NEA

Έρχεται μηνιαίο μπόνους 2.100 ευρώ για τους γιατρούς που θα επιλέγουν τα νησιά

Έρχεται μηνιαίο μπόνους 2.100 ευρώ για τους γιατρούς που θα επιλέγουν τα νησιά

Τρεις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Υγείας παρουσίασε το Σάββατο ο Άδωνις Γεωργιάδης στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Οι πρωτοβουλίες αφορούν α) τα Δικαιώματα των προσώπων που πάσχουν από άνοια και των φροντιστών τους, β) την ίδρυση και τη λειτουργία Τραπεζών Ιστών και Κυττάρων και γ) την ίδρυση και λειτουργία νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδας.

Παράλληλα ο υπουργός Υγείας παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο μια διάταξη έκπληξη για τους γιατρούς που θα επιλέξουν να υπηρετήσουν τους καλοκαιρινούς μήνες στα νησιά. Πρόκειται ένα πλαίσιο κινήτρων το οποίο προβλέπει τη χορήγηση 2.100 ευρώ το μήνα (επιπλέον του μισθού) και δωρεάν στέγαση με μέριμνα του δήμου. Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο «Open» είπε επίσης ότι η ρύθμιση αυτή που πήρε το πράσινο φως από το υπουργικό συμβούλιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το προσεχές διάστημα. Σημείωσε επίσης ότι αρκετοί δήμοι έχουν θεσπίσει επίσης την παροχή ενός μηνιαίου μόνους 400 - 500 ευρώ στους γιατρούς και πρόσθεσε ότι αυτές «οι παροχές δεν μπορούν να θεωρηθούν μικρές».  

Το νομοσχέδιο για την άνοια, που θα δοθεί τις επόμενες ημέρες προς δημόσια διαβούλευση, επιλύει πολλά ηθικά και νομικά ζητήματα που σχετίζονται με τους πάσχοντες αλλά και τους φροντιστές τους. Πρόκειται για την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια, που είχε παρουσιάσει τον Νοέμβριο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και το οποίο προβλέπει ότι «οι ίδιοι οι ασθενείς θα επιλέγουν εκ των προτέρων και εφόσον έχουν αυτή τη δυνατότητα και όχι το δικαστήριο, για το ποιος θα τους εκπροσωπεί όταν προχωρήσει η νόσος τους και χάσουν αυτή την δυνατότητα».

Το Ελληνικό Σχέδιο Δράσης για την άνοια και τη νόσο Alzheimer, βασίζεται σε 7 άξονες, οι οποίοι είναι η καταγραφή και ταξινόμηση των ατόμων με άνοια στην Ελλάδα, η πρόληψη- ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, η υποστήριξη φροντιστών των ατόμων με άνοια, η αντιμετώπιση της άνοιας, νομοθεσία- δικαιώματα ατόμων με άνοια και των φροντιστών τους, η έρευνα για την άνοια και η εκπαίδευση στην άνοια. Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου ιδρύεται στο υπουργείο Υγείας το Εθνικό Συμβούλιο για την Άνοια και τη νόσο Alzheimer.

Όσον αφορά την ίδρυση και τη λειτουργία Τραπεζών Ιστών και Κυττάρων, η νομοθετική πρωτοβουλία γίνεται στο πλαίσιο της εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας προς την οδηγία 2004/23/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 31.3.2004 για τη θέσπιση προτύπων, ποιότητας και ασφάλειας για τη δωρεά, την προμήθεια, τον έλεγχο, την επεξεργασία, τη συντήρηση, την αποθήκευση και τη διανομή ανθρώπινων ιστών και κυττάρων.

Η βασική δραστηριότητα των Τραπεζών Ιστών και Κυττάρων θα είναι η απομόνωση, η επεξεργασία, η φύλαξη και η διανομή ιστών και κυττάρων με σκοπό τη μεταμόσχευση ή την ανοσοθεραπεία ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά ορισμένες εκφυλιστικές νόσοι.

Με την εφαρμογή του παρόντος νομοσχεδίου θα δοθεί μία νέα διάσταση στη θεραπευτική αντιμετώπιση των εκφυλιστικών νόσων ενώ θα οριστούν το ρυθμιστικό πλαίσιο και οι προϋποθέσεις λειτουργίας Τραπεζών Ιστών και Κυττάρων ώστε να διασφαλίζονται η επάρκεια μοσχευμάτων και η ασφάλεια των πολιτών, καθώς θα απομονώνονται και θα φυλάσσονται ιστοί και κύτταρα που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για μεταμόσχευση είτε για ανοσοθεραπεία αν πρόκειται για κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αυτό μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του προϋπολογισμού που προορίζεται για την αγορά των φαρμάκων που χορηγούνται για συντηρητική αντιμετώπιση και την κάλυψη της περιόδου νοσηλείας των ασθενών και παράλληλα να αυξήσει το ποσοστό επιβίωσης του πληθυσμού που διαγιγνώσκεται με οποιαδήποτε εκφυλιστική νόσο.

«Η Ελλάδα, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, αντιμετωπίζει δημογραφικό πρόβλημα. Αν αναλογιστούμε ότι το 25% των θανάτων που καταγράφονται κάθε χρόνο στη χώρα μας οφείλεται στη νόσο του καρκίνου με την ίδρυση Τραπεζών Ιστών και Κυττάρων και την εισαγωγή νέων θεραπευτικών επιλογών στη φαρέτρα της μάχης για τον καρκίνο μπορούν να αυξηθούν τα ποσοστά επιβίωσης και το επίπεδο ζωής των επιζώντων» αναφέρει η ανακοίνωση της κυβέρνησης για την ίδρυση και λειτουργία της Τράπεζας Ιστών και Κυττάρων.

Τέλος, με τις προτεινόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες συστήνεται νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδας (Ε.Δ.Δ.Ε.), στο οποίο θα εγγράφονται υποχρεωτικά όλοι οι κάτοχοι τίτλων σπουδών διατροφής – διαιτολογίας, που ασκούν νόμιμα το επάγγελμα, είτε ιδιωτικά, είτε σε δημόσιες δομές υγείας. Με τον τρόπο αυτό οργανώνεται καλύτερα η άσκηση του επαγγέλματος του διαιτολόγου – διατροφολόγου κατά τα πρότυπα των λοιπών επαγγελμάτων υγείας.