NEA

Επεκτείνεται ο προσυμπτωματικός έλεγχος μετά τις εκλογές

Επεκτείνεται ο προσυμπτωματικός έλεγχος μετά τις εκλογές

Ιδρύεται Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Καταπολέμηση της Παχυσαρκίας

 

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

 

Στόχος μας είναι να επεκτείνουμε τον προσυμπωματικό έλεγχο και σε άλλες ασθένειες είπε προεκλογικά πολλές φορές, ακόμα και σε Τικ Τοκ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ,ενώ έχει τονίσει πολλάκις ότι η Δημόσια Υγεία, αποτελεί για τον ίδιο προσωπική πρόκληση.

Σε αυτό το πλαίσιο μετά τον προσυμπτωματικό έλεγχο για καρκίνο μαστού και τη δωρεάν πρόσβαση των παιδιών σε οδοντιάτρους με το Dentist Pass, δρομολογούνται νέα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων που θα ξεκινήσουν σταδιακά μετά τις εκλογές και θα έχουν ξεδιπλωθεί έως το τέλος του χρόνου, σύμφωνα άλλωστε και με τις υπογραφές που ήδη έχουν μπει από την προηγούμενη ηγεσία της Αριστοτέλους.

Τα προγράμματα είναι :

Το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου παχέος εντέρου που θα είναι από τα πρώτα που θα ξεκινήσουν και θα αφορά στη διενέργεια κολονοσκόπησης για γυναίκες και άνδρες από 50 - 69 ετών.

Το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για καρκίνο τραχήλου της μήτρας για γυναίκες 21-65 ετών.

Το πρόγραμμα  προσυμπτωματικού ελέγχου των καρδιαγγειακών νοσημάτων, με αιματολογικές εξετάσεις για λιπιδαιμικό και μεταβολικό προφίλ σε 5,5 εκατ. πολίτες 30-70 ετών,.

Το πρόγραμμα έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου του πνεύμονα για άτομα ηλικίας 50-80 ετών που είναι εξαιρετικά υψηλού κινδύνου, όπως καπνιστές νυν ή πρώην που έχουν διακόψει εντός 15ετίας, και έχουν καπνίσει ένα πακέτο κάθε μέρα για 20 έτη ή δυο πακέτα την ημέρα για 10 έτη. Θα περιλαμβάνει τη διενέργεια Αξονικής Τομογραφίας χαμηλής δόσης ακτινοβολίας (Low Dose CT) και θα ξεκινήσει πιλοτικά σε 4 νοσοκομεία, λόγω του ότι έχει κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες, καθώς η εν λόγω μεθοδολογία κρίνεται από τους ειδικούς χρονοβόρα και οικονομικά ευαίσθητη.

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ), η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία (ΕΑΕ) και η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργών Θώρακος-Καρδιάς-Αγγείων (ΕΕΧΘΚΑ), με την ενεργό συμμετοχή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), κατήρτισαν Κατευθυντήριες Οδηγίες και προτεινόμενη Διαδικασία Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Καρκίνου του Πνεύμονα (ΠΕΚΠ) στην Ελλάδα, η οποία θα υποβληθεί προς αξιολόγηση στο Υπουργείο Υγείας, και παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου χθες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καπνίσματος.

Σε ερώτηση του DailyPharmaNews γιατί το εν λόγω πρόγραμμα είναι το μόνο που θα ξεκινήσει πιλοτικά και όχι στο γενικό πληθυσμό, ο κ. Ελευθέριος Ζέρβας, Πνευμονολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ, 7η Πνευμονολογική Κλινική & Κέντρο Άσθματος, Γ.Ν.Ν.Θ.Α «Η Σωτηρία», Γενικός Γραμματέας και Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας Καρκίνου του Πνεύμονα της ΕΠΕ, απάντησε: «Στο γενικό πληθυσμό αυτό το πρόγραμμα γίνεται μόνο στις ΗΠΑ και την Κίνα, και στην Ευρώπη στην Τσεχία και την Κροατία. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η εφαρμογή δεν είναι ρόδινη όσον αφορά τη συμμετοχή, αλλά και τη διαχείριση των συμπτωμάτων».

Σύμφωνα με τον Πνευμονολόγο - Φυματιολόγο, Επιστημονικό Συνεργάτη Ε.Κ.Π.Α, Ογκολογική Μονάδα ΓΠΠ, Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η Σωτηρία», και Υπεύθυνο της Ομάδας Εργασίας Καρκίνου του Πνεύμονα της Ε.Π.Ε Ιωάννη Γκιόζο, η αναγνώριση και παραπομπή ατόμων υψηλού κινδύνου για ΠΕΚΠ θα γίνεται από όλα τα επίπεδα παροχής φροντίδας (Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια, Τριτοβάθμια) ενώ η διενέργεια ΠΕΚΠ θα γίνεται από τριτοβάθμια κέντρα ή μονάδες (φορητές ή σταθερές). Όπως όλα δείχνουν οι ειδικοί θέλουν να δουν καταρχήν αν αυτό το πρόγραμμα αποδώσει, τι ελλείψεις υπάρχουν και μετά να το ανοίξουνε στον γενικό πληθυσμό.

 

Το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του δέρματος επίσης θα απευθύνεται σε άτομα υψηλού κινδύνου όπως πχ αλιείς, γεωργοί, κτηνοτρόφοι.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει και η υλοποίηση της Εθνικής Δράσης, μήπως αναστραφούν τα δραματικά νούμερα που χρόνια παρουσιάζει στη χώρα μας η παιδική παχυσαρκία, κρατώντας δυστυχώς στα ηνία της Ευρώπης. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, το οποίο θα υλοποιηθεί σε πολυεπίπεδη κλίμακα (Εθνικό, Περιφερειακό, Τοπικό Επίπεδο) σε όλη την ελληνική επικράτεια. Περιλαμβάνει δράσεις πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης ,στοχεύοντας στο σύνολο των παιδιών ηλικίας 0-17 ετών, καθώς και στις οικογένειές τους. Παράλληλα επιδιώκεται αφενός η μείωση των παραγόντων κινδύνου και των κοινωνικο-οικονομικών ανισοτήτων που ευθύνονται για την εμφάνιση της παχυσαρκίας, κατά την παιδική και εφηβική ηλικία και αφετέρου, η καταπολέμηση των συνεπειών της υπερβαρότητας και της παχυσαρκίας, οι οποίες οδηγούν συχνά στην εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων και πολυνοσηρότητας κατά την ενήλικο ζωή.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες θα μπορούν να συμμετέχουν σε δράσεις διαβαθμισμένης έντασης, συχνότητας και δυναμικής για την προαγωγή συμπεριφορών υγιεινής διατροφής και σωματικής δραστηριότητας, που θα πραγματοποιούνται εντός των σχολικών μονάδων σε όλες τις βαθμίδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης, με την ενεργή συμμετοχή των εκπαιδευτικών, καθώς και των γονέων και κηδεμόνων. Στο πλαίσιο της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας στην Ελλάδα, θα ιδρυθεί ένα νέο ερευνητικό κέντρο, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Καταπολέμηση της Παχυσαρκίας, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, με στόχο την παραγωγή έρευνας, ιδεών και προτάσεων πολιτικής, αλλά και με ενεργό ρόλο στον επιστημονικό συντονισμό και στην επιστημονική αξιολόγηση της Εθνικής Δράσης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μέχρι τώρα στην Ευρώπη μόνο η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Μολδαβία δεν είχανε τέτοια προγράμματα. Ευτυχώς όπως φαίνεται, η Ελλάδα βγαίνει με γοργούς ρυθμούς από το κλαμπ των «τελευταίων» στον προσυμπτωματικό έλεγχο και σύμφωνα με τον σχεδιασμό έως το τέλος του χρόνου θα έχουν αλλάξει πολλά.