NEA

Μεγάλες οι ελλείψεις στο ΕΚΑΒ: Λείπουν τουλάχιστον 700 διασώστες!

Μεγάλες οι ελλείψεις στο ΕΚΑΒ: Λείπουν τουλάχιστον 700 διασώστες!

Τα τραγικά περιστατικά σε Κω και Νέα Μάκρη έφεραν στο φως τις δραματικές επιπτώσεις από τις ελλείψεις προσωπικού στο ΕΣΥ

 

Στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης έφεραν τις ελλείψεις στο ΕΚΑΒ τα δύο τραγικά περιστατικά που σημειώθηκαν την Τρίτη στην Κω με τον θάνατο μιας γυναίκας πάνω σε καρότσα αγροτικού και την Τετάρτη στη Νέα Μάκρη όπου μια έγκυος γυναίκα 18 ετών έχασε τη ζωή της λόγω μεγάλης καθυστέρησης στην άφιξη του ασθενοφόρου.

Από το ΕΚΑΒ επισημαίνεται ότι η επικοινωνία των συγγενών με το Κέντρο δεν ήταν διαφωτιστική για την σοβαρότητα της κατάστασης ενώ το Υπουργείο Υγείας διέταξε ΕΔΕ για το περιστατικό, τους χρόνους ανταπόκρισης, αλλά και την αξιολόγηση των δύο τηλεφωνημάτων που έγιναν από τους συγγενείς της εγκύου.

Ανεξάρτητα από όλα αυτά, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ αναφέρουν ότι οι ελλείψεις είναι πάρα πολύ μεγάλες και δεν εντοπίζονται μόνο στις ακριτικές περιοχές.  Χαρακτηριστικό είναι ότι για να καλυφθούν οι ανάγκες στην Αττική απαιτούνται 20 επιπλέον ασθενοφόρα σε κάθε βάρδια και 10 επιπλέον το βράδυ, ενώ σε όλη τη χώρα απαιτείται η πρόσληψη τουλάχιστον 700 διασωστών!

Μετά βίας καλύπτεται η λειτουργία ενός ασθενοφόρου το 24ωρο ακόμα και στα μεγάλα  νησιά των Κυκλάδων. Χαρακτηριστικά είναι  τα παραδείγματα της Μυκόνου της Τήνου και της Πάρου, που έχουν μόλις τρεις, τέσσερις και επτά μόνιμους διασώστες αντίστοιχα.

Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή περίπου 70 περιοχές της χώρας εξυπηρετούνται από ένα και  μόνο όχημα του ΕΚΑΒ και ότι για την απρόσκοπτη κίνηση ενός ασθενοφόρου όλο το 24ωρο απαιτούνται περίπου 11 άτομα προσωπικό.

Με αυτά τα δεδομένα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν τη Νέα Δημοκρατία ότι με την πολιτική που ακολούθησε την τελευταία τετραετία υπονόμευσε το ΕΣΥ. Από την πλευρά του ο  Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση γνωρίζει που χωλαίνει το ΕΣΥ και την επόμενη τετραετία θα προβεί στις αναγκαίες τομές.

Ο κ. Μητσοτάκης από τη Θάσο που περιόδευσε ανέφερε ότι «εμείς δεν κρύψαμε ποτέ τις δυσκολίες. Έχω πει προσωπικά ότι για μένα η αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία».

«Είδαμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε στην πανδημία. Ξέρουμε τις προκλήσεις, γνωρίζουμε τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας. Τα προβλήματα που δυστυχώς υπάρχουν ακόμα και σήμερα με το ΕΚΑΒ, πρέπει να τα διορθώσουμε. Και θα τα διορθώσουμε. Να μας έχετε εμπιστοσύνη. Θα είναι ένα προσωπικό μου στοίχημα η αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Οι ελλείψεις προσωπικού στο ΕΚΑΒ, στα πρωτοβάθμια Κέντρα Υγείας και γενικότερα στο ΕΣΥ έχουν τραγικά αποτελέσματα για τον ελληνικό λαό. Η κυβέρνηση δεν χρησιμοποιεί σωστά τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο ΕΣΥ, με υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα», επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, Νίκο Παπαευσταθίου. Τόνισε επίσης πως πρέπει επιτέλους να υπάρξει αναπροσαρμογή, ώστε να δοθούν πόροι στο ΕΣΥ. «Εμείς δεσμευόμαστε να διοχετεύσουμε το 8% έως 10% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και όχι το 2% έως 4% όπως έχει επιλέξει με ιδεοληπτικό τρόπο, εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», είπε.

Για «διάλυση του δημοσίου συστήματος υγείας μετά από τρία καταστροφικά μνημόνια, που άφησαν το ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ παντελώς υποστελεχωμένα, χωρίς επαρκή ασθενοφόρα, εξοπλισμό και υποδομές», κάνει λόγο, σε ανακοίνωσή του, το ΜέΡΑ25 και σημειώνει ότι τα δύο περιστατικά σε Κω και Νέα Μάκρη φανερώνουν τις  προτεραιότητες της  «ανάπτυξης» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση.

Τέλος, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας ερωτηθείς σε συνέντευξη για την κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είπε ότι «καθημερινά επιβεβαιώνεται με τραγικό τρόπο, αυτό που βροντοφώναζαν όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, κυρίως οι νέοι άνθρωποι, μετά την τραγωδία των Τεμπών: «ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» και προσέθεσε: «Και δυστυχώς κάποιοι επιλέγουν τα κέρδη κάποιων λίγων. Δίνουν τα κονδύλια που υπάρχουν, όσα τέλος πάντων υπάρχουν, σε άλλες δομές, για άλλες ανάγκες, κυρίως σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους -που δεν ξέρουν έτσι και αλλιώς τι έχουν- και δεν υπολογίζουν τη ζωή των ανθρώπων, των συνανθρώπων μας, του λαού μας».