NEA

Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Ψυχικής Υγείας - Το ΚΚΕ μοιράζει (ξανά) φυλλάδια

Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Ψυχικής Υγείας - Το ΚΚΕ μοιράζει (ξανά) φυλλάδια

Φυλλάδιο για τις Δημόσιες Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης κυκλοφόρησε το ΚΚΕ, εκφράζοντας την αντίθεσή του στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης και τονίζοντας πως η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ µε το πρόσχηµα της «ψυχιατρικής µεταρρύθµισης» και της «αποασυλοποίησης» βάζει ταφόπλακα στις δηµόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης, σπρώχνοντας τον λαό στον ιδιωτικό τοµέα και στις διάφορες ΜΚΟ και ΑΜΚΕ.

Καλεί τον λαό και τους εργαζόμενους σε αγώνα ώστε να διαφυλαχτεί ο δηµόσιος, δωρεάν χαρακτήρας των δοµών Ψυχικής Υγείας και των προγραµµάτων απεξάρτησης που υπάρχουν στη χώρα µας αλλά και η φυσιογνωµία τους. Πλήρης, επαρκή και αποκλειστική χρηµατοδότηση των προγραµµάτων από τον Κρατικό Προϋπολογισµό.

 Παρατίθεται το φυλλάδιο:

«Διαλύουν & κλείνουν τις δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας & Απεξάρτησης
Να μην τους αφήσουμε!

Δόθηκε στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου µε τον ψευδεπίγραφο τίτλο “Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθµισης”. Στόχος της κυβέρνησης της ΝΔ, αξιοποιώντας το νοµικό οπλοστάσιο που παρέδωσαν όλες οι µέχρι τώρα κυβερνήσεις, είναι να υλοποιηθούν κατά γράµµα οι κατευθύνσεις της ΕΕ για διάλυση της δημόσιας Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης και το χάρισα τους σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες (ΑΜΚΕ) και ιδιώτες.

Τι προβλέπει το προσχέδιο Νόμου:

- Καταργούνται τα εναπομείναντα Ειδικά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία για να δοθεί ακόμα περισσότερος χώρος στην ανάπτυξη ιδιωτικών κλινών, που ήδη αριθµούν 4.700, σε αντίθεση µε τις 900 κλίνες στο ΕΣΥ. Πώς θα αντιμετωπίζονται τα οξέα περιστατικά, οι κατηγορίες εκείνων των ασθενών που η σοβαρότητα της νόσου τους απαιτεί να έχουν ιατρική – νοσηλευτική νοσηλεία και οι παθήσεις που χρειάζονται εξειδικευμένη αντιμετώπιση;

- Βάζει λουκέτο στο ΚΕΘΕΑ, στο «18 ΑΝΩ», στο «ΑΡΓΩ», στο «ΙΑΝΟΣ», στο «ΔΙΑΠΛΟΥΣ», σε δημόσια και δωρεάν «στεγνά» θεραπευτικά προγράµµατα που έχουν αφήσει το δικό τους αποτύπωμα στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των εξαρτήσεων.

- Κλείνει τα Κέντρα Πρόληψης αφού δεν διασφαλίζεται µετά το 2027 η λειτουργία τους και δεν γίνεται καμία αναφορά στο σχέδιο νόμου για το µέλλον των εργαζοµένων σ’ αυτά.

- Φτιάχνονται προγράμματα - πυροτεχνήματα, µε ημερομηνία λήξης τόσο για τους εργαζόµενους όσο και για τους ασθενείς (όπως το πρόσφατο παράδειγμα µε τα προγράµµατα έγκαιρης παρέµβασης στην ψύχωση που έχει µόλις 18 µήνες διάρκεια αντιµετωπίζοντας την έγκαιρη παρέµβαση στην ψύχωση σαν µια παροδική ανάγκη).

- Δίνουν γενναίες χρηµατοδοτήσεις για τη δηµιουργία νέων ΜΚΟ και ΑΜΚΕ, µε τους ιδιώτες και κάθε λογής «φιλάνθρωπους», να αναλαµβάνουν αυτό που το κράτος θα έπρεπε να παρέχει. Μάλιστα µε διάφορες διοικητικές αλλαγές εντάσσουν τις ΜΚΟ και τις ΑΜΚΕ, που ανθούν χρόνια στο χώρο ξεκοκκαλίζοντας προγράµµατα, κάτω από τον ίδιο διοικητικό οργανισµό µε τις δηµόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Οι εξαγγελίες για τον Εθνικό Οργανισµό Πρόληψης και Αντιµετώπισης Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ) δεν έρχονται να απαντήσουν στις πραγµατικές ανάγκες που υπάρχουν σήµερα στο πεδίο των εξαρτήσεων, αλλά να υπηρετήσουν µια πολιτική µε βασικούς άξονες:

- Την ιατρικοποίηση ενός κοινωνικού φαινοµένου.

- Την παραπάνω ενίσχυση της «µείωσης της βλάβης» σε αντιδιαστολή µε την ολοκληρωµένη θεραπευτική προσέγγιση.

- Τη συνέργεια προγραµµάτων µε διαφορετική αντίληψη για την τοξικοεξάρτηση.

- Την αλλαγή του χάρτη των παρεχόµενων υπηρεσιών όχι µε θεραπευτικά κριτήρια, αλλά µε οικονοµικά κριτήρια.

- Το «τσουβάλιασµα» όλων των εξαρτήσεων κάτω από την οµπρέλα µιας λανθάνουσας αντίληψης για την εξάρτηση.

- Την αποδοχή της χρήσης µέσα από την ενίσχυση του «λειτουργικού χρήστη» διαµορφώνοντας ανοχή προς το κοινωνικό φαινόµενο των ναρκωτικών.
- Την ενίσχυση της ατοµικής ευθύνης του χρήστη και της οικογένειάς του.

Δείτε το φυλλάδιο εδώ