NEA

Γάζα: Μαίνεται η ισραηλινή πολιορκία του νοσοκομείου al-Shifa

Γάζα: Μαίνεται η ισραηλινή πολιορκία του νοσοκομείου al-Shifa

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα, Γιούσεφ Αμπού Ρις, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) πως ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα "κατέστρεψε ολοσχερώς" το καρδιολογικό τμήμα του νοσοκομείου αλ Σίφα, του μεγαλύτερου στη Λωρίδα της Γάζας που σφυροκοπείται και πολιορκείται από το Ισραήλ. Το AFP σημειώνει πως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει επί τόπου αυτό το πλήγμα, όμως τουλάχιστον ένας αυτόπτης μάρτυρας που ήταν στο νοσοκομείο επιβεβαίωσε τις επιδρομές και τις ζημιές.  "Τα (ισραηλινά) άρματα μάχης πολιορκούν πλήρως το νοσοκομείο αλ Σίφα", είπε, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός χαρακτηρίζει "ψευδείς" τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τα στρατεύματά του "περικυκλώνουν και χτυπούν" το αλ Σίφα. "Ρίχνουν σε όλους όσοι προσπαθούν να φύγουν από όλα τα κτίρια του νοσοκομειακού συγκροτήματος", είπε ακόμη ο Αμπού Ρις, ο οποίος δεν έδωσε απολογισμό.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει ότι έχει αναπτυχθεί γύρω από το νοσοκομείο, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι επιτρέπει την έξοδο προς ανατολάς, που είναι ανοικτή στους χιλιάδες εκτοπισμένους που έχουν καταφύγει στο νοσοκομείο.

"Υπάρχουν δύο (ισραηλινά) άρματα μάχης τα κανόνια των οποίων δείχνουν προς το εσωτερικό του μαιευτηρίου, στη νότια είσοδο του συγκροτήματος του αλ Σίφα", εξήγησε ο Αμπού Ρις. Όπως και "δύο άρματα μάχης έξω από τη δυτική είσοδο και δύο άρματα μάχης στο εσωτερικό της εισόδου αυτής".

Γύρω από το τεράστιο νοσοκομειακό συγκρότημα, "υπάρχουν δεκάδες πτώματα στους δρόμους, εκατοντάδες τραυματίες", είπε ακόμη ο Αμπού Ρις. Το υπουργείο του δεν δημοσιεύει πλέον καθημερινό απολογισμό των θανάτων από την Παρασκευή, λέγοντας πως δεν μπορεί πλέον να εγκαθιδρύσει επαφές με όλα τα νοσοκομεία και πως δεν μπορεί να στείλει τα ασθενοφόρα του λόγω της βιαιότητας των μαχών και των πληγμάτων. Στο αλ Σίφα, υπάρχουν "650 ασθενείς, κάπου σαράντα παιδιά σε θερμοκοιτίδες, όλα απειλούνται με θάνατο, και 15.000 εκτοπισμένοι", είπε ο Αμπού Ρις.

Από προχθές, Σάββατο, το ηλεκτρικό έχει κοπεί στο αλ Σίφα και δεκάδες μωρά σε θερμοκοιτίδες και ασθενείς στη μονάδα εντατικής θεραπείας κινδυνεύουν πλέον να πεθάνουν.

 

Άμεση κατάπαυση του πυρός ζητούν Π.Ο.Υ και δεκάδες ανθρωπιστικές οργανώσεις

Σύμφωνα με την ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση Physician for Human Rights-Israel "δύο πρόωρα μωρά πέθαναν" μετά την αναγκαστική διακοπή της εντατικής φροντίδας νεογνών ελλείψει ηλεκτρικού ρεύματος.

Υπάρχει επίσης "αληθινός κίνδυνος για άλλα 37 πρόωρα μωρά" της υπηρεσίας αυτής, προειδοποίησε η ΜΚΟ, καθώς οι μάχες είναι έντονες ανάμεσα σε ισραηλινούς στρατιώτες και μαχητές της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ, δύο παλαιστινιακών ισλαμιστικών κινημάτων, κοντά στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου.

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF), γιατροί των οποίων εξακολουθούν να εργάζονται στο νοσοκομείο, αναφέρουν πως "στη διάρκεια των 24 τελευταίων ωρών (...) το νοσοκομείο επλήγη κατ΄επανάληψη, κυρίως το μαιευτήριο".

Ο γιατρός Μάρουα Αμπού Σάαντα, επικεφαλής της χειρουργικής υπηρεσίας του αλ Σίφα, τον οποίο επικαλείται η ΜΚΟ Medical aid for Palestinians (MAP), προσθέτει πως "κανείς δεν μπορεί να βγει από το νοσοκομείο αλ Σίφα". "Οι άνθρωποι που προσπάθησαν να βγουν τέθηκαν στο στόχαστρο πυρών. Ορισμένοι σκοτώθηκαν, άλλοι τραυματίστηκαν", συνεχίζει.

"Το προσωπικό μας που βρίσκεται επί τόπου αναφέρει πως άνθρωποι που προσπαθούν να φύγουν από το νοσοκομείο τίθενται στο στόχαστρο πυρών", λένε οι MSF.

Ο ισραηλινός στρατός λέει από την πλευρά του ότι δεν υπάρχουν "πυρά στο νοσοκομείο και καμία πολιορκία" των εγκαταστάσεών του. "Υπάρχουν μάχες ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό  και τη Χαμάς γύρω από το νοσοκομείο", προσθέτει ο Ισραηλινός συνταγματάρχης Μόσε Τέτρο. "Ακόμη και τώρα, αν κάποιος θέλει να φύγει, μπορεί (...), ο στρατός μπορεί να διασφαλίσει έναν συντονισμό για οποιονδήποτε θέλει να φύγει από το νοσοκομείο με ασφάλεια", συνεχίζει.

Οι MSF "καταδικάζουν σθεναρά το διάταγμα θανάτου που υπεγράφη από τον ισραηλινό στρατό απέναντι στους αμάχους που είναι τώρα εγκλωβισμένοι στο νοσοκομείο αλ Σίφα", ζητώντας "άμεση και χωρίς όρους κατάπαυση του πυρός".

Το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, μια άλλη ΜΚΟ, δήλωσε σοκαρισμένο "από τις πληροφορίες για αδιάκοπες επιθέσεις στα νοσοκομεία της Γάζας". "Ασθενείς, κυρίως παιδιά, και άμαχοι που αναζητούν καταφύγιο είναι εγκλωβισμένοι", λέει. "Το κακό που προκαλείται στους πολιορκούμενους ασθενείς στα νοσοκομεία και η στέρηση από τον πληθυσμό μακροπρόθεσμα ιατρικών υποδομών στη διάρκεια μιας σύγκρουσης μπορεί να θεωρηθούν παράνομα', συνεχίζει η ΜΚΟ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως έχασε κάθε επικοινωνία με επαφές του στο νοσοκομείο εκφράζοντας την «έντονη ανησυχία» του για την ασφάλεια του προσωπικού, των ασθενών και προσφύγων που έχουν παγιδευτεί εκεί εν μέσω μαχών κι επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ