NEA

Διακρατική συνεργασία του ευρωπαϊκού Νότου για κοινή διαπραγμάτευση τιμών στα καινοτόμα φάρμακα

Διακρατική συνεργασία του ευρωπαϊκού Νότου για κοινή διαπραγμάτευση  τιμών στα καινοτόμα φάρμακα

Του Χαράλαμπου Πετρόχειλου

Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί, με πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, η πολυμερής συνάντηση των εκπροσώπων των υπουργείων Υγείας από χώρες του ευρωπαϊκού Νότου με στόχο την ανάπτυξη κοινών δράσεων στο πεδίο της φαρμακευτικής πολιτικής.

 Σκοπός αυτής της διακρατικής συνεργασίας είναι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας «η επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος για τα δημόσια συστήματα υγείας στην Ευρώπη μέσω της κοινής διαπραγμάτευσης τιμών για τα καινοτόμα και ακριβά φάρμακα, διασφαλίζοντας και την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε νέες αποτελεσματικές θεραπείες αλλά και τη βιωσιμότητα των Συστημάτων Υγείας». Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, όπως έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ο κ. Ξανθός, είναι ζήτημα αξιοπρέπειας και ποιότητας του κοινωνικού κράτους  να αναθεωρήσουμε τους κανόνες ενός παιχνιδιού, που δεν είναι ισότιμο και δίκαιο  και να μην επιτρέψουμε οι δημοσιονομικοί περιορισμοί και τα μέτρα λιτότητας να εμποδίσουν την πρόσβαση των ασθενών στη φαρμακευτική καινοτομία.

Οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών χωρών θα έρθουν στην Αθήνα την Πέμπτη. Η συνάντηση εργασίας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή το πρωί στο Μουσείο της Ακρόπολης και θα αποτελείται από δύο μέρη: Στο πρώτο μέρος τα τεχνικά κλιμάκια θα επεξεργαστούν τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη συνεργασία των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου σε θέματα αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας (HTA) και διαπραγμάτευσης των τιμών των καινοτόμων φαρμάκων με τη βιομηχανία, προκειμένου να εισηγηθούν στις πολιτικές ηγεσίες των χωρών τους τα άμεσα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης κοινής στρατηγικής στο πεδίο της φαρμακευτικής πολιτικής. Στο δεύτερο μέρος θα τοποθετηθούν σε πολιτικό επίπεδο οι εκπρόσωποι των χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της συνεργασίας των ευρωπαϊκών χωρών του νότου (και πιο συγκεκριμένα της Ελλάδας, της Κύπρου, της Μάλτας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας) με θέμα τα καινοτόμα φάρμακα και τη βιώσιμη χρηματοδότησή τους, είχε θέσει ο κ. Ξανθός στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου των Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Άμστερνταμ, τον Απρίλιο, όπου είχε διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του από τις παραπάνω χώρες και ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για την υλοποίηση της αυριανής συνάντησης στο Μουσείο της Ακρόπολης.