NEA

Στο Ωνάσειο το πρώτο καρδιονεφρομεταβολικό ιατρείο στην Ελλάδα

Στο Ωνάσειο το πρώτο καρδιονεφρομεταβολικό ιατρείο στην Ελλάδα

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

 

Καρδιονεφρομεταβολικό ιατρείο, το πρώτο στην Ελλάδα, λειτουργεί από το Φεβρουάριο στο Ωνάσειο, όπως δηλώνει στο DailyPharmaNews η Καθηγήτρια Παθολογίας-Μεταβολικών Νοσημάτων ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Επιτροπής Διαβήτη στο ΚΕΣΥ Εριφύλη Χατζηαγγελάκη, η μία  εκ των τριών υπευθύνων του ιατρείου. Οι άλλοι δύο είναι ο Επιμελητής Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής, Υπεύθυνος Ιατρείου Λιπιδίων στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, Γιώργος Χατζηγεωργίου και η Νεφρολόγος- Εντατικολόγος, Επιμελήτρια Α΄ στην Καρδιοχειρουργική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, Σάντυ Κολοβού.

Ο διαβήτης σχετίζεται με πάρα πολλές συν νοσηρότητες και δύο από αυτές είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η νεφροπάθεια. Και επειδή τώρα έχουμε και καινούργια φάρμακα, τα οποία προστατεύουν και την καρδιά και τον νεφρό, παράλληλα με το διαβήτη, ξεκίνησε η ιδέα να κάνουμε αυτό το ιατρείο, όπου ταυτόχρονα οι τρεις γιατροί θα βλέπουμε ένα διαβητικό ασθενή, με νεφροπάθεια ή καρδιοπάθεια, και ταυτόχρονα θα αποφασίζουμε για τη θεραπεία που θα  πάρει, αναφέρει η κ. Χατζηαγγελάκη. 

Τα καινούργια φάρμακα που έχουμε, έχουν πάρει ένδειξη να τα χρησιμοποιούν και οι καρδιολόγοι σε ασθενείς που έχουν εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο, ή καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά και οι νεφρολόγοι, σε αυτούς που έχουν νεφροπάθεια, με ή χωρίς διαβήτη, επισημαίνει η καθηγήτρια. «Άρα ο ασθενής θα πρέπει να περνάει και από τις τρεις ειδικότητες. Η εκτίμηση του εξεταζόμενου από τρεις διαφορετικές ειδικότητες ταυτόχρονα, φέρνει μια ολιστική αντιμετώπιση των θεμάτων του, χωρίς να ταλαιπωρείται ο ίδιος και χωρίς καθυστερήσεις στην ενημέρωση των εμπλεκομένων  συναδέλφων. Ο διαβήτης είναι πλέον επιδημία, αλλά από την άλλη μεριά ένα μεγάλο ποσοστό των διαβητικών, έχουν εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο και σιγά σιγά εκπίπτει και η λειτουργία των νεφρών. Ως εκ τούτου η λειτουργία ενός καρδιονεφρομεταβολικού ιατρείου, μπορεί να συνεισφέρει στο μέγιστο βαθμό και άκρως αποτελεσματικά στην φροντίδα αυτών των ασθενών».

Το ιατρείο, εξηγεί η κ. Χατζηαγγελάκη, εξυπηρετεί τόσο ασθενείς που ήδη νοσηλεύονται και χρειάζονται παρακολούθηση μετά, αλλά και εξωτερικούς ασθενείς. «Εκτός από εμάς τους τρεις επικεφαλής το στελεχώνουν επίσης μία νοσηλεύτρια, μία επισκέπτρια υγείας, διατροφολόγος και ο ψυχολόγος του Ωνασείου».