NEA

Γνωρίζοντας τους καρκίνους του πεπτικού συστήματος

Γνωρίζοντας τους καρκίνους του πεπτικού συστήματος
  • Καθοριστικής σημασίας η ανάπτυξη προγραμμάτων πρόληψης και προσυμπτωματικών ελέγχων για την έγκαιρη διάγνωση και τον έλεγχο των καρκίνων του πεπτικού συστήματος.
  • Απαραίτητη η επένδυση της πολιτείας στη δημιουργία κουλτούρας υγιεινού τρόπου διαβίωσης από την παιδική ηλικία και τα σχολεία.
  • Σημαντικές οι εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών στη θεραπευτική αντιμετώπιση, με αποτέλεσμα την αύξηση της συνολικής επιβίωσης. Αισιόδοξα τα μηνύματα από τις κλινικές μελέτες που είναι σε εξέλιξη.
  • Κομβικός ο ρόλος των Ογκολογικών Συμβουλίων και των εξειδικευμένων επιστημονικών ομάδων στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των καρκίνων του πεπτικού συστήματος.
  • Υψηλής σημασίας η εστίαση στην ανάπτυξη υποστηρικτικής πολιτικής για την εργασιακή και κοινωνική επανένταξη των ασθενών με καρκίνους του πεπτικού συστήματος.

Αυτά ήταν τα βασικότερα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου με τίτλο “Γνωρίζουμε τους καρκίνους του Πεπτικού Συστήματος”, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Μαΐου 2023 στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο The Golden Age. Διακεκριμένοι επιστήμονες από τον χώρο της υγείας μίλησαν στην ημερίδα σχετικά με τους τρόπους πρόληψης και θεραπευτικής αντιμετώπισης των καρκίνων του πεπτικού συστήματος, αλλά και με ζητήματα ποιότητας ζωής των ασθενών.

Τα video των ομιλιών και των συζητήσεων της Ημερίδας «Γνωρίζουμε τους Καρκίνους του Πεπτικού Συστήματος» είναι διαθέσιμα εδώ.

Οι νέες διαγνώσεις καρκίνων του πεπτικού συστήματος αυξάνονται τις τελευταίες δεκαετίες σε όλο τον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται σημαντική αύξηση της συχνότητας εμφάνισης σε νεότερες ηλικίες, κάτω των 50 ετών. Μιλώντας για την πρόληψη των καρκίνων αυτών στην ημερίδα της ΕΛΛΟΚ, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γαστρεντερολογίας κος Ευάγγελος Καλαϊτζάκης, ο Γεν. Γραμματέας της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας, κος Θεόδωρος Εμμανουήλ, και η Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας κα Ανδρονίκη Νάσκα τόνισαν ότι η προαγωγή ενός υγιεινού τρόπου ζωής, με έμφαση στη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα, και η ταυτόχρονη τακτική συμμετοχή σε προγράμματα ­προσυμπτωματικών ελέγχων, αποτελούν ουσιαστική σύσταση και επιλογή για τον έλεγχο και την έγκαιρη αντιμετώπιση.

Οι Καθηγητές Ογκολογίας κος Μιχάλης Καραμούζης και κος Ηλίας Ε. Αθανασιάδης, η Αν. Καθηγήτρια Ακτινοθεραπείας κα Μαρία Τόλια και ο Παθολογοανατόμος κος Ελευθέριος Ελευθεριάδης έδωσαν μέσα από τις ομιλίες τους θετικά μηνύματα για το μέλλον της αντιμετώπισης των καρκίνων του πεπτικού συστήματος. Οι σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές σε συνδυασμό με την έγκαιρη διάγνωση, έχουν διαμορφώσει μία περισσότερο αισιόδοξη θεώρηση για την αντιμετώπιση των καρκίνων του πεπτικού συστήματος, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι από αυτούς είναι συχνά ιδιαίτερα απειλητικοί. Τα νέα θεραπευτικά σχήματα, ιδίως για τους καρκίνους του ανώτερου πεπτικού, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες που προσφέρει η εξατομικευμένη ιατρική, έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της συνολικής επιβίωσης για τους ασθενείς.

Η πολυπλοκότητα και οι ιδιαιτερότητες που συχνά εμφανίζει η αντιμετώπιση των καρκίνων του πεπτικού συστήματος, καθιστά εξαιρετικά σημαντικό τον ρόλο των ογκολογικών συμβουλίων, για την επιτυχή αντιμετώπιση της νόσου, κάτι που υπογράμμισαν στο πλαίσιο των συζητήσεων της ημερίδας ο Καθηγητής Χειρουργικής κος Νικόλαος Αρκαδόπουλος και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας, Καθ. Ιωάννης Καραϊτιανός.

Η χειρουργική επέμβαση αποτελεί ακόμη την κύρια θεραπευτική προσέγγιση για πολλές περιπτώσεις, καθώς οι σύγχρονες ιατρικές τεχνολογίες βελτιώνουν τις εκβάσεις για τους ασθενείς και μειώνουν τους κινδύνους. Αυτό είναι κάτι που ισχύει κυρίως για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του στομάχου, του ήπατος και του παγκρέατος, για την αντιμετώπιση των οποίων μίλησαν οι Καθηγητές Χειρουργικής κος Γεώργιος Θεοδωρόπουλος, κος Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος και κος Ιωάννης Χατζάρας αντίστοιχα. Επιπλέον ο συνδυασμός με συστημική θεραπεία ή/και ακτινοθεραπεία, αποτελεί κατά περίπτωση, επιλογή, η οποία μειώνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου.

Η ημερίδα της ΕΛΛΟΚ ανέδειξε την ανάγκη εστίασης στην ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνους του πεπτικού συστήματος, η οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της νόσου σε σωματικό, ψυχολογικό, οικογενειακό και επαγγελματικό επίπεδο, σύμφωνα με τον Παθολόγο-Ογκολόγο κο Γιάννη Γκιουλμπασάνη.

Η παροχή υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας έχει καταλυτικό ρόλο και μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών, με τη Γεν. Γραμματέα Ελληνικής Εταιρείας Αλγολογίας, κα Κατερίνα Τσιρογιάννη και τον Πρόεδρο του Τομέα Νοσηλευτικής Ογκολογίας του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος, κο Δημήτρη Παπαγεωργίου να τονίζουν την άμεση ανάγκη στελέχωσης και εξοπλισμού των ιατρείων πόνου και των κέντρων παροχής ανακουφιστικής φροντίδας σε όλη την Ελλάδα.

Οι ασθενείς με καρκίνο πεπτικού συστήματος μπορούν, εφ’όσον το επιθυμούν, να επιστρέψουν στην εργασία τους, μέσα από τη συνεργασία εργοδοσίας-εργαζόμενου για τον σχεδιασμό ενός κατάλληλου πλάνου επιστροφής, για το οποίο μίλησε η ειδική ιατρός εργασίας κα Ιωάννα Παπά. Οι ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες των ασθενών, για τις οποίες μίλησε ο Κλινικός Διαιτολόγος κος Δημήτρης Πέτσιος, ιδίως κατά την περίοδο των θεραπειών μπορούν να καλυφθούν αποτελεσματικά με την υποστήριξη των ειδικών διατροφολόγων.

Στο κλείσιμο της ημερίδας ο γνωστός Σεφ Ηλίας Μαμαλάκης έδωσε ένα πολύ ζεστό, ανθρώπινο τόνο στην ημερίδα και μοιράστηκε συνταγές κατάλληλα διαμορφωμένες για ογκολογικούς ασθενείς που βρίσκονται υπό θεραπεία, από το βιβλίο που δημοσιεύθηκε με τη συνεργασία των ογκολογικών κλινικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης, με στόχο την υποστήριξη των συγκεκριμένων ασθενών και είναι διαθέσιμο εδώ.

Την ημερίδα παρακολούθησαν εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών – μελών της ΕΛΛΟΚ από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι πήραν μέρος στις πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις που ακολούθησαν των εισηγήσεων.

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε με την Αιγίδα των:

  • Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
  • Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας – ΕΟΠΕ
  • Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία – ΕΓΕ
  • Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας – ΕΕΑΟ
  • Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής – ΕΕΠΑ
  • Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας – ΕΕΧΟ
  • Εταιρεία Μελέτης Καρκίνου του Πεπτικού Συστήματος – ΕΜ-ΚΑΠΕΣ
  • Εθνικός Σύνδεσμος Νοσηλευτών Ελλάδος – ΕΣΝΕ

και με την ευγενική άνευ όρων χορηγία των εταιρειών:

AstraZeneca, Bristol Myers Squibb, Servier

Περισσότερα για την Ημερίδα μπορείτε να δείτε εδώ.