NEA

«Φλόγα»: Η εφαρμογή του νόμου για το Ογκολογικό Κέντρο Παίδων είναι προβληματική, αν όχι αδύνατη!

«Φλόγα»: Η εφαρμογή του νόμου για το Ογκολογικό Κέντρο Παίδων είναι προβληματική, αν όχι αδύνατη!

Την απογοήτευσή του εκφράζει ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα», για το γεγονός ότι το νομοσχέδιο για τη Σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την Επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – Ελπίδα» έγινε νόμος του κράτους.

Ρούλα Σκουρογιάννη

Με την ανακοίνωση του σχεδίου νόμου για την απόσχιση των ογκολογικών τμημάτων από τα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού η πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου, κα Μαρία Τρυφωνίδη, μιλώντας στο DailyPharmaNews, είχε επισημάνει ότι επρόκειτο για ένα πρόχειρα γραμμένο νομοσχέδιο (τώρα πλέον νόμο του κράτους) που αφήνει πάρα πολλά κενά για το πώς θα ρυθμιστούν πολλά βασικά σημεία, που προκαλούν αβεβαιότητα για το αύριο, ενώ κανείς από τους άμεσα ενδιαφερόμενους δεν κατανοούσε γιατί να γίνει αυτή η αλλαγή στο νομικό καθεστώς.

«Από την αρχή εκφράσαμε την αντίθεσή μας για την απόσχιση των ογκολογικών τμημάτων από τα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού, και ζητήσαμε, αν όχι να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, τουλάχιστον να δοθεί χρόνος, έτσι ώστε να το μελετήσουμε σε συνεργασία με το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, και να υποβάλλουμε εμπεριστατωμένες και σοβαρές προτάσεις», τονίζει η κα Τρυφωνίδη.

Το αίτημά μας δεν έγινε δεκτό και το σχέδιο κατατέθηκε αμέσως στη Βουλή προς ψήφιση. Έτσι υπό το καθεστώς της ανεξήγητης πίεσης χρόνου, στις 28.02.2023 καταθέσαμε στον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, και την αναπληρώτρια υπουργό, Μίνα Γκάγκα, τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις μας, για ένα νομοσχέδιο που εξαρχής δεν είχαμε καταλάβει τους λόγους που το υπαγόρευαν.

Στο τελικό σχέδιο νόμου που τελικά ψηφίστηκε από τη Βουλή (στις 16/3), λίγες μόνο από τις προτάσεις μας είδαμε να υιοθετούνται, ενώ παρέμειναν ασάφειες και ελλείψεις που καθιστούν την εφαρμογή του προβληματική, αν όχι αδύνατη. Θετικό σημείο είναι η ανάληψη από την πολιτεία της πλήρους οικονομικής κάλυψης της λειτουργίας του Κέντρου -προς τι τότε η αλλαγή σε ιδιωτικού δικαίου και η άνευ όρων παραχώρηση της ιδιοκτησίας και της διοίκησης - καθώς και η δυνατότητα του υπουργού Υγείας να αναβάλει την ημερομηνία εφαρμογής αν δεν ολοκληρωθούν οι απαραίτητες ενέργειες και δεν πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

Παραμένουμε αντίθετοι και παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι ο νόμος είναι πρόχειρος, απαράδεκτος, ανεφάρμοστος, ενώ δεν εξυπηρετεί ουσιαστικό λόγο. Το επίπεδο της φροντίδας των παιδιών μας δεν αλλάζει, δεδομένου ότι οι στόχοι του νέου Κέντρου έχουν ήδη επιτευχθεί: άριστο, εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και φαρμακευτική κάλυψη από την πολιτεία, άριστοι χώροι νοσηλείας χάρη στη δωρεά του Συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ, στενή συνεργασία και επαφή με τα κέντρα ερευνών του εξωτερικού χάρη και στη Φλόγα, πλήρης υποστήριξη από τα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού, συνεχώς εκσυγχρονιζόμενος ιατρικός εξοπλισμός και νοσηλεία στο σπίτι, χάρη και στη Φλόγα», υπογραμμίζει η πρόεδρος του Συλλόγου ‘Φλόγα’.

Η Φλόγα παραμένει δίπλα στα παιδιά της…

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα», οι εκπρόσωποι της περιφέρειας σε όλη την Ελλάδα, καθώς και η συντριπτική πλειοψηφία των γονιών που τα παιδιά τους βρίσκονται σε θεραπεία, παραμένουν σε εγρήγορση, και θεωρούν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. «Θα δούμε τις εξελίξεις, θα ακούσουμε τις απόψεις του προσωπικού και των γιατρών, θα ανταλλάξουμε απόψεις μεταξύ μας, και μετά θα αποφασίσουμε για τα επόμενα βήματά μας», δηλώνει η πρόεδρος του Συλλόγου ‘Φλόγα’.

«Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα παραμείνουμε δίπλα στα παιδιά μας. Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι είμαστε χιλιάδες, είμαστε σε όλη την Ελλάδα και είμαστε οι επίσημοι εκπρόσωποι γονέων (ασθενών) της χώρας μας στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας. Ο καρκίνος πέρασε την πόρτα του δικού μας σπιτιού και έφερε τα πάνω κάτω στη δική μας ζωή. Είμαστε κάθε μέρα στα παιδιατρικά νοσοκομεία, για μήνες και για χρόνια πολλές φορές, και μπορούμε να γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες και τις προτεραιότητες, τα καλά και τα κακά του συστήματος υγείας.

Εμείς, θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε εδώ και 40 χρόνια: Να στηρίζουμε τον αγώνα των παιδιών μας να κερδίσουν την υγεία τους.

Θα συνεχίσουμε, όσο έχουμε δίπλα μας όλους εσάς. Όσο έχουμε την ηθική και οικονομική υποστήριξη όλων σας, των αναρίθμητων φίλων μας.

Με τη βοήθειά σας υπάρχουμε 40 χρόνια και με τη βοήθειά σας πετύχαμε πολύ σπουδαία πράγματα. Με τη βοήθειά σας, θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε!», καταλήγει η κα Τρυφωνίδη.

 

Να υπενθυμίσουμε, τέλος, ότι το ν/σ ψηφίστηκε στην ολομέλεια της Βουλής, την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2023,. Υπέρ ψήφισε η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Κατά ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ και το ΜΕΡΑ 25. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε έντονα την αντίθεσή του, αλλά δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία, λόγω της γενικότερης απόφασής του να απέχει από όλες τις ψηφοφορίες στη Βουλή μέχρι τις εκλογές.