NEA

Επιβεβλημένη η ετοιμότητα των νοσοκομείων για την αντιμετώπιση δηλητηριάσεων από δαγκώματα φιδιών

Επιβεβλημένη η ετοιμότητα  των νοσοκομείων για την αντιμετώπιση δηλητηριάσεων από δαγκώματα φιδιών

Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό της 39χρονης που νοσηλεύτηκε και χρειάστηκε  διασωλήνωση μετά από δάγκωμα οχιάς σε σχολείο στη Θεσσαλονίκης, αλλά και την εμπειρία από ανάλογα περιστατικά που καταγράφονται τους ανοιξιάτικους και θερινούς μήνες στη χώρα μας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) εκφράζει την ανησυχία της για την επάρκεια αντιοφικών ορών.

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Για το λόγο αυτό, καλεί το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) και τα Νοσοκομεία αναφοράς να φροντίσουν να εισαχθεί μέσω ΙΦΕΤ επαρκής αριθμός αντιοφικών ορών, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε ελλείψεις, όπως στα φάρμακα.

«Τα φίδια εμφανίσθηκαν από τη χειμερία νάρκη και δαγκώνουν ανθρώπους, οι οποίοι διακομίζονται για νοσηλεία στα νοσοκομεία.

Την περυσινή περίοδο  83 άνθρωποι δαγκώθηκαν από φίδια και χρειάστηκαν νοσηλεία σε νοσοκομεία και χορήγηση αντιοφικού ορού. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται από δάγκωμα φιδιού μπορεί να λάβουν δύο και τρείς δόσεις αντιοφικού ορού. Ανάλογα τη βαρύτητα.

Ο αντιοφικός ορός χορηγείται μόνο στα δαγκώματα οχιάς και όχι άλλων φιδιών. Τα δαγκώματα από άλλα φίδια αντιμετωπίζονται και θεραπεύονται χωρίς τη χορήγηση αντιοφικού ορού. Οι 83 ασθενείς που δαγκώθηκαν πέρυσι από φίδια έγιναν καλά παρότι κάποιοι νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ σε σοβαρή κατάσταση.

Την τεχνογνωσία και την πληροφόρηση για την αντιμετώπιση δηλητηριάσεων από  δαγκώματα  φιδιών την προσφέρει το Εθνικό Κέντρο Δηλητηριάσεων που εδρεύει στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού». Σημαντική η δουλειά του κέντρου δηλητηριάσεων που παρέχει πληροφορίες αντιμετώπισης δηλητηριάσεων στις υγειονομικές μονάδες και γενικότερα, σε όλη τη χώρα. Και όμως. Το Κέντρο Δηλητηριάσεων   αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις προσωπικού. Υπηρετούν μόνο δύο μόνιμοι γιατροί, 4 επικουρικοί ιατροί και δύο φαρμακοποιοί. Δεν φθάνουν. Τώρα, έγινε προκήρυξη δύο θέσεων ιατρών.

 

Αντιοφικοί Οροί

Όλα τα Νοσοκομεία θα πρέπει να διαθέτουν αντιοφικό ορό. Ταυτόχρονα, υπάρχουν τα Νοσοκομεία αναφοράς που πρέπει να διαθέτουν επαρκή αριθμό αντιοφικών όρων για να καλύπτουν τη ζήτηση των νοσοκομείων της περιοχής.

Νοσοκομεία αναφοράς είναι το Κέντρο Δηλητηριάσεων, ΑΧΕΠΑ, Καβάλα, Παν. Ιωαννίνων, Παν. Ηρακλείου, Παν. Λάρισας κ.α.λ.

Θα πρέπει λοιπόν το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) και τα Νοσοκομεία αναφοράς να φροντίσουν να εισαχθεί μέσω ΙΦΕΤ επαρκής αριθμός αντιοφικών ορών. Να μην αντιμετωπίσουμε ελλείψεις, όπως σε φάρμακα», καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.