NEA

Ψυχολογική υποστήριξη στους επιβαίνοντες-και όχι μόνο- του μοιραίου τρένου των Τεμπών

Ψυχολογική υποστήριξη στους επιβαίνοντες-και όχι μόνο- του μοιραίου τρένου των Τεμπών

Αργώ: Να γίνει παρέμβαση στον ΕΦΚΑ για αναρρωτικές στους επιβαίνοντες του μοιραίου τρένου

 

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

Έκκληση να γίνει παρέμβαση στον ΕΦΚΑ προκειμένου να χορηγήσει αναρρωτική άδεια με μία απλή βεβαίωση ότι το άτομο επέβαινε στο μοιραίο τρένο, κάνει με συνέντευξη του στο DailyPharmaNews ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φορέων Ψυχικής Υγείας «Αργώ» κ. Μενέλαος Θεοδωρουλάκης, για τους ανθρώπους που επέζησαν της τραγωδίας και αυτή τη στιγμή πάσχουν από αυπνία και έντονο στρες.

«Ως Εθνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης έχουμε μιλήσει τηλεφωνικά με όλους τους επιβαίνοντες (σύμφωνα με σχετική διάταξη στον νόμο περί διαχείρισης μαζικών καταστροφών) και έχουμε στείλει sms σε όλους τους συγγενείς θυμάτων και τους τραυματίες, πλην των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ. Τους ενημερώσαμε για την Γραμμή 10306 και το δίκτυο υπηρεσιών, που περιλαμβάνει την δυνατότητα διαδικτυακής ψυχοθεραπείας, σύμφωνα με τις αρχές των Πρώτων Βοηθειών Ψυχικής Υγείας, και την μεθοδολογία της ενεργητικής ακρόασης. (σσ αποδοχή συναισθημάτων, εστίαση στις ανάγκες εδώ και τώρα, χωρίς αναφορά σε λεπτομέρειες για το τραυματικό γεγονός για να μην νιώσει αβοήθητος ο εμπλεκόμενος και προκειμένου να αντιμετωπιστούν τρέχουσες ανάγκες όπως πχ ανεύρεση αποσκευών).

 

300 κλήσεις από τις 2 Μαρτίου

Όπως εξηγεί ο κ. Θεοδωρουλάκης στο πρόγραμμα διαδικτυακής ψυχοθεραπείας που πραγματοποιείται από πιστοποιημένους ψυχοθεραπευτές με εκπαίδευση στη διαχείριση πένθους και υποστήριξη ασθενών, έχουν ενταχθεί μέχρι τώρα 24 άτομα: 18 επιβαίνοντες εκ των οποίων 7 τραυματίες και 6 συγγενείς θυμάτων, που τώρα μπαίνουν στην φάση της αποδοχής. Μάλιστα, όπως διευκρινίζει, οι περισσότεροι από αυτούς είχαν άλλο πρόσφατο τραυματικό γεγονός στην οικογένεια. «Έχουμε παράλληλα ημερησίως περί τα 35 τηλεφωνήματα από επιβαίνοντες, φίλους, συμφοιτητές, συγγενείς επιβαινόντων και θυμάτων. Στη Γραμμή 10306 που έχει δημιουργηθεί στη διάρκεια της πανδημίας, προστέθηκε η επιλογή 3, ειδικά για τους επιβαίνοντες και λοιπούς εμπλεκόμενους στο δυστύχημα στα Τέμπη, και έχει δεχτεί περίπου 300 κλήσεις από τις 2 Μαρτίου.

Στα τηλεφωνήματα υπήρξε αναφορά για πολύ έντονους εφιάλτες και flashbacks που είναι αναμενόμενα, μαζί με στρες, διαταραχές στη διατροφή αλλά και αϋπνία για την οποία τους ενημερώνουμε ότι αν συνεχιστεί στην ίδια ένταση μετά την 15η μέρα, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί φαρμακευτικά, χωρίς να παθολογικοποιήσουμε το περιστατικό, γιατί θα επηρεάζει πλέον την καθημερινότητα τους και την υγεία τους».

 

Πως σχετίζονται οι αυπνίες με το απόλυτο σκοτάδι τη στιγμή του δυστυχήματος

Η αϋπνία είναι πιο έντονη στην περίπτωση των Τεμπών από ότι στο Μάτι, όπως φαίνεται, διότι συμβάλλει αρνητικά σε αυτό το απόλυτο σκοτάδι που κυριαρχούσε στην περιοχή του ατυχήματος εκείνη την ώρα και έτσι η προσπάθεια ύπνου σε σκοτάδι δεν βοηθά, λέει ο κ. Θεοδωρουλάκης, για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι έχουν αρχίσει αναφορές και από τους εγκαυματίες για έντονους πόνους, που λίγο περιορίζονται από τα φάρμακα.

Οι κλήσεις είναι πλέον πολύ μεγαλύτερες σε διάρκεια γιατί έχει αρχίσει η αποδοχή και έχει γίνει πολύ πιο έντονο το συναίσθημα της θλίψης μετά το αρχικό σοκ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Φορέων Ψυχικής Υγείας «Αργώ», έχουν ενεργοποιηθεί τα κλιμάκια του προγράμματος «Κανένας Μόνος στην Πανδημία» σε Θεσσαλία και Μακεδονία και για δια ζώσης επικοινωνία. «Ενημερώνουμε για όλες τις υπηρεσίες που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο ψυχολογικής υποστήριξης από το Υπουργείο Υγείας. Ήδη έχουμε στείλει σε 4 οικογένειες θυμάτων κλιμάκια στον τόπο κατοικίας τους για δια ζώσης ψυχολογική υποστήριξη».

Όπως αναφέρει ο κ. Θεοδωρουλάκης όλα τα στελέχη της γραμμής έχουν συμμετάσχει σε εξειδικευμένα σεμινάρια σχετικά με πρώτες βοήθειες Ψυχικής Υγείας για υποστήριξη ασθενών/τραυματιών και συγγενών θυμάτων μαζικών καταστροφών.