ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Έντονη κινητικότητα από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής

Έντονη κινητικότητα από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Παρεμβάσεις για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας για τους φαρμακευτικούς Συλλόγους, το οποίο βρίσκεται στη δημόσια διαβούλευση (δες εδώ) εκσυγχρονίζοντας τον μέχρι σήμερα ισχύοντα νόμο 3601 του 1928, αποφάσισε να κάνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής.

Στην πρώτη του συνεδρίαση το Δ.Σ. μετά τη συγκρότησή του σε σώμα με τη νέα του σύνθεση –η οποία προέκυψε για τις θέσεις του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και του Γενικού Γραμματέα κατόπιν ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που έγινε στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, λόγω της αδυναμίας συνεννόησης των μελών που εκλέχτηκαν στο Δ.Σ. μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, και της πλήρωσης κατόπιν της θέσης του Ταμία-  συζήτησε και έλαβε αποφάσεις για τέσσερα θέματα:

  • την προετοιμασία για το επικείμενο ετήσιο συνέδριο του Συλλόγου, το Hellas Pharm 2023 το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 8 και 9 Απριλίου στο Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου Tae Kwon Do με κεντρικό μήνυμα «Φαρμακείο: Νέοι στόχοι, νέοι ορίζοντες».
  • την είσπραξη προστίμων Πειθαρχικού Συμβουλίου του Συλλόγου
  • την ψηφιοποίηση του αρχείου του Συλλόγου και όπως προαναφέρθηκε
  • το θέμα των παρεμβάσεων για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας για τους φαρμακευτικούς Συλλόγους, το οποίο βρίσκεται στη δημόσια διαβούλευση μέχρι το πρωί της Τετάρτης 29 Μαρτίου.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο DailyPharmaNews o Αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Γιάννης Δαγρές κατά τη διάρκεια του Δ.Σ. καταγράφηκαν παρατηρήσεις σχετικά με το Σχέδιο Νόμου που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση οι οποίες μετά από επεξεργασία από τη Νομική Σύμβουλο του Συλλόγου κ. Σοφία Αγγέλου, θα κατατεθούν στη σχετική πλατφόρμα της Ανοικτής Διακυβέρνησης opengov.gr

Το θέμα της είσπραξης προστίμων Πειθαρχικού Συμβουλίου του Συλλόγου, όπως εξήγησε ο κ. Δαγρές είναι ένα τυπικό θέμα καθώς «σύμφωνα με το νόμο τα πρόστιμα που τυχόν επιβάλλονται σ’ ένα Πειθαρχικό Συμβούλιο πρέπει στη συνέχεια να περάσουν από τυπική έγκριση και από το Δ.Σ. του Συλλόγου».

Ένα ωστόσο πολύ σημαντικό ζήτημα που υπήρχε ως σκέψη αλλά πλέον φαίνεται πως δρομολογείται και ως πράξη είναι η ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού του ΦΣΑ

«Είναι μία προσπάθεια που πλέον προχωρά και θα βοηθήσει όπως τονίζει ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου αφενός να διασωθεί το αρχειακό υλικό που υπάρχει σε αποθήκες αφετέρου να συντελέσει στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού του Συλλόγου έτσι ώστε όλα τα αρχεία να βρίσκονται σε ηλεκτρονική μορφή και να είναι εύκολα προσβάσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο χωρίς να πιάνουν χώρο και χωρίς να σπαταλιέται χαρτί και περιττά χρήματα».

Η απόφαση επί της αρχής πάρθηκε ομόφωνα ωστόσο σε ό,τι αφορά την υλοποίηση αυτής της προσπάθειας χρειάζεται να γίνουν κάποια ακόμη σημαντικά βήματα. «Σε επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο όλο αυτό θα μπορέσει να προχωρήσει και στην πράξη. Η ιδέα υπήρχε από χρόνια ωστόσο τώρα ουσιαστικά ήρθε η στιγμή να γίνει το πρώτο βήμα, να ληφθεί μία απόφαση που θα την βάλει στη διαδικασία υλοποίησης».

Τα αρχεία περιλαμβάνουν, σύμφωνα με τον κ. Δαγρέ «λογιστικά έγγραφα, πρακτικά παλαιών διοικητικών συμβουλίων και γενικών συνελεύσεων, πρωτοκολλημένα έγγραφα, πάρα πολλά πράγματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία ενός Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου».

Πολλά από τα έγγραφα αυτά έχουν ιστορική αξία. Υπάρχουν έγγραφα που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1950. Ενδεχομένως μετά από αυτήν την προσπάθεια ψηφιοποίησης το ψηφιοποιημένο υλικό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και μέσα από την έκδοση ενός λευκώματος ή αφιερωμάτων έντυπων ή ψηφιακών που να προβάλουν την ιστορική διαδρομή του Συλλόγου δίνοντας έτσι την ευκαιρία να τη γνωρίζουν και τα σημερινά αλλά και τα μεταγενέστερα μέλη του Συλλόγου.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα υλοποίησης αυτής της ιδέας; «Η γραμματεία του Συλλόγου πλέον θα διερευνήσει πως μπορεί να γίνει στην πράξη η όλη διαδικασία της ψηφιοποίησης αρχείων, μετά θα δούμε με τη βοήθεια της νομικής μας υπηρεσίας και βλέποντας και τι προβλέπει η νομοθεσία, ποια αρχεία μπορούμε να ψηφιοποιήσουμε και ποια ενδεχομένως να μπορούσαμε να πολτοποιήσουμε και στη συνέχεια θα δούμε μέσα από ποια διαδικασία θα προχωρήσουμε ώστε κάποιος να αναλάβει αυτό το έργο της ψηφιοποίησης και θα κάνουκμε τους διαγωνισμούς και όλα αυτά που προβλέπονται από τον νόμο να κάνει ένα ΝΠΔΔ για να διεκπεραιώσει μία τέτοια προσπάθεια», αναφέρει ο κ. Δαγρές.

Μεταξύ των αρχείων προς ψηφιοποίηση που έχει ο ΦΣΑ είναι και ένα περιοδικό που κάποτε έβγαζε ο Σύλλογος με τον κ. Δαγρέ που έχει διατελέσει και μέλος του Προεδρείου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου να λέει ότι με αφορμή όλο αυτό που συζητείται σήμερα για τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής σκοπεύει να καταθέσει ως παράταξη που μετέχει στο Δ.Σ. του ΠΦΣ να προτείνει την ψηφιοποίηση του περιοδικού του  δευτεροβάθμιου οργάνου εκπροσώπησης των φαρμακοποιών.

Η κινητικότητα του νέου Δ.Σ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής φαίνεται ότι συνεχίζεται και θα συνεχιστεί.

 

Ανακοίνωση για ελλείψεις φαρμάκων και αποκομιδή ληγμένων φαρμάκων

Την Παρασκευή το μεσημέρι ο ΦΣΑ έστειλε δελτίο Τύπου με το οποίο μιλά για ελλείψεις φαρμάκων πρώτης ανάγκης που εξακολουθούν να ταλαιπωρούν φαρμακοποιούς και ασθενείς ενώ θέτει και το πρόβλημα υπερχείλισης των κάδων που έχουν τοποθετηθεί στα φαρμακεία για τα ληγμένα φάρμακα καθώς έχει σταματήσει η αποκομιδή τους από το ΙΦΕΤ.

Το δελτίο Τύπου συγκεκριμένα αναφέρει:

«Οι ελλείψεις φαρμάκων εξακολουθούν να ταλαιπωρούν φαρμακοποιούς και πολίτες εδώ και αρκετούς μήνες. Φάρμακα πρώτης ανάγκης εξακολουθούν να απουσιάζουν από τα ράφια φαρμακείων και να αναγκάζουν τους πολίτες να τηλεφωνούν σε φαρμακεία μήπως και ανακαλύψουν τα φάρμακα τους.

Παράλληλα έχει σταματήσει η αποκομιδή των ληγμένων φαρμάκων από τους ειδικούς κάδους του ΙΦΕΤ που έχουν τοποθετηθεί στα φαρμακεία, με αποτέλεσμα οι κάδοι να έχουν υπερχειλίσει και να μην μπορούν να δεχθούν άλλα φάρμακα για ανακύκλωση ή καταστροφή.

Τα δυο αυτά γεγονότα αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία και καλούνται οι αρμόδιοι και το υπουργείο υγείας να παρέμβουν άμεσα για επίλυση του προβλήματος.

 

Δύο σημαντικά θέματα δημοκρατίας στο επόμενο Δ.Σ.

Στο αμέσως επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΣΑ ένα από τα θέματα που θα συζητηθεί στο είναι η ανοιχτή παρακολούθηση των συνεδριάσεων των ΔΣ του ΦΣΑ, καθώς και η ανάρτηση στην ίδια πλατφόρμα των αποφάσεων των ΔΣ του Συλλόγου ελεύθερα και ισότιμα για όλα τα μέλη του μέσω της ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας του ΦΣΑ στην οποία εισέρχονται μόνο οι φαρμακοποιοί – μέλη του, ο καθένας με τους προσωπικούς κωδικούς του.