «όταν οι επαγγελματίες του φαρμακείου εργάζονται σε διαφορετικά περιβάλλοντα, δεν εφαρμόζουν πάντα τα πρότυπα που πρέπει να εφαρμόσουν σε αυτά τα διαφορετικά περιβάλλοντα».

Κληθείσα να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, η κ. Bryce-Smith εξήγησε ότι υπάρχουν ζητήματα που επιμένουν (σ.σ. και ζητούν επίλυση) στον διαδικτυακό χώρο και ότι οι φαρμακοποιοί «φαίνεται να ξεχνούν όλα όσα έκαναν στα κοινοτικά φαρμακεία, κι ιδιαίτερα όταν υπάρχει συνταγογράφηση… (σ.σ. στην Μεγάλη Βρετανία πωλούνται συνταγογραφούμενα φάρμακα μέσω διαδικτύου σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα)  [κι βλέπουμε] ανθρώπους να συνταγογραφούν υπερβολικά ή να συνταγογραφούν εκτός του πεδίου πρακτικής τους» (σ.σ. στη Μεγάλη Βρετανία και πιστοποιημένοι φαρμακοποιοί έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης ορισμένων φαρμάκων).

Επιπλέον, (σ.σ. οι φαρμακοποιοί) αποτυγχάνουν να «σταματήσουν και να εκφράσουν ανησυχίες» όταν παρατηρούν τον εργοδότη του διαδικτυακού φαρμακείου τους να εμπλέκεται σε δυνητικά επικίνδυνες πρακτικές, είπε η κ. Bryce-Smith.

Η GPhC «βλέπει σίγουρα» μεγαλύτερη χρήση ανεξάρτητων συνταγογράφων, συμπεριλαμβανομένων «ένα μάτσο άπειρων» γιατρών, σχολίασε.

Κάνοντας μια επισκόπηση του έργου της ρυθμιστικής αρχής, είπε ότι ο αριθμός των φαρμακοποιών στο μητρώο συνεχίζει να αυξάνεται, φτάνοντας τους 61.615 σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο τον Φεβρουάριο του 2023, με τους φαρμακοποιούς  που έχουν IP για διαδικτυακό φαρμακείο να φτάνουν τους 15.175.

Οι αριθμοί των τεχνικών φαρμακείων αυξάνονται επίσης, αλλά ο αριθμός των εγγεγραμμένων φαρμακείων στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε από 14.455 τον Φεβρουάριο του 2016 σε 13.807 τον Φεβρουάριο του 2023, με την Αγγλία να παίρνει το μεγαλύτερο βάρος του κλεισίματος.

Η GPhC έχει καταγράψει μια αλλαγή στην ιδιοκτησία των φαρμακείων, με τον αριθμό των καταστημάτων που ανήκουν σε επιχειρήσεις με 101-250 υποκαταστήματα να αυξάνεται, ενώ μεγαλύτερες αλυσίδες με πολλαπλάσια φαρμακεία να βλέπουν πτώση στον αριθμό των καταστημάτων τους, είπε η κ. Bryce-Smith.

Είπε ότι, ενώ «τα περισσότερα φαρμακεία συνεχίζουν να πληρούν τα πρότυπά μας», υπάρχουν συνεχείς ανησυχίες σχετικά με τις διαδικτυακές επιχειρήσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ένα εξαιρετικά δυσανάλογο ποσό της ικανότητας της ρυθμιστικής αρχής να ασκήσει δραστηριότητα.

Ερωτηθείσα από τον πρόεδρο της Avicenna (σ.σ. εταιρεία που δημιουργήθηκε από φαρμακοποιούς πριν από περισσότερα από 25 χρόνια με σκοπό τη καλύτερη διαπραγμάτευση τιμών για τα ανεξάρτητα φαρμακεία, κατέχει σήμερα κυρίαρχη θέση στο χώρο στη Μεγάλη Βρετανία με περισσότερα από 1000 μέλη), Salim Jetha, εάν η ρυθμιστική αρχή έχει εκδώσει ειδοποιήσεις παραβίασης ή κλεισίματος σε διαδικτυακά φαρμακεία τα τελευταία χρόνια, η Bryce-Smith απάντησε ότι η GPhC «δεν έχει την εξουσία να κλείσει ένα φαρμακείο», αλλά έχει εκδώσει περίπου 70 ειδοποιήσεις επιβολής περιορισμών στις άδειες χρήσης φαρμακείων, όπως για παράδειγμα είναι η διακοπή της συνταγογράφησης ορισμένων φαρμάκων.

Εδώ το άρθρο που δημοσιεύτηκε στο pharmacymagazine.co.uk.