ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Παρέμβαση Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου που αγγίζει φαρμακοποιούς αλλά και πολίτες- ασθενείς

Παρέμβαση Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου που αγγίζει φαρμακοποιούς αλλά και πολίτες- ασθενείς

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Μία παρέμβαση που αφορά στην πράξη λίγα μεν φαρμακεία αλλά έχει σημαντικό αντίκτυπο για τους πολίτες –και βέβαια τους ασθενείς- περιοχών της χώρας που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε υγειονομικές μονάδες και φαρμακεία, έκανε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Ο Πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Απόστολος Βαλτάς μιλώντας στο DailyPharmaNews για τη συγκεκριμένη παρέμβαση τόνισε ότι ο σκοπός της δεν αφορά να προστατέψει παραβατικούς φαρμακοποιούς αλλά να στηρίξει το όλο σύστημα παροχής φαρμακευτικής και υγειονομικής φροντίδας, ειδικά εκεί που οι πολίτες το έχουν ακόμη περισσότερη ανάγκη εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του που η πολιτεία ανταποκρίθηκε στο αίτημα αυτό των φαρμακοποιών. «Καταρχάς να ξεκαθαρίσω ότι δεν στηρίζουμε με κανέναν τρόπο τους όποιους παραβατικούς συναδέλφους φαρμακοποιούς στα φαρμακεία των οποίων θα έμπαινε μέσα η εφορία και θα διαπίστωνε σοβαρές παραβάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των φαρμακοποιών είναι τυπικότατοι στις φορολογικές τους υποχρεώσεις αφενός γιατί τα πάντα είναι συνταγές αφετέρου είναι υποχρεωμένοι να εκδίδουν αποδείξεις παντού».

Πού υπήρξε το πρόβλημα; «Κατά καιρούς είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο να μπαίνουν για φορολογικό έλεγχο σ’ ένα φαρμακείο και να ζητούν την ταύτιση της απόδειξης με τη συμμετοχή που λέει μία συνταγή. Αυτό δεν τηρείται από τα φαρμακεία διότι, όταν κάποιος μαζί με το φάρμακο που υπάρχει η συμμετοχή, πάρει κι ένα άλλο προϊόν, όπου είναι ίδιος ο ΦΠΑ, κι επειδή η απόδειξη βγαίνει μέσω ταμειακής μηχανής, παρουσιάζεται συνολικά. Αυτό για κάποιους εκπροσώπους των ελεγκτικών μηχανισμών το θεωρούν παράβαση. Όταν λοιπόν για παράδειγμα μπαίνουν σ΄ ένα φαρμακείο βλέπουν ότι υπάρχουν δέκα συνταγές και δεν συμπίπτει η απόδειξη με τα φάρμακα της συνταγής… Μα η διαφορά αυτή έρχεται γιατί ο πολίτης μαζί με τα φάρμακα της συνταγής του μπορεί να αγόρασε για παράδειγμα κι ένα ΜΥΣΥΦΑ σ.σ. μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενο φάρμακο). Κι εκεί υπάρχει πρόβλημα. Ορισμένοι ελεγκτές το αποδέχονται, οι πολύ τυπικοί, όχι».

Αυτό όμως επέφερε κλείσιμο του φαρμακείου για κάποιες μέρες μέχρι να ερευνηθεί μέσα από τις αποδείξεις το τι συνέβαινε.

Όμως όλο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Βαλτά είναι εκτός κάθε λογικής. Είναι ντροπή. «Τα φαρμακεία είναι κέντρα παροχής υπηρεσιών υγείας. Όπως εξαιρούνται τα ιατρεία έτσι θα έπρεπε να εξαιρεθούν και τα φαρμακεία. Κι αυτό έγινε. Το όποιο πρόστιμο που αφορά έναν έλεγχο πάντα υπάρχει αλλά εξαιρέθηκαν τα φαρμακεία διότι υπήρχαν και προβλήματα με φαρμακεία που εφημέρευαν σε απομακρυσμένες περιοχές, ήταν τα μοναδικά κι έπρεπε να κλείσουν. Ποιος θα έκανε την εφημερία τότε; Δηλαδή θα πρέπει ένας πολίτης σε μία περιοχή όπου εγώ είμαι ο μοναδικός φαρμακοποιός και στα γύρω 30 χιλιόμετρα δεν υπάρχει κάποιος άλλος συνάδελφος, να ταλαιπωρήσουμε όλον αυτόν τον κόσμο που μπορεί να χρειαστεί να πάει στο φαρμακείο, να πρέπει να κάνει τέτοιες μεγάλες αποστάσεις για να εξυπηρετηθεί;»

Ακριβώς εκεί στοχεύει και η αλλαγή που έγινε. «Το πνεύμα του νομοθέτη είναι ότι με την αλλαγή αυτή ωφελούνται οι κάτοικοι λόγω ακριβώς της ιδιαιτερότητας που έχει ως κατάστημα το φαρμακείο και της μοναδικότητάς του να παρέχει υπηρεσίες υγείας εκεί που δεν υπάρχουν. Μέχρι σήμερα σε τέτοιες καταστάσεις έκλειναν τα φαρμακεία. Δεν είναι πολλές οι περιπτώσεις αλλά υπήρχαν και περιπτώσεις σε απομονωμένες περιοχές όπως για παράδειγμα σε νησιά των Κυκλάδων. Φανταστείτε σε νησί που είναι δύο οι φαρμακοποιοί να κλείσουν το ένα φαρμακείο. Είναι λογικό αυτό; Είναι σαν να κλείνεις ένα ιατρείο. Διότι στην επαρχία, σε απομακρυσμένες, απομονωμένες περιοχές υπάρχουν φαρμακεία που είναι απ’ όλα. Κι επαναλαμβάνω. Εάν ένας φαρμακοποιός βρεθεί να είναι παραβάτης, να σε καλέσει η εφορία να πληρώσεις το πρόστιμό σου, να πας να δικαιολογήσεις το κατά πόσο ισχύει αυτό το οποίο η υπηρεσία θεωρεί ότι υπέπεσες σε παράβαση αλλά θα πρέπει να σεβαστείς το ρόλο του φαρμακοποιού και του φαρμακείου ως χώρου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας κι επομένως δεν μπορεί να κλείσει έναν τέτοιος χώρος».    

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση του ΠΦΣ προς τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας:

«Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Μετά από αίτημα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, το οποίο σας κοινοποιούμε, σχετικά με την αναστολή του μέτρου κλεισίματος φαρμακείου μετά από φορολογικές παραβάσεις  το οποίο έγινε αποδεκτό όπως αναφέρθηκε και στη Γενική Συνέλευση του ΠΦΣ, δημοσιεύθηκε η Κοινή Απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου και του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γεώργιου Πιτσιλή σύμφωνα με την οποία στα φαρμακεία δεν επιβάλλεται πλέον πρόσκαιρο κλείσιμο αλλά μόνο οικονομικές κυρώσεις.

Σας κοινοποιούμε τη σχετική απόφαση».