NEA

ΠΟΕΔΗΝ: Μόνο 2 δημόσιες κλινικές προσπαθούν να καλύψουν 600 περιστατικά το χρόνο παιδιών με καρδιοπάθειες!

ΠΟΕΔΗΝ: Μόνο 2 δημόσιες κλινικές προσπαθούν να καλύψουν 600 περιστατικά το χρόνο παιδιών με καρδιοπάθειες!

Με αφορμή την έρευνα που διεξάγεται για την ασφάλεια καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων σε παιδιά από συγκεκριμένο γιατρό ιδιώτη, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την τρομακτική έλλειψη παιδοκαρδιοχειρουργικών κλινικών στο ΕΣΥ, που αναδεικνύεται και από τη συγκεκριμένη έρευνα.

 

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο κ. Γιαννάκος, στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ λειτουργεί μόνο μία καρδιοχειρουργική κλινική, στο Παίδων «Αγία Σοφία» και μία διασυνδεόμενη στο Ωνάσειο, για τα 600 παιδιά με συγγενή καρδιοπάθεια.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αποκαλύπτει επίσης, ότι υπηρετούν μόνο δύο καρδιοχειρουργοί, ενώ υπάρχει έλλειψη αναισθησιολόγων, νοσηλευτικού προσωπικού και κλινών Παιδοκαρδιοχειρουργικής ΜΕΘ.

 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ

Εμφανής και διαχρονική η έλλειψη παιδοκαρδιοχειρουργικών κλινικών στο ΕΣΥ

«Επ' ευκαιρία της έρευνας που διεξάγεται για την ασφάλεια καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων σε παιδιά από συγκεκριμένο γιατρό ιδιώτη, αναδεικνύεται η διαχρονική έλλειψη παιδοκαρδιοχειρουργικών κλινικών στο ΕΣΥ.

Ο συγκεκριμένος καρδιοχειρουργός, τα τελευταία δύο χρόνια, ουδεμία εργασιακή σχέση έχει με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Χειρουργούσε παιδιά στο Παίδων «Αγία Σοφία» για τρία χρόνια έως τον Φεβρουάριο του 2021, συνεργαζόμενος με το Νοσοκομείο.

Τα ποσοστά θνητότητας των χειρουργημένων παιδιών από κάθε γιατρό σε κάθε επεμβατική ειδικότητα είναι άμεσα συνδεδεμένα με τη βαρύτητα των περιστατικών που χειρουργούνται.

Στη χώρα μας, κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 600 παιδιά με συγγενή καρδιοπάθεια. Πολλά εξ αυτών χρειάζονται χειρουργική επέμβαση.

Όμως, στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ λειτουργεί μόνο μία καρδιοχειρουργική κλινική στο Παίδων «Αγία Σοφία» και μία διασυνδεόμενη στο ΩΝΑΣΕΙΟ ΚΚ.

Στο Παίδων «Αγία Σοφία», χειρουργούνται από καρδιά μόνο ένα με δύο παιδιά  την εβδομάδα.

 

Οι λόγοι;

Υπηρετούν μόνο δύο καρδιοχειρουργοί. Επίσης, υπάρχει έλλειψη αναισθησιολόγων, νοσηλευτικού προσωπικού και κλινών Παιδοκαρδιοχειρουργικής ΜΕΘ. Τώρα, λειτουργούν 3 κλίνες Καρδιοχειρουργικής ΜΕΘ.

Προκηρύξεις γίνονται για πρόσληψη παιδοκαρδιοχειρουργών, αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Χρειάζεται θεσμοθέτηση κινήτρων.  Στο ΩΝΑΣΕΙΟ ΚΚ, λειτουργεί  παιδοκαρδιοχειρουργική κλινική που χειρουργεί 120 με 130 παιδιά το χρόνο.

Οι ανάγκες στη χώρα μας είναι πολύ περισσότερες για χειρουργεία σε παιδιά.

Για αυτό, και τα παιδιά που δεν χειρουργούνται στο Παίδων «Αγία Σοφία» ή το  ΩΝΑΣΕΙΟ ΚΚ, απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα ή το εξωτερικό.

Υπάρχει αναγκαιότητα ενίσχυσης της Παιδοκαρδιοχειρουργικής Κλινικής του Παίδων «Αγία Σοφία» σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό για να αυξηθούν κατά πολύ τα χειρουργεία.

Υπάρχει αναγκαιότητα λειτουργίας ακόμη μίας τουλάχιστον παιδοκαρδιοχειρουργικής κλινικής σε ένα εκ των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, ώστε να λυθεί η διαχρονική έλλειψη».