NEA

Κ. Μητσοτάκης: Εξοικειωθήκαμε με το ΕΣΥ την περίοδο της πανδημίας και ξέρουμε πού θα παρέμβουμε

Κ. Μητσοτάκης: Εξοικειωθήκαμε με το ΕΣΥ την περίοδο της πανδημίας και ξέρουμε πού θα παρέμβουμε

«Προσωπικό του στοίχημα» χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την αναμόρφωση του ΕΣΥ την τετραετία 2023 -2027. Μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η αναβάθμιση της δημόσιας υγείας είναι θα η δεύτερη βασική προτεραιότητα της κυβέρνησής του μετά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ την περίοδο της πανδημίας εξοικειωθήκαμε με το ΕΣΥ και πλέον ξέρουμε τι πρέπει να αλλάξουμε. Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν  θα αφορούν τόσο τα νοσοκομεία της χώρας όσο και την πρωτοβάθμια περίθαλψη και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση του κ. Παπαχελά για τους βασικούς στόχους που θέλει να πετύχει κατά τη διάρκεια της επόμενης διακυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Η πρώτη προτεραιότητα είναι η οικονομία, η ανάπτυξη με άλλα χαρακτηριστικά. Ποια είναι τα άλλα χαρακτηριστικά. Η ανάπτυξη πρέπει να μειώνει τις ανισότητες και να βελτιώνει τα εισοδήματα, κυρίως των μισθωτών, μια ανάπτυξη φιλική προς το περιβάλλον, ψηφιακή, η οποία αναδεικνύει τα προτερήματα της χώρας. Δεύτερη προτεραιότητα η δημόσια υγεία. Εκεί είναι και ένα προσωπικό μου στοίχημα, όλοι μας νομίζω εξοικειωθήκαμε με το Εθνικό Σύστημα Υγείας στα χρόνια της πανδημίας. Έμαθα πολλά πράγματα και νομίζω ότι ξέρω πολύ καλά πού πρέπει να παρέμβουμε. Περιμένω να υλοποιήσουμε μεγάλες αλλαγές στα νοσοκομεία μας. Παρεμβάσεις που θα κάνουμε στα επείγοντα περιστατικά, στους γιατρούς μας, στις προσλήψεις που πρέπει να γίνουν στον τρόπο που πρέπει να στελεχώνουμε ειδικά τις πιο ακριτικές περιοχές. Στην πρωτοβάθμια φροντίδα, στην πρόληψη, την ψηφιακή υγεία.

 

Τελειώνουμε με τα ράντζα

Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο Mega, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε εκ νέου στην ανάγκη αναμόρφωσης του ΕΣΥ λέγοντας ότι η πανδημία, δεν επέτρεψε τις μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται. «Πρέπει να τις κάνουμε τώρα. Δεν γίνεται αυτή τη στιγμή να υπάρχουν τέτοιοι χρόνοι αναμονής για ένα τακτικό χειρουργείο. Και να πρέπει οι άνθρωποι να καταφεύγουν είτε σε ιδιωτικές κλινικές είτε, ακόμα χειρότερα, σε άλλους τρόπους, φακελάκι, για να μπορούν να επιταχύνουν το χειρουργείο τους. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να διορθωθεί. Πρέπει να διορθωθούν οι υποδομές στα Τμήματα Επειγόντων» ανέφερε συγκεκριμένα.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητά του ότι σε λίγο καιρό θα τελειώσει και το φαινόμενο των ράντζων σημειώνοντας παράλληλα ότι ήδη υπάρχει μεγάλη βελτίωση με την εμπλοκή των ιδιωτικών κλινικών.

«Είναι μία προσωρινή λύση, η οποία δούλεψε προς όφελος των πολιτών. Εμείς, όμως, οραματιζόμαστε ένα καινούργιο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θα ξαναφτιάξουμε όλα τα τμήματα επειγόντων περιστατικών και ξέρετε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση σήμερα στα ΤΕΠ. Θα ξαναφτιάξουμε κέντρα υγείας, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα δώσουμε μεγάλη έμφαση στα προγράμματα πρόληψης. Θα ενισχύσουμε τον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού. Όλα αυτά συνθέτουν ένα συνολικό σχέδιο» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.