ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Φ.Σ. Ηρακλείου: Συνεχίζονται οι ελλείψεις φαρμάκων

Φ.Σ. Ηρακλείου: Συνεχίζονται οι ελλείψεις φαρμάκων

Οι φαρμακοποιοί βλέπουν καθημερινά στο φαρμακείο τις αδυναμίες του ελληνικού Κράτους

 

Ο Πρόεδρος του ΦΣ Ηρακλείου μιλώντας στο DailyPharmaNews αναφέρεται στο θέμα των ελλείψεων φαρμάκων και κάνει λόγο για ασθενή με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια που απελπισμένος λόγω της αδυναμίας του να βρει το φάρμακό του παρά τις προσπάθειες του, του δήλωσε ότι θα μπει στο νοσοκομείο για να μπορεί να έχει τη θεραπεία που χρειάζεται αλλά δεν τη βρίσκει.

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Οι φαρμακοποιοί συμμετέχουν ενεργά και σε αυτή τη δεύτερη πανελλαδική κινητοποίηση που γίνεται μέσα σε λίγες μέρες με αφορμή το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις Φαρμακευτικοί Σύλλογοι από ολόκληρη τη χώρα προχώρησαν στην έκδοση ανακοινώσεων σχετικά με τη συμμετοχή τους στην 24ωρη πανελλαδική απεργία, αυτή τη φορά της ΓΣΕΕ.

Ένα κοινό χαρακτηριστικό που έχουν πολλές από αυτές τις ανακοινώσεις είναι ότι συμμεριζόμενοι τη θλίψη για τα θύματα της τραγωδίας και εκφράζοντας τη συμπαράσταση στους συγγενείς των θυμάτων, διαμαρτύρονται για τη διαχρονική στάση της πολιτείας απέναντι στα θέματα της δημόσιας υγείας.     

Το DailyPharmaNews εστιάζει ιδιαίτερα στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηρακλείου καθώς μεταξύ των άλλων, αναφέρεται σ’ ένα θέμα που με συστηματικό τρόπο και με κάθε ευκαιρία αναδεικνύει μέσα από τα δημοσιεύματά του. Το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων.

 

Το δελτίο Τύπου που εξέδωσε ήδη από την Τετάρτη 15 Μαρτίου ο Σύλλογος ενόψει της σημερινής κινητοποίησης αναφέρει τα εξής:

«Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηρακλείου αποφάσισε να συμμετάσχει στην απεργιακή κινητοποίηση της 16ης Μαρτίου 2023, εκφράζοντας την διαμαρτυρία του για την συνεχιζόμενη αδιαφορία που επιδεικνύει η πολιτεία στα θέματα της δημόσιας υγείας, που μεταξύ άλλων έχουν οδηγήσει τα φαρμακεία να λειτουργούν χωρίς βασικά αντιβιοτικά, αντιπυρετικά και πολλά άλλα φάρμακα. Η πολιτική και οι αντιλήψεις που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη εμείς οι φαρμακοποιοί κατά αντιστοιχία τα αντιμετωπίζουμε καθημερινά στα θέματα της φαρμακευτικής πολιτικής. Η ζωή και η υγεία χιλιάδων συμπολιτών μας καθημερινά βρίσκονται σε κίνδυνο. Καλούμε την πολιτεία να παρέμβει δραστικά και αποτελεσματικά και να αντιστρέψει την πορεία προς την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας».

Ο Πρόεδρος του ΦΣ Ηρακλείου κ. Αριστοτέλης Σκουντάκης μιλώντας στο DailyPharmaNews ανέφερε ποιο ήταν το σκεπτικό πίσω από την απόφαση για συμμετοχή στην κινητοποίηση. «Αποφασίσαμε ομόφωνα το Διοικητικό μας Συμβούλιο να συμμετάσχουμε στην απεργιακή κινητοποίηση αλλά με δική μας ατζέντα. Αυτό θα φανεί και στο ψήφισμα που θα βγάλουμε».

Ουσιαστικά αυτό που θέλει να αναδείξει ο ΦΣ Ηρακλείου μέσα από τη συμμετοχή του στη σημερινή κινητοποίηση είναι, όπως λέει ο κ. Σκουντάκης, «η αποτυχία όλων των κρατικών πολιτικών, της αδιαφορίας, της αναξιοκρατίας, της ανικανότητας που επικρατεί στο δημόσιο τομέα εδώ και πολλά χρόνια» με τη διαμαρτυρία να εντοπίζεται ειδικά στα θέματα δημόσιας υγείας.

«Έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα με τις ελλείψεις των φαρμάκων και κανείς δεν ασχολείται», τονίζει ανεβάζοντας τους τόνους για ένα θέμα που τους προηγούμενους δύο μήνες –ειδικά την περίοδο των εορτών και στις αρχές του χρόνου- απασχόλησε πάρα πολύ έντονα την επικαιρότητα.

Φαίνεται λοιπόν -από τα όσα τουλάχιστον αναφέρει ο κ. Σκουντάκης- ότι το πρόβλημα παραμένει κι απασχολεί έντονα τους φαρμακοποιούς του Ηρακλείου Κρήτης.

Γιατί; Η απάντηση έρχεται από τον ίδιο. «Το πιάσαμε επιδερμικά το ζήτημα των ελλείψεων κατά την άποψή μου, πριν ένα – δύο μήνες, όταν δημιουργήθηκε ένας σχετικός ντόρος. Αυτή τη στιγμή δεν ασχολείται κανείς με αποτέλεσμα στα φαρμακεία του Ηρακλείου να μην υπάρχουν βασικά παιδικά αντιβιοτικά σιρόπια στα ράφια των φαρμακείων».

«Amoxil παιδιατρικά σιρόπια, Augmentin παιδιατρικά σιρόπια, Procef παιδιατρικά σιρόπια και Prestel παιδιατρικό σιρόπι που είναι αντίγραφό του είναι σε πλήρη έλλειψη αυτή τη στιγμή» εξηγεί ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου.

Το θέμα είναι ότι αυτή η κατάσταση είναι πολύ καιρό τώρα. Από τότε που ξεκίνησε όλο αυτό το θέμα με τις ελλείψεις φαρμάκων με την έντονη ανάδειξή του από τα ΜΜΕ. Στην ουσία δεν υπήρξε ποτέ βελτίωση. Αντίθετα, αναφέρει ο κ. Σκουντάκης, «τώρα τα πράγματα έχουν χειροτερέψει! Πολλές ελλείψεις αφορούν κι άλλα παιδιατρικά φάρμακα, όπως για παράδειγμα τα Claricid τα σιρόπια και τα αντίγραφά τους, τα Ζithromax τα σιρόπια. Έχουμε γενικότερα πρόβλημα. Γράφουν οι παιδίατροι συνταγές και δεν μπορούμε να τις εκτελέσουμε!»

Μάλιστα, αναφέρεται σ’ ένα χαρακτηριστικό περιστατικό που του συνέβη δύο μέρες πριν. «Ένα παιδί με στρεπτόκοκκο χρειαζόταν έξι Amoxil σιρόπια μπουκάλια και δεν τα βρήκαμε!»

Σε άλλο περιστατικό όμως, όπου «ήρθε στο φαρμακείο ασθενής ηλικίας μεταξύ 40 και 50 ετών με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια με λοίμωξη του αναπνευστικού και μετά από μεγάλη περιπέτεια για να εξεταστεί σε δημόσιο νοσοκομείο και να συνταγογραφηθούν τα φάρμακα της θεραπείας του ήρθε στο φαρμακείο μου και τα ζήτησε λέγοντάς μου ότι “επειδή έχω πάει σε δέκα φαρμακεία και δεν τα βρήκα, σκέφτομαι να πάω να κάνω εισαγωγή στο νοσοκομείο για να δώσω λύση στο πρόβλημά μου"» φαίνεται ξεκάθαρα ο παραλογισμός που υπάρχει στο όλο σύστημα.

«Προσέξτε τι συμβαίνει» με την περίπτωση αυτή, τονίζει ο κ. Σκουντάκης. «Η έλλειψη δύο φαρμάκων που κάνουν δέκα ευρώ θα οδηγήσει έναν άνθρωπο να νοσηλευτεί μ’ ένα κόστος για το ασφαλιστικό του ταμείο που ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες ευρώ». Δυστυχώς όμως αυτά τα θέματα, αυτού του είδους οι παρενέργειες δεν αναδεικνύονται όσο θα έπρεπε.

Αυτά και άλλα είναι τα προβλήματα που ζουν στην καθημερινότητά τους οι φαρμακοποιοί, όχι μόνο στο Ηράκλειο της Κρήτης αλλά σε όλη την Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα. Και γι’ αυτό «βγαίνουν στο δρόμο» συμμετέχοντας έστω και συμβολικά στις κινητοποιήσεις. Γιατί ζουν κι αφουγκράζονται τα προβλήματα που αντιμετωπίσουν οι ασθενείς τους, οι άνθρωποι που καθημερινά περνούν την πόρτα του φαρμακείου.  Προβλήματα που περιμένουν λύση αλλά παραμένουν διαχρονικά!