NEA

Πώς η υπερβολική ζέστη απειλεί την υγεία και την ασφάλεια

Πώς η υπερβολική ζέστη απειλεί την υγεία και την ασφάλεια

Με την υπερβολική ζέστη να επηρεάζει μεγάλο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου αυτή την εβδομάδα, οι αρχές και οι ειδικοί στη δημόσια υγεία, διεθνώς, έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις για τη ζέστη για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διατηρηθούν ασφαλείς.
Μεγάλες περιοχές της νότιας Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Ινδίας, της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών προετοιμάζονται για την πιθανότητα νέων ρεκόρ σε υψηλές θερμοκρασίες.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την υγεία

Η υψηλή θερμοκρασία του περιβάλλοντος επηρεάζει την υγεία με διάφορους τρόπους.

Η θερμική εξάντληση, η οποία μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα, όπως ζάλη, πονοκεφάλους, τρέμουλο και δίψα, μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε και συνήθως δεν είναι σοβαρή, με την προϋπόθεση ότι το άτομο θα βρεθεί σε δροσερό περιβάλλον μέσα σε 30 λεπτά.

Η πιο σοβαρή εκδοχή είναι η θερμοπληξία όταν η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος ξεπερνά τους 40,6 βαθμούς Κελσίου. Είναι επείγουσα ιατρική κατάσταση και μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια βλάβη οργάνων και θάνατο. Τα συμπτώματα που εκδηλώνει ο πάσχων είναι γρήγορη αναπνοή, σύγχυση ή επιληπτικές κρίσεις και ναυτία.

Καθώς η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να προκαλεί κύματα υψηλών θερμοκρασιών, τα επόμενα χρόνια, ο κίνδυνος της υγρασίας αναμένεται επίσης να αυξηθεί. Ο θερμότερος αέρας μπορεί να συγκρατήσει περισσότερη υγρασία. Και η περισσότερη υγρασία στον αέρα κάνει πιο δύσκολο για τους ανθρώπους να ιδρώσουν για να κρυώσει το σώμα.

 

Ποιες ομάδες κινδυνεύουν

Μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι, συμπεριλαμβανομένων των νεαρών βρεφών και των ηλικιωμένων, καθώς και των ατόμων που πρέπει να παραμείνουν ενεργοί σε εξωτερικό περιβάλλον ή είναι πιο εκτεθειμένοι, όπως οι άστεγοι.

Οι υπάρχουσες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των αναπνευστικών και καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς και ο διαβήτης, μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο και να επιδεινωθούν από τη ζέστη.

Πολλές χώρες δεν καταγράφουν τη ζέστη ως συγκεκριμένη αιτία θανάτου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν από αυτές τις περιοχές στατιστικά στοιχεία για να καταμετρηθεί σωστά ο κίνδυνος στις κοινότητες.

Ωστόσο, μια μελέτη του 2021, στο The Lancet, υπολόγισε ότι λίγο λιγότερο από μισό εκατομμύριο θάνατοι μπορούν να αποδοθούν στην υπερβολική ζέστη κάθε χρόνο, ένας συντηρητικός αριθμός που στερείται δεδομένων από πολλές χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Στην Ευρώπη υπάρχει ο φόβος να επαναληφθούν οι συνθήκες του καλοκαιριού του 2022, κατά το οποίο οι καύσωνες σκότωσαν περίπου 61.000 ανθρώπους, δηλώνουν επιστήμονες.

Οι κίνδυνοι θα συνεχίσουν να αυξάνονται καθώς η κλιματική αλλαγή προκαλεί ακόμη υψηλότερες θερμοκρασίες παγκοσμίως, τις επόμενες δεκαετίες.

 

Οι λιγότερο προφανείς κίνδυνοι

Εκτός από την ταλαιπωρία και τους κινδύνους από την αύξηση της σωματικής θερμοκρασίας, η υπερβολική ζέστη μπορεί να εγκυμονεί πολλούς άλλους, δευτερεύοντες κινδύνους.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες ενθαρρύνουν την ανάπτυξη βακτηρίων και φυκιών. Έτσι, οι καύσωνες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης του νερού από ασθένειες (όπως η χολέρα) ή πνιγμού των υδάτινων μαζών από τοξικά φύκια.

Η ζέστη μπορεί, επίσης, να βλάψει τις καλλιέργειες, αυξάνοντας τις ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια.

Από το 2030, οι ειδικοί αναμένουν ότι οι θάνατοι παγκοσμίως θα αυξάνονται κατά 250.000 ετησίως ως αποτέλεσμα τεσσάρων κινδύνων για την υγεία που σχετίζονται με το κλίμα: θερμικό στρες, υποσιτισμός που σχετίζεται με επισιτιστική ανασφάλεια, ελονοσία και διάρροια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Οι πυρκαγιές που προκαλούνται από ξεραμένα δέντρα ή θάμνους μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η οποία μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή των πνευμόνων και βλάβη των ιστών.

Μελέτες έχουν, επίσης, προτείνει ότι τόσο η υπερβολική ζέστη, όσο και η έκθεση στον καπνό της πυρκαγιάς, θα μπορούσαν, επίσης, να συνδεθούν με χαμηλό βάρος γέννησης και πρόωρους τοκετούς.

Το θερμικό στρες μπορεί, επίσης, να συμβάλει στην κακή ψυχική υγεία. Η άνοδος της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να διαταράξει την ποιότητα ύπνου των ανθρώπων, να επιδεινώσει την ψυχική υγεία.

 

Ο χρόνος και τοποθεσία παίζουν ρόλο

Οι ειδικοί λένε ότι περισσότεροι θάνατοι συμβαίνουν στις αρχές του καλοκαιριού, όταν τα σώματα των ανθρώπων δεν έχουν την ευκαιρία να εγκλιματιστούν στην εποχή.

Η τοποθεσία έχει επίσης σημασία. Οι άνθρωποι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σε μέρη όπου δεν καταγράφονται, συνήθως, υψηλές θερμοκρασίες, συμπεριλαμβανομένων πολλών περιοχών της Ευρώπης.

Καθώς η υπαίθρια εργασία γίνεται επικίνδυνη εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών, ορισμένες χώρες και κοινότητες έχουν κλείσει τα σχολεία ή έχουν αναγκάσει τις επιχειρήσεις να μειώσουν τις ημερήσιες ώρες εργασίας.

 

Τι μπορούμε να κάνουμε

Οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας από τις Ηνωμένες Πολιτείες έως την Ινδία έχουν εκδώσει συμβουλές σχετικά με τη διατήρηση της ψυχραιμίας, την αποφυγή του σωματικού κάματου, όπου είναι δυνατόν, και τη διατήρηση της ενυδάτωσης του οργανισμού.

Οι αρχές συχνά βοηθούν με την παροχή στο κοινό χώρων με δροσερή θερμοκρασία, τη διανομή δροσερού νερού ή την παροχή δωρεάν πρόσβασης σε κλιματιζόμενα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουν περισσότερα διαλείμματα και να αλλάζουν τα ιδρωμένα ρούχα τους, συμβουλεύουν οι επιστήμονες.

Είναι σημαντικό να φροντίζουμε τα ευάλωτα άτομα, όπως τους ηλικιωμένους και τα μοναχικά άτομα.

Η θερμοπληξία είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση και απαιτεί άμεση επαγγελματική φροντίδα.