NEA

Αγωνία στην κυβέρνηση για τις προσλήψεις στα νοσοκομεία

Αγωνία στην κυβέρνηση για τις προσλήψεις στα νοσοκομεία

Οι πρώτες αποφάσεις για τα εμπόδια του ΑΣΕΠ

 

«Γκάζι» για την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των νοσοκομείων πατάει η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητά εδώ και τώρα αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του ΑΣΕΠ προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την τοποθέτηση των διοικητών των νοσοκομείων αλλά και των προσλήψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ.

Ο πρωθυπουργός που θεωρεί απογοητευτικούς τους ρυθμούς με τους οποίους κινείται το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού, συγκάλεσε την Τρίτη την πρώτη ευρεία κυβερνητική σύσκεψη για το ΑΣΕΠ, ενώ όπως έγινε γνωστό, την Πέμπτη αναμένεται να επισκεφθεί το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να δρομολογηθούν οι πρώτες κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τα νοσοκομεία προέβλεπε ότι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023 θα είχαν οριστεί μέσω ΑΣΕΠ στις ΥΠΕ και τα δημόσια νοσοκομεία οι νέες ηγεσίες. Αντ' αυτού, μόλις πριν από δύο ημέρες ανακοινώθηκαν από το ΑΣΕΠ τα αποτελέσματα των εξετάσεων για τους νέους Υπεάρχες όχι όμως και για τους 152 Διοικητές και Υποδιοικητές στα 95 δημόσια νοσοκομεία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν μετά το καλοκαίρι ενώ άγνωστο παραμένει πότε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τις 3.000 προσλήψεις νοσηλευτών που έχει εγκρίνει η κυβέρνηση για το 2024.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι από τους 1.270 υποψήφιους για τις θέσεις των διοικητών και υποδιοικητών στα νοσοκομεία το 55% απέτυχε στις εξετάσεις που διοργάνωσε το ΑΣΕΠ. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και αρκετοί νυν διοικητές υποδιοικητές οι οποίοι δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα και μέχρι την αντικατάστασή τους να μπουν σε ένα άτυπο καθεστώς λευκής απεργίας με ότι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.  

«Τα τεστ δίνουν μια αίσθηση διαφάνειας» είπε την Τρίτη ο Άδωνις Γεωργιάδης και αποκάλυψε ότι ο ίδιος δεν ήταν από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της κυβερνητικής ρύθμισης για την τοποθέτηση των νέων διοικήσεων μέσω ΑΣΕΠ. «Υπάρχουν εξαιρετικοί διοικητές νοσοκομείων που απέτυχαν στα τεστ του ΑΣΕΠ» είπε επίσης ο υπουργός Υγείας μη κρύβοντας τον προβληματισμό του για τις εξελίξεις αλλά και τις καθυστερήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση.

 

Τι συζητήθηκε για το ΑΣΕΠ
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος και η υφυπουργός Εσωτερικών Παρασκευή Χαραλαμπογιάννη παρουσίασαν προτάσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών που προβλέπονται για τις νέες αιτήσεις που εξετάζονται από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ).

Συζητήθηκε η ψηφιοποίηση των διαδικασιών που ακολουθούνται σήμερα, με σκοπό τον ταχύτερο έλεγχο των αιτήσεων μέσω της άντλησης δεδομένων από υπηρεσίες όπως το Ptyxia.gov.gr και το Taxisnet. Με τον τρόπο αυτόν, τα πιστοποιημένα προσόντα των υποψηφίων θα επικαιροποιούνται άμεσα, περιορίζοντας έτσι τους ελέγχους που γίνονται από το ΑΣΕΠ και συμβάλλοντας στη μείωση του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων.

Επιπλέον, συζητήθηκε η ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας του ΑΣΕΠ με κρατικούς φορείς που εμπλέκονται στις διαδικασίες πρόσληψης στον δημόσιο τομέα, ώστε να αντιμετωπιστούν περιττά γραφειοκρατικά εμπόδια που σήμερα καθυστερούν την πλήρωση θέσεων και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το κύρος του ΑΣΕΠ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Επικρατείας Μάκης Βορίδης και 'Ακης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης και ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Στέλιος Κουτνατζής.