NEA

Πόση δύναμη έχει το στίγμα για τον καρκίνο του πνεύμονα; Μπορεί να εμποδίσει τον προσυμπτωματικό έλεγχο;

Πόση δύναμη έχει το στίγμα για τον καρκίνο του πνεύμονα; Μπορεί να εμποδίσει τον προσυμπτωματικό έλεγχο;

Το πρώτο βήμα για τον Προσυμπτωματικό Έλεγχο του Καρκίνου του Πνεύμονα (ΠΕΚΠ) στη χώρα μας έγινε με την κατάρτιση κατευθυντήριων οδηγιών και προτεινόμενη Διαδικασία ΠΕΚΠ, από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ), την Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία (ΕΑΕ) και την Ελληνική Εταιρεία Χειρουργών Θώρακος-Καρδιάς-Αγγείων (ΕΕΧΘΚΑ), με την ενεργό συμμετοχή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ).

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Στο δωρεάν πρόγραμμα ΠΕΚΠ αναμένεται να ενταχθούν άτομα από 50 έως 80 ετών υψηλού κινδύνου (άτομα που καπνίζουν τουλάχιστον ένα πακέτο την ημέρα τα τελευταία 20 χρόνια ή έχουν διακόψει το κάπνισμα όχι περισσότερα από 15 χρόνια).

Οι δικαιούχοι θα υποβάλλονται σε αξονική τομογραφία χαμηλής         δόσης ακτινοβολίας.

Μία σημαντική παράμετρος που δεν πρέπει να υποτιμάται σχετικά με τον συγκεκριμένο καρκίνο είναι το στίγμα των ασθενών με Καρκίνο του πνεύμονα σε σχέση με τη συνήθεια του καπνίσματος.

Το Στίγμα για τους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα πηγάζει από την αντίληψη ότι η συγκεκριμένη νόσος είναι οπωσδήποτε προσωπική ευθύνη του ασθενή, λόγω της συνήθειας του καπνίσματος και αποτελεί ένα επιπλέον φορτίο σε ασθενείς και φροντιστές Είναι γεγονός ότι η πλειονότητα των καρκίνων του πνεύμονα συνδέονται πράγματι με το κάπνισμα, καθώς 8 στα 10 άτομα που νοσούν με καρκίνο του πνεύμονα είναι καπνιστές ή πρώην καπνιστές.

Η ευρωπαϊκή εμπειρία από την εφαρμογή ανάλογων προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου στη συγκεκριμένη νόσο δείχνει ότι τα άτομα υψηλού κινδύνου (κυρίως καπνιστές) δεν προσέρχονται να εξεταστούν πιθανότατα λόγω του στίγματος που υπάρχει πάρα πολύ έντονο στους καπνιστές, ότι δηλαδή η νόσος τους οφείλεται στους ίδιους και την καπνιστική συνήθεια που έχουν υιοθετήσει.

Όπως αναφέρει η Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος, επιμελήτρια Α΄στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», Γεωργία Χαρδαβέλα, υπεύθυνη της Ομάδας Εργασίας Καρκίνου του Πνεύμονα της ΕΠΕ και πρόεδρος της Ομάδας Καρκίνου Πνεύμονα της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS), οι Βρετανοί κατάφεραν να έχουν πολύ μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία σε ανάλογο πιλοτικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου επειδή δεν το περιόρισαν μόνο στα νοσοκομεία!

Η έξυπνη κίνηση των βρετανών συνίσταται στο ότι εγκατέστησαν στοχευμένα κινητές μονάδες ΠΕΚΠ έξω από mal και μεγάλα σουπερμάρκετ. Όταν ο πολίτης αντιμετωπίζει σαν συμμετοχή σε δράση την εξέτασή του και προσέρχεται χωρίς πίεση, χαλαρά, μόνος του ή μαζί με κάποιο φιλικό του πρόσωπο να ελεγχθεί, δεν συνδέει το στίγμα με τον έλεγχο και έτσι υπάρχει η επιδιωκόμενη ανταπόκριση του πληθυσμού, που είναι και το ζητούμενο.

Οι κάτοικοι από τις υποβαθμισμένες συνοικίες του Λονδίνου ή του Λίβερπουλ, όπου διαμένουν πολλοί μετανάστες και όπου εντοπίζονται οι ‘βαρύτεροι’ καπνιστές, προσήλθαν με εντυπωσιακό τρόπο στις κινητές μονάδες και το ποσοστό της συμμετοχής σχεδόν διπλασιάστηκε (από τη συνήθη και αναμενόμενη συμμετοχή που δεν ξεπερνά το 5% περίπου).