ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Α. Βαλτάς: Υπάλληλοι σε ΠΕ.ΔΙ. του ΕΟΠΥΥ ταλαιπωρούν φαρμακοποιούς λόγω άγνοιας νόμου και εγκυκλίων

Α. Βαλτάς: Υπάλληλοι σε ΠΕ.ΔΙ. του ΕΟΠΥΥ ταλαιπωρούν φαρμακοποιούς λόγω άγνοιας νόμου και εγκυκλίων

Δεν μπορεί πλέον να υπάρξει ανοχή σε τέτοια φαινόμενα με θύματα φαρμακοποιούς που οι ίδιοι δεν φταίνε

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Το ποτήρι της οργής πλέον έχει ξεχειλίσει για τη διοίκηση των φαρμακοποιών καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θέτει θέμα κακής νοοτροπίας υπαλλήλων στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ που ταλαιπωρούν φαρμακοποιούς προχωρώντας σε άδικες  περικοπές στο πλαίσιο του τακτικού ελέγχου των συνταγών φαρμάκων, επειδή για τους δικούς τους λόγους δεν εφαρμόζουν κατά τον έλεγχο τα όσα ορίζει ο νόμος και οι σχετικές εγκύκλιοι. 

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς μιλώντας για το θέμα στο DailyPharmaNews σημείωσε ότι «από τώρα και στο εξής –και έχει σημασία το “τώρα”- καθώς έχουν περάσει ήδη πολλοί μήνες από την έναρξη του τακτικού ελέγχου των συνταγών, τον Ιούνιο του 2022, και μετά από τόσες παρεμβάσεις μας, δική μου, των μελών του διοικητικού μας συμβουλίου αλλά και των τοπικών φαρμακευτικών συλλόγων προς τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ, δεν είναι δυνατό να δεχτούμε ότι μπορούν ΠΕΔΙ να δηλώνουν άγνοια νόμου και εγκυκλίων. Αυτό πλέον ξεπερνά κάθε ανοχή της διοίκησης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου».

Ο απόλυτος αυτός τρόπος έκφρασης του προέδρου του ΠΦΣ δεν έρχεται τυχαία αυτή τη στιγμή. «Να συγχωρήσουμε  λάθη και να καταλάβουμε ότι υπήρχε ένα μεταβατικό στάδιο μέχρι να καταλάβουν οι υπάλληλοι ότι ο τακτικός έλεγχος των φαρμάκων είναι κάτι τελείως διαφορετικό από τον τακτικό έλεγχο των ιατροτεχνολογικών προϊόντων και του ελέγχου όλων των άλλων παρόχων. Να συμφωνήσω ότι οι συνεχείς διαφορετικές εγκύκλιοι για τις όποιες αλλαγές έπρεπε να γίνουν για να αντιμετωπιστούν ζητήματα όπως για παράδειγμα η αχνή ιατρική σφραγίδα, η προσκόμιση της συνταγής του γιατρού και τόσα άλλα που αντιμετωπίσαμε στην αρχή και διορθώναμε σε συνεργασία με τη Φαρμακευτική Υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ, τα οποία πράγματι ήταν τόσα που δεν μπορούσαμε να τα απορροφήσουμε εύκολα. Να συγχωρήσουμε ότι υπάρχουν Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ με λίγο προσωπικό, στην επαρχία και άρα δεν έχουν ενδεχομένως ενημερωθεί όλοι. Να συμφωνήσουμε ότι δεν είχαν μπει στο πνεύμα του μηχανογραφικού προγράμματος που είναι εντελώς διαφορετικό ως προς τον τρόπο που θα κάνουν τον τακτικό έλεγχο το διοικητικό, στο πως να εκδώσουν το ένταλμα πληρωμής, στο γεγονός ότι η οριστικοποίηση απαιτεί συνεργασία δύο διαφορετικών μηχανογραφικών προγραμμάτων ενώ η πληρωμή του e- ΔΑΠΥ είναι με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα –μία εταιρεία υποστηρίζει τη διαδικασία ενώ στον τακτικό έλεγχο του φαρμάκου εμπλέκονται δύο. Να συμφωνήσουμε σε αυτά και πολλά άλλα. Κι εμείς κάναμε προσπάθειες. Ήρθαμε σε επικοινωνία, επαναλάβαμε τις διαδικασίες, οι πρόεδροι των τοπικών φαρμακευτικών συλλόγων έχουν εκπαιδευτεί και ξέρουν τα πάντα περί νομοθεσίας τακτικού ελέγχου και όλες τις εγκυκλίους που έχουν αποσταλεί. Έτσι το να φτάνουμε σήμερα στο σημεία κάποιοι να ξαναδηλώνουν άγνοια συγκεκριμένοι, ορισμένοι, όχι πολλοί υπάλληλοι, δείχνει ότι αυτοί οι υπάλληλοι αδιαφορούν πλήρως και θέλουν να δημιουργούν πρόβλημα στους φαρμακοποιούς γι’ αυτά που δεν φταίνε».

Ευτυχώς, τα προβλήματα αντιμετωπίζονται έγκαιρα καθώς ο Πανελλήνιος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία γι’ αυτά τα θέματα με τους τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους και γενικότερα φαίνεται ότι υπάρχει καλή συνεργασία σε ό,τι αφορά το ζήτημα του τακτικού ελέγχου των συνταγών με τον ΕΟΠΥΥ. «Πήραμε την τελευταία ενημέρωση, προλάβαμε το κακό. Είναι μεμονωμένες οι περιπτώσεις των Περιφερειακών Διευθύνσεων που δεν ενημερώθηκαν διότι κατευθείαν η διοίκηση ξανάστειλε καινούργιο ενημερωτικό χαρτί, καινούργια εγκύκλιο πριν δύο μήνες».

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στις 21 Μαρτίου γνωστοποιεί  στους τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους επιστολή του «προς την Διευθύντρια της Διεύθυνσης Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ, κ. Γιώτα Λίτσα, που εστάλη στις 15 Μαρτίου 2023 μετά τα απαράδεκτα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν σε ορισμένες Περιφερειακές Διευθύνσεις οι οποίες προέβαιναν στην επιβολή περικοπών για την “απώλεια φύλλου έκδοσης ιατρού” σε έντυπα διενέργειας αντιγριπικού εμβολιασμού, ενώ είχαν την υποχρέωση και να είναι εν γνώση τους η σχετική νομοθεσία και να έχουν λάβει γνώση της σχετικής εγκυκλίου που είχε αποσταλεί στις Περιφερειακές Διευθύνσεις από την Κεντρική Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ».

Καλεί δε σε περίπτωση που παρατηρούνται τέτοια περιστατικά, τους Προέδρους των Φαρμακευτικών Συλλόγων να ενημερώνουν είτε τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, είτε τον Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου είτε το helpdesk του Π.Φ.Σ.

Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση αφορά τις περικοπές σε έντυπα διενέργειας εμβολιασμού ο κ. Βαλτάς τονίζει στο DailyPharmaNews ότι δυστυχώς τα προβλήματα που δημιουργούν οι συγκεκριμένες τοπικές ΠΕΔΙ αφορούν κι άλλα θέματα.

Το καλό –εάν κάποιος μπορεί να το χαρακτηρίσει έτσι- είναι ότι, όπως ο ίδιος λέει, πλέον για τα θέματα που παλιότερα ήταν πολύ συχνά, όπως για παράδειγμα οι περικοπές για αχνές σφραγίδες, δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες πλέον. «Υπάρχει κακή ερμηνεία ή και μερικές φορές επιμονή συγκεκριμένων, ορισμένων ελάχιστων υπαλλήλων (σ.σ. κι αυτές είναι οι περιπτώσεις που εξοργίζουν τους φαρμακοποιούς) -πάντα θα υπάρχουν αυτοί- να λειτουργούν με το δικό τους αυθαίρετο τρόπο».

Αν λοιπόν κι όπως λέει ο πρόεδρος του ΠΦΣ σε καμία περίπτωση δεν έγινε περικοπή, υπάρχει όλη αυτή η άδικη ταλαιπωρία, κάτι που βεβαίως είναι θέμα για τη διοίκηση, αφού δεν μπορεί κάτι τέτοιο για κανέναν φαρμακοποιό, ειδικά όταν ο ίδιος δεν φταίει.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Βαλτά σε περίπου 30.000 υποβολές το μήνα θέμα περικοπών τίθεται σε περίπου 150 υποβολές που μάλιστα καθώς υπάρχει δικαίωμα ένστασης στο τέλος οι φαρμακοποιοί που τις υποβάλλον, δικαιώνονται.    

Ακόμη κι εάν τελικά το όλο θέμα αφορά λίγες περιπτώσεις φαρμακοποιών που ταλαιπωρούνται, ο πρόεδρος του ΠΦΣ θεωρεί ότι η σημασία της ανάδειξης του θέματος έχει μεγάλη σημασία. «Εγώ πλέον κινούμαι στη λογική του “προλαμβάνειν” και θέλω να κάνω όλους να καταλάβουν ότι ως φαρμακοποιοί δεν μπορούμε να δεχθούμε ακόμη και αυτά τα ελάχιστα λάθη γιατί θεωρούμε ότι μετά από τόσο καιρό δεν είναι δυνατό οι Περιφερειακές Διευθύνσεις να κάνουν αυτά τα λάθη. Κουραστήκαμε πια!»