NEA

Και νέα αναβολή για τον Ιούλιο στην αλλαγή του συστήματος προμήθειας νοσοκομειακών φαρμάκων

Και νέα αναβολή για τον Ιούλιο στην αλλαγή του συστήματος προμήθειας νοσοκομειακών φαρμάκων

Τι προβλέπει το νέο μοντέλο

 

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

 

Αλλάζει τελικά από πρώτης Ιουλίου και όχι από σήμερα το μοντέλο προμήθειας και αποζημίωσης φαρμάκων για τα δημόσια νοσοκομεία, και πλέον η Εθνική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) θα πραγματοποιεί τις ψηφιακές προμήθειες φαρμάκων, μέσω διαγωνισμών και από συμφωνίες που συνάπτει η Επιτροπή Διαπραγματεύσεων Τιμών Φαρμάκων.

Ο λόγος της νέας αναβολής, τρίτης κατά σειρά μετά τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, είναι ότι ακόμη δεν είναι έτοιμα όλα τα νοσοκομεία να μπουν στο σύστημα κι έτσι ο υπουργός υγείας την τελευταία στιγμή, με Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της Παρασκευή 31 Μαρτίου, άλλαξε την ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) ως κεντρικού προμηθευτή φαρμάκων για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

Σύμφωνα με το νέο μοντέλο οι προμήθειες θα γίνονται ενιαία, μέσα από μία νέα ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία θα ελέγχεται κεντρικά από το υπουργείο Υγείας. Στην πλατφόρμα θα περιλαμβάνονται τα μητρώα Προϊόντων Υπηρεσιών και Προμηθευτών, τα μητρώα κεντρικών προμηθειών, τα μητρώα κόστους και Αναλώσεων και τα μητρώα Τεχνικών Προδιαγραφών. Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί σταδιακά για γενόσημα, για φάρμακα από το σύνολο των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και για Φάρμακα Υψηλού Κόστους.

Σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Υγείας, η ΕΚΑΠΥ θα μπορεί να καταγράφει και να παρακολουθεί την κατανάλωση φαρμάκων ανά νοσοκομείο, να κάνει τις σχετικές παραγγελίες και να προχωρά στη συνέχεια στην άμεση αποπληρωμή των χρεών τους, ενώ αναλαμβάνει και τον υπολογισμό και την επιβολή του claw back στις προμηθεύτριες φαρμακευτικές εταιρείες. Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται καθώς και τα οφέλη από το νέο σύστημα διαχείρισης των νοσοκομειακών φαρμάκων, ανέλυσε ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΑΠΥ Κωνσταντίνος Γαλανάκης σε πρόσφατη ημερίδα της Ελληνικής Ένωσης Market Access, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), του PhARMA Innovation Forum Greece και του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (Σ.Α.Φ.Ε.Ε.).

 

Τα οφέλη από τη νέα διαδικασία

Η ΕΚΑΠΥ θα έχει την ευθύνη να αγοράζει για λογαριασμό των νοσοκομείων τα φαρμακευτικά σκευάσματα που έχουν ανάγκη. Έτσι κάθε φαρμακείο νοσοκομείου το μόνο που θα χρειάζεται να κάνει είναι να στέλνει μέσω της ειδικής πλατφόρμας της ΕΚΑΠΥ το αίτημα για τις θεραπείες που χρειάζονται οι ασθενείς του, ανέφερε ο κ. Γαλανάκης για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι «με τη νέα διαδικασία διαχείρισης παραγγελιοληψίας νοσοκομειακού φαρμάκου θα επιτυγχάνεται, πληρωμή σε 90 μέρες, εξάλειψη των ληξιπρόθεσμων, άμεση έκδοση CB και Rebate, αξιοποίηση στοιχείων και πλήρως ψηφιακή διαδικασία».

Όπως εξήγησε αναλυτικά, το νοσοκομείο θα γνωρίζει με ακρίβειά το χρόνο και τις ποσότητες παράδοσης, ενώ θα έχει το σύνολο της πληροφορίας σε πραγματικό χρόνο μέσω e-mail, sms, κ.α. «Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί θα έχουν για πρώτη φορά πλήρη λίστα με τους διαγωνισμούς και τις συμφωνίες που έχουν κλείσει σε πραγματικό χρόνο. Η εξόφληση των φαρμακευτικών εταιρειών θα γίνεται πλέον εντός 90 ημερών (και όχι μετά από 10-12 μήνες). Θα υπάρχει πλήρως ψηφιακή διαδικασία τιμολόγησης και εκκαθάρισης δαπανών. Θα επιτευχθεί η άμεση έκδοση των επιστροφών στις οποίες υποχρεούνται οι εταιρείες λόγω υπέρβασης δαπάνης (rebate και clawback). Αξίζει να αναφερθεί ότι η ΕΚΑΠΥ θα υπολογίσει το clawback και για το 2022. Θα υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία και πληροφορίες για τα σκευάσματα που διακινούνται στο κανάλι των νοσοκομείων. Εκτιμάται ότι θα υπάρχουν πλέον πλήρη δεδομένα ανά νοσοκομείο, δραστική ουσία και εμπορική ονομασία φαρμάκου, τα οποία θα αξιοποιούνται για τη λήψη αποφάσεων».

 

Μείωση των ληξιπρόθεσμων χρεών του ΕΣΥ προς τις εταιρείες κατά 250 εκατ. ευρώ

Μάλιστα ο αντιπρόεδρος της ΕΚΑΠΥ επισήμανε ότι «η μέχρι σήμερα διαδικασία είχε αρνητικό αντίκτυπο στους ασθενείς, γιατί καθυστερούσαν οι θεραπείες τους, καθώς κάθε νοσοκομείο από τα 120 της χώρας, έκανε ατομική παραγγελία και τιμολογούσε αυτόνομα της παραγγελίες του. Συνολικά εκδίδονται 40.000 τιμολόγια κάθε μήνα, αριθμός που αναμένεται να υποχωρήσει στα 5.000. Επίσης λόγω της καθυστέρησης εκκαθάρισης των συναλλαγών με τις φαρμακευτικές εταιρείες και την έκδοση των σημειωμάτων για rebate και clawback, αυξάνονταν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΣΥ προς τις εταιρείες, ενώ πλέον μέσω της νέας διαδικασίας, αναμένεται μείωση αυτών κατά 250 εκατ. ευρώ». Πλέον η προμήθεια φαρμάκων κεντρικά εκτιμάται ότι θα επιτρέψει τη χαρτογράφηση των αναγκών σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα να αρθούν τα εμπόδια που έχουν οι ασθενείς στην πρόσβαση της θεραπείας τους, ενώ ταυτόχρονα αναμένεται να μειωθεί ο χρόνος παραλαβής των φαρμάκων.