NEA

Γιατί «αρρώστησε» ο ΣΥΡΙΖΑ;

Γιατί «αρρώστησε» ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ξανθός και Γεροτζιάφας κάνουν μια πρώτη «διάγνωση» για τα αίτια της εκλογικής ήττας

 

Μια πρώτη διάγνωση για τα αίτια που οδήγησαν στη συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου, επιχείρησαν να δώσουν χθες δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από τον χώρο της Υγείας, ο πρώην υπουργός Ανδρέας Ξανθός και ο καθηγητής αιματολογίας στη Σορβόννη Γρηγόρης Γεροτζιάφας.
Και οι δύο έμειναν εκτός της νέας «βραχύβιας» Βουλής, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την έδρα στον νομό Ρεθύμνου όπου πολιτεύεται ο πρώην υπουργός Υγείας, ενώ ο καθηγητής αιματολογίας, που κατέβηκε για πρώτη φορά στον πολιτικό στίβο της Α' Θεσσαλονίκης, βγήκε έκτος σε σταυρούς και δεν κατάφερε να εκλεγεί.    
Η εσωκομματική συζήτηση για την ήττα στις εκλογές αναμένεται να ενταθεί μετά την 25η Ιουνίου, οπότε θα διενεργηθούν οι δεύτερες εκλογές με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Ωστόσο ο πρώην υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κατηγορηματικός πως «το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν προβληματικό» και ότι υπήρχε ένα σημαντικό έλλειμμα αξιοπιστίας στην κυβερνητική πρόταση για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων.
Πιο συγκεκριμένα, ο Ανδρέας Ξανθός ανέφερε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι «υπήρχε ένα βουβό προεκλογικό κλίμα, το οποίο αποδείχθηκε ότι έκρυβε ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό αναποφάσιστων ανθρώπων, οι οποίοι την τελευταία στιγμή έγειραν την πλάστιγγα εκεί όπου διαφαινόταν η παράσταση νίκης, η οποία δεν αμφισβητήθηκε σε όλη την προεκλογική πορεία».
Προσπαθώντας να εισχωρήσει στο σκεπτικό των ψηφοφόρων, ο κ. Ξανθός είπε ότι μεγάλα κομμάτια του εκλογικού σώματος προτίμησαν την προοπτική της ΝΔ, θεωρώντας ότι αυτή τους παρείχε «περισσότερη ασφάλεια και βεβαιότητα ότι θα σχηματιστεί κυβέρνηση».
Ομολόγησε, ακόμη, πώς «η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την αξιοποίηση της απλής αναλογικής ως εργαλείο να σχηματιστεί μία κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας φαινόταν ότι δεν περπατάει», κάτι που όπως τόνισε έκρινε τη μεγάλη εικόνα και την τελική αποτύπωση των ποσοστών.
Μία από τις κύριες αιτίες της άνετης εκλογικής επικράτησης της Νέας Δημοκρατίας ήταν για τον κ. Ξανθό, το ότι απέναντι από τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν υπήρχε ένα «ομοιογενές αντίπαλο στρατόπεδο» που θα μπορούσε να δώσει μία «βιώσιμη» κυβερνητική πρόταση.
«Οι πολίτες ψήφισαν με κριτήρια χαλαρής ψήφου αλλά και βούληση να υπάρξει σταθερή κυβέρνηση. Ήταν ένας συνδυασμός, γι’ αυτό κι είχαμε έναν κατακερματισμό της αντικυβερνητικής ψήφου σε πολλά μικρότερα κόμματα – δύο από αυτά έφτασαν κοντά στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση» επεσήμανε.

Έφυγε για τη Γαλλία ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας
Πιο αιχμηρός στις τοποθετήσεις του ήταν ο κ. Γρηγόρης Γεροτζιάφας ο οποίος μόλις μια ημέρα μετά την εκλογική αναμέτρηση αναχώρησε από την Ελλάδα για τη Γαλλία.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης» εξέφρασε τη θλίψη του για την κατάρρευση της αριστεράς στην Ελλάδα, όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των υπολοίπων κομμάτων όπως το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη αλλά και του «ANTAΡΣΥΑ».
«Έπαιξε ρόλο η έλλειψη αυτοκριτικής για την περίοδο του 15-19... Αυτό το βρήκαμε μπροστά μας» είπε συγκεκριμένα και πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το Κοινωνικό Κράτος δεν επικοινωνήθηκε και ότι η πολιτική αντιπαράθεση δεν είχε κανένα ιδεολογικό υπόβαθρο.
«Πλέον, υπάρχει νομιμοποίηση της πολιτικής Μητσοτάκη που ακολούθησε την τελευταία 4ετία. Το "τι ψηφίσατε ρε" είναι μια ανάλγητη κριτική. Δεν πάει στραβά ο γιαλός. Εμείς πάμε στραβά» τόνισε μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να υπάρξει μια ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ μέσα από την εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Pfizer και η αριστερή... τεxνοκρατία  
«Εγώ ανησυχώ ότι αν δεν υπάρξει άμεσα μια «αριστερή ριζοσπαστική τεχνοκρατία» θα είναι ορατός ο κίνδυνος επανάκαμψης του ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό σκηνικό είπε και πρόσθεσε ότι ο όρος «τεχνοκρατία» δεν πρέπει να τρομάζει τους συντρόφους της αριστεράς.
«Δεκαπέντε ημέρες πριν τις εκλογές πήγαμε τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο «Pfizer Center for Digital Innovation» στη Θεσσαλονίκη. «Δεν είχαμε πάρει χαμπάρι τι ήταν αυτό... Καλή είναι η θεωρία αλλά πρέπει να δούμε τι συμβαίνει και στο πεδίο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Να θυμίσουμε ότι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης στο Παρίσι Γρηγόρης Γεροτζιάφας, έγινε ιδιαίτερα γνωστός στην Ελλάδα λόγω των δημόσιων παρεμβάσεών του την περίοδο της πανδημίας. Διακεκριμένος διεθνώς για το ερευνητικό έργο του ως διευθυντής της ομάδας «Cancer, Vessels, Biology and Therapeutics», είναι παράλληλα καθηγητής στο πανεπιστήμιο Loyola του Σικάγο όπως και στην Ιατρική Σχολή Hofstra/Northwell της Νέας Υόρκης.
Ο κ. Γεροτζιάφας συμμετείχε και στο «Think Tank» των επιστημονικών συμβούλων του Αλέξη Τσίπρα που ξεκίνησε να δημιουργείται το 2021 από δεκάδες επιστήμονες και ειδικούς με στόχο να συμβάλει στην διαμόρφωση των θέσεων και κατ’ επέκταση των πολιτικών προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ.
Η εκλογική αποτυχία του αναγνωρισμένου επιστήμονα - ο οποίος δεν θέλησε να τοποθετηθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας αλλά να δώσει τη μάχη του σταυρού - προκάλεσε γκρίνια στην Κουμουνδούρου καθώς στην περιφέρεια της Α' Θεσσαλονίκης εκλέγονται από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη θέση η Κατερίνα Νοτοπούλου και στη δεύτερη η παρουσιάστρια Ράνια Θρασκιά(!) που κατέβηκε για πρώτη φορά στον πολιτικό στίβο.