ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Επιστολή διαμαρτυρίας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής

Επιστολή διαμαρτυρίας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής

Θέμα της ο έλεγχος της Κρατικής Διατίμησης από τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Θέμα για την κατάργηση της πρόβλεψης για έλεγχο της Κρατικής Διατίμησης των φαρμάκων από τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ – ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ – ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ» που εισάγεται προς ψήφιση στη Βουλή θέτει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής με επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη.

Η σχετική επιστολή με ημερομηνία 4 Απριλίου αναφέρει τα εξής:

«Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του, διότι στο άρθρο 6 στους σκοπούς των Φαρμακευτικών Συλλόγων, καταργείται η πρόβλεψη για έλεγχο της Κρατικής Διατίμησης των φαρμάκων από τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους.

Ζητάμε την άμεση επαναφορά της ισχύουσας διάταξης περί Κρατικής διατίμησης, διότι διαφορετικά τα προβλήματα στη διανομή των φαρμάκων και στη λειτουργία των φαρμακείων θα είναι ανυπέρβλητα και εις βάρος της Δημόσιας Υγείας».

Το θέμα αυτό έχει τεθεί γενικότερα ως ένας προβληματισμός κι από άλλους φαρμακοποιούς, όπως για παράδειγμα από τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας κ. Ανδρέα Σοφιανόπουλο αλλά και τον Πρόεδρο του ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ κ. Ανδρέα Γαλανόπουλο που υποστήριξε ότι η μη ύπαρξη της διατύπωσης «διατίμηση φαρμάκων» στο σ/ν μπορεί να είναι «κάτι πολύ επικίνδυνο».

Παρόμοια θέση εξέφρασε και το μέλος του Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Ηλίας Γιαννόγλου με ανάρτησή του όπου, αφού επισημαίνει ότι στο Σχέδιο Νόμου του Υπ. Υγείας καταργείται η αρμοδιότητα των συλλόγων για

"τήρηση της εφαρμογής της κρατικής διατίμησης των φαρμάκων" αναρωτιέται για το εάν δηλαδή ο σύλλογος και το πειθαρχικό (σ.σ. του συλλόγου) δεν έχει αρμοδιότητα πια να εξετάζει αν κάποιο φαρμακείο πουλάει με έκπτωση ή με καπέλο φάρμακα. Εν ολίγοις, μήπως είναι προάγγελος κατάργησης της σταθερής λιανικής τιμής.

Κύκλοι του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου μιλώντας στο DailyPharmaNews υποστηρίζουν ότι από τη φαρμακευτική νομοθεσία, τον κώδικα δεοντολογίας των συλλόγων των φαρμακοποιών είναι προφανές ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης της ισχύος της διατίμησης αλλά και προστασίας της νομοθεσίας εν γένει που αφορά τη διατίμηση των φαρμάκων από μέρους των φαρμακευτικών συλλόγων καθώς υπάρχουν διατάξεις που σαφώς τα ορίζουν όλα αυτά και γι΄ αυτό θεωρούν οι κύκλοι αυτοί ότι δεν έχει νόημα να επανέλθει μία διάταξη του 1928, όταν όλα αυτά τα χρόνια έχουν μεσολαβήσει τόσες εξειδικευμένες μάλιστα αναφορές μέσα στη φαρμακευτική νομοθεσία που αφορούν την τιμολόγηση και τη χορήγηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων δεσμεύοντας τις εταιρείες, τις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία, η οποία διάταξη να θέτει τους Συλλόγους επ’ αγρυπνία για την τήρηση της διατίμησης, όπως γινόταν το 1928.

Ήταν χαρακτηριστική μάλιστα η φράση ενός εξ αυτών που μίλησαν για το θέμα: «Όλοι καλοπροαίρετα το καταλαβαίνουν αυτό πλην κάποιων που εμμονικά θέλουν να επανέλθει η εν λόγω διάταξη για να αισθανθούν δικαιωμένοι για την αντίδραση».

Ο Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και τ. Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θήβας κ. Σεραφείμ Ζήκας με δύο αναρτήσεις του στο fb αναφέρεται στο εν λόγω θέμα.

Στην μεν πρώτη χρονικά σημειώνει ότι σύμφωνα με το ΠΔ.340/93, άρθρο 24 παρ. α Κώδ. Φαρμακ. Δεοντολογίας «Απαγορεύεται κάθε πώληση φαρμάκου σε τιμή κατώτερη από την οριζομένη λιανική με τα δελτία τιμών του Υπουργείου Εμπορίου» ενώ στη δεύτερη ανάρτησή του συμπληρώνει την τοποθέτησή του επί του θέματος με το σκεπτικό πως σύμφωνα με το Άρθρο 4 του εν λόγω Σχεδίου Νόμου «Σκοποί του Φαρμακευτικού Συλλόγου είναι: … γ) η μέριμνα για την τήρηση της κείμενης φαρμακευτικής νομοθεσίας!».

Ο ίδιος ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς μιλώντας το μεσημέρι της Δευτέρας (3/4) στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για το σχέδιο νόμου τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένα  θέμα συζήτησης για τη σταθερή λιανική τιμή των φαρμάκων».