ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Θ. Κουτσούκης: Οι φαρμακοποιοί δεν έχουν καμία όρεξη να χορηγούν φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή

Θ. Κουτσούκης: Οι φαρμακοποιοί δεν έχουν καμία όρεξη να χορηγούν φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Οι φαρμακοποιοί στη συντριπτική τους πλειοψηφία όχι μόνο δεν μπαίνουν στη διαδικασία να χορηγούν συνταγογραφούμενα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή ή ιατρική καθοδήγηση αλλά αντίθετα γνωρίζοντας πολύ καλά το φάρμακο που είναι ο πυρήνας της επιστήμης τους έρχονται σε συνεννόηση με τον γιατρό όταν διαπιστώσουν ότι μπορεί να υπάρχουν ζητήματα επικίνδυνων αλληλεπιδράσεων ή πιθανών παρενεργειών στη φαρμακοθεραπεία ενός ασθενή.

 

Αυτό υποστηρίζει σε ανάρτησή του  στο fb ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας κ. Θάνος Κουτσούκης με αφορμή δημοσίευμα του NEWS247 (της 20ης Μαρτίου 2023) το οποίο αναφέρεται σε πρόσφατη έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), σύμφωνα με την οποία μόνο το 35% των φαρμακοποιών έχει συμπληρώσει έστω μία φορά την Κίτρινη Κάρτα του ΕΟΦ και όπου σημειώνεται ότι το πρόβλημα της αγοράς φαρμάκων από τα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή φέρεται να είναι πιο σοβαρό από τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις.

 

Ο κ. Κουτσούκης με το κείμενο του εξηγεί ότι ουσιαστικά οι φαρμακοποιοί ακόμη κι όταν σε ορισμένες περιπτώσεις δίνουν κάποιο δανεικό φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή «εξυπηρετούν, με προσωπικό κόστος, μια αδυναμία του συστήματος, το οποίο δεν έχει καταφέρει να καλύψει πλήρως την πρωτοβάθμια περίθαλψη αυτής της χώρας» σημειώνοντας παράλληλα ότι η Πολιτεία και κάθε αρμόδιος και εμπλεκόμενος σ’ αυτό το θέμα θα πρέπει να φροντίσουν να γίνεται πιο αποτελεσματικά και άμεσα η συνταγογράφηση κάθε στιγμή της ημέρας και σε κάθε περιοχή της χώρας. Επιπλέον αναφέρεται και στην ανάγκη ικανοποίησης ενός αιτήματος που υπάρχει από πλευράς των φαρμακοποιών: την πρόσβασή τους στον ιατρικό φάκελο του ασθενούς ώστε να έχουν μία πλήρη εικόνα των φαρμάκων που αυτοί λαμβάνουν.

 

Ακολουθεί το κείμενο της ανάρτησης:       

 

«Ας πούμε για μια ακόμη φορά αυτά που όλος ο κόσμος γνωρίζει, αλλά που ορισμένοι συνδικαλιστικοπατέρες επιμένουν να αλλοιώνουν παραπληροφορώντας σκοπίμως.

Οι φαρμακοποιοί γνωρίζουν πολύ καλά να ελέγχουν τις αλληλεπιδράσεις και τις παρενέργειες των φαρμάκων και συχνά αποτρέπουν τη συνέχιση μιας θεραπείας ή την έναρξη μιας άλλης σε συνεννόηση με το γιατρό, όταν διαπιστώνουν ότι μπορεί να υπάρξουν ζητήματα επικίνδυνων αλληλεπιδράσεων ή πιθανών παρενεργειών.

Οι φαρμακοποιοί δεν έχουν καμία όρεξη να χορηγούν φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή ή χωρίς την ιατρική καθοδήγηση. Απειροελάχιστες είναι οι περιπτώσεις, αν υπάρχουν, που μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Υπάρχουν τα προϊόντα αυτοφροντίδας, καθώς και τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα, τα οποία για απλά καθημερινά προβλήματα των ασθενών φέρουν σημαντικά αποτελέσματα. Αυτά δίνονται πράγματι και πολύ ορθά με τη φροντίδα και τη συμβουλή του φαρμακοποιού.

Η διαδικασία έχει ως εξής. Ο γιατρός εξετάζει, αναλύει, κάνει τη διάγνωση, καθοδηγεί, ο γιατρός συνταγογραφεί τη δραστική ουσία, ο φαρμακοποιός χορηγεί το σκεύασμα, πρωτότυπο ή γενόσημο σε συνεννόηση με τον ασθενή, δίνει τις οδηγίες, διαχειρίζεται τη φαρμακοθεραπεία σε συνεργασία με τον ασθενή.

Τα υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα δίνονται είτε απευθείας με την ηλεκτρονική ιατρική συνταγή, είτε με χειρόγραφη συνταγή η οποία μπορεί να είναι σε ισχύ για αρκετό διάστημα σε χρόνιες θεραπείες, είτε ως προχορηγούμενα φάρμακα (δανεικά) μέχρι να προσκομίσει ο ασθενής τη συνταγή στο φαρμακείο. Δεν θέλουν οι φαρμακοποιοί να δίνουν δανεικά φάρμακα. Εξυπηρετούν, με προσωπικό κόστος, μια αδυναμία του συστήματος, το οποίο δεν έχει καταφέρει να καλύψει πλήρως την πρωτοβάθμια περίθαλψη αυτής της χώρας. Όπως και να έχει οι φαρμακοποιοί δεν επιλέγουν τη θεραπεία (δραστική ουσία) και άρα δεν ευθύνονται ούτε στο ελάχιστο για την αποτελεσματικότητα ή μη της θεραπείας ή για την εμφάνιση πιθανών παρενεργειών ή αλληλεπιδράσεων. Ακόμη, οι φαρμακοποιοί, δυστυχώς, δεν έχουν πρόσβαση στο φάκελο υγείας των ασθενών, ώστε να έχουν πλήρη γνώση όλων των φαρμάκων που αυτός έχει λάβει στο πρόσφατο παρελθόν.

Καθαρά και ξάστερα. Οι φαρμακοποιοί θέλουν να ζουν σε ένα ιδανικό κόσμο, απαλλαγμένο από τη γραφειοκρατία την οποία κάθε μέρα υπηρετούν, όπου όλα τα υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα θα δίνονται με την προσκόμιση της ηλεκτρονικής ιατρικής συνταγής από τον ασθενή. Η Πολιτεία και κάθε αρμόδιος και εμπλεκόμενος σ’ αυτό ας φροντίσουν να γίνεται πιο αποτελεσματικά και άμεσα η συνταγογράφηση κάθε στιγμή της ημέρας και σε κάθε περιοχή της χώρας. Και οι ασθενείς, άλλωστε, αυτό ακριβώς επιθυμούν. Να λαμβάνουν τα φάρμακά τους, αφού αυτά έχουν συνταγογραφηθεί και να αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Όχι να τα πληρώνουν εξ ολοκλήρου.

Η υποχρεωτικότητα στην συνταγογράφηση, ειδικά των αντιβιοτικών, που ισχύει τα τελευταία χρόνια, υπήρξε μια απαίτηση των φαρμακοποιών, οι οποίοι τηρούν ευλαβικά το νόμο σε βαθμό παρεξηγήσεως και δε δίνουν αντιβιώσεις, ακόμη κι αν υπάρχει ιατρική οδηγία ή χειρόγραφη συνταγή αν παράλληλα δεν υπάρχει και ηλεκτρονική συνταγή, όπως προβλέπει ο νόμος. Παρόλο που δεν εφαρμόζεται κανενός είδους έλεγχος, ο νόμος τηρείται από τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων και έτσι έχει μειωθεί σημαντικά η κατανάλωση αντιβιοτικών που ήταν και το ζητούμενο.

Στην περιοχή μας μάλιστα, τη Λάρισα, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ξεκινήσαμε προ εξαμήνου, μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών, μέσω των φαρμακείων και των μέσων ενημέρωσης, για την προώθηση της άυλης συνταγογράφησης. Αυτό το κάναμε γιατί επιθυμούμε να συμβάλλουμε στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και γιατί θέλουμε να αποφύγουμε τις καταστάσεις πίεσης για προχορήγηση φαρμάκων όταν προκύπτει ανάγκη, αφού με την άυλη συνταγογράφηση μπορεί πολύ πιο εύκολα να συνταγογραφήσει ο γιατρός ακόμη και από μακριά. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις μας και δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες.

Οι όποιες αναφορές, επομένως, στον τύπο περί χορήγησης φαρμάκων χωρίς συνταγή και περί ευθύνης των φαρμακοποιών μόνο ως αστείες μπορούμε να τις εκλάβουμε».