NEA

Επικίνδυνη για την καρδιά η κατανάλωση αλκοόλ στο αεροπλάνο

Επικίνδυνη για την καρδιά η κατανάλωση αλκοόλ στο αεροπλάνο

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τις σοβαρές συνέπειες που μπορεί να έχει στην υγεία μας η κατανάλωση αλκοόλ στο αεροπλάνο.

 

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

 

Ερευνητές του Ινστιτούτου Αεροδιαστημικής Ιατρικής στο Γερμανικό Αεροδιαστημικό Κέντρο της Κολωνίας προειδοποιούν ότι, η κατανάλωση αλκοόλ στο αεροπλάνο, ιδιαίτερα εάν στη συνέχεια ακολουθεί ύπνος, μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα οξυγόνου και αύξηση των καρδιακών παλμών, ακόμη και σε άτομα νεαρής ηλικίας που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Είναι ευρύτατα γνωστό ότι, η ατμοσφαιρική πίεση μειώνεται εκθετικά με το υψόμετρο, με αποτέλεσμα τα επίπεδα κορεσμού οξυγόνου στο αίμα να πέφτουν στο 90% (αντί για τουλάχιστον 95% συνήθως) σε επιβάτες με καλή υγεία και όταν το αεροπλάνο είναι σε ταχύτητα πλεύσης. 

Το αλκοόλ, από την άλλη, αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό κατά τη διάρκεια του ύπνου, μια επίδραση παρόμοια με αυτή της υποβαρικής υποξίας ή της έλλειψης οξυγόνου που σχετίζεται με το υψόμετρο.

Οι ερευνητές ήθελαν να διαπιστώσουν εάν ο συνδυασμός αλκοόλ, υψηλή ατμοσφαιρική πίεση και υψόμετρο «πλεύσης» θα μπορούσε να έχει πρόσθετες επιπτώσεις στην υγεία, ιδιαίτερα στους επιβάτες που κοιμούνται. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που αξιολόγησε τη συνδυασμένη επίδραση της χαμηλής συγκέντρωσης οξυγόνου σε μεγάλα υψόμετρα και του αλκοόλ κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Στην μελέτη συμμετείχαν 48 άτομα ηλικίας 18 έως 40 ετών οι οποίοι χωρίστηκαν από τους ερευνητές σε δύο ομάδες. Στην πρώτη ομάδα, 24 άτομα κοιμήθηκαν για 4 ώρες σε ένα εργαστήριο ύπνου με κανονική πίεση αέρα ( επίπεδα στάθμης της θάλασσας) και στην δεύτερη ομάδα οι υπόλοιποι 24 συμμετέχοντες κοιμήθηκαν σε έναν υπερβαρικό θάλαμο σε συνθήκες πίεσης καμπίνας αεροπλάνου σε πτήση (2.438 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας). 12 άτομα από κάθε ομάδα δεν είχαν καταναλώσει καθόλου αλκοόλ, ενώ οι άλλοι 12 κατανάλωσαν αλκοόλ ισοδύναμο με δύο κουτιά μπύρας ή δύο ποτήρια κρασιού.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κοιμήθηκαν σε κανονικές συνθήκες και χωρίς αλκοόλ είχαν σταθερά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα γύρω στο 96%, με φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό ύπνου γύρω στους 64 παλμούς ανά λεπτό. Αντίθετα, τα άτομα στον υπερβαρικό θάλαμο που είχαν καταναλώσει αλκοόλ παρουσίασαν πτώση του οξυγόνου του αίματος 85% κατά μέσον όρο. Αυξήθηκαν επίσης οι παλμοί τους στους 88 το λεπτό παρουσίασαν χαμηλότερη ποιότητα ύπνου.Οι εθελοντές που κοιμήθηκαν σε συνθήκες αεροπλάνου χωρίς να καταναλώσουν αλκοόλ είχαν κορεσμό οξυγόνου 88% κατά μέσον όρο και καρδιακούς παλμούς 73 το λεπτό.

« Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ακόμη και σε νεαρά, υγιή άτομα, ο συνδυασμός κατανάλωσης αλκοόλ και ύπνου σε υποβαρικές καταστάσεις επιβαρύνει σημαντικά το καρδιακό σύστημα και μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση των συμπτωμάτων ασθενείς με καρδιακές ή πνευμονικές παθήσεις, Θα συμβούλευα επομένως τα άτομα με καρδιακές ή πνευμονικές παθήσεις να αποφεύγουν την κατανάλωση αλκοόλ στα αεροπλάνα », δήλωσε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ. Eva-Maria Elmenhorst, υπεύθυνη της ομάδας εργασίας για την απόδοση και τον ύπνο στο Ινστιτούτο Αεροδιαστημικής Ιατρικής DLR στην Κολωνία.

Αν και η μελέτη είναι μικρής κλίμακας, οι ερευνητές εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι, η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων αλκοόλ από αυτές που μελετήθηκαν μπορεί να έχει ακόμα εντονότερες επιπτώσεις στους επιβάτες και να θέσουν σε αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών ιδιαίτερα ηλικιωμένους ταξιδιώτες και τους ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα. Επομένως, σύμφωνα με τους ερευνητές, «ίσως θα ήταν ωφέλιμο να αλλάξουν οι κανονισμοί για να μειωθεί η πρόσβαση σε αλκοολούχα ποτά στα αεροπλάνα».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Thorax και μπορείτε να την διαβάσετε εδώ