ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Οδεύοντας προς μια νέα Υπουργική Απόφαση...

Οδεύοντας προς μια νέα Υπουργική Απόφαση...

Της Πόπης Γεωργίου

 

Το «πακέτο» των ρυθμίσεων περί Γενικής Ανατιμολόγησης των φαρμακευτικών σκευασμάτων, το οποίο έχει συμφωνήσει μερίδα της φαρμακοβιομηχανίας με τον επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων του κουαρτέτου Τζουζέπε Καρόνε όπως είχαμε γράψει χθες, αναμένεται να προωθήσει ακόμη και εντός της τρέχουσας εβδομάδας προς θεσμοθέτηση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Το βράδυ της Κυριακής 21 Νοεμβρίου, κατά την επανάληψη της αναβληθείσας συνάντησης του υπουργού Ανδρέα Ξανθού με τους επικεφαλής του κουαρτέτου, δεν εξέφρασαν καμία αντίδραση, αλλά αντιθέτως μάλιστα του διεμήνυσαν χθες τη συμφωνία τους με το εν λόγω «πακέτο μέτρων» για το φάρμακο...

Η εν λόγω συμφωνία προβλέπει, μεταξύ άλλων, να τροποποιηθεί με Υπουργική Απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού ο ισχύων Νόμος περί Ανατιμολόγησης των φαρμακευτικών σκευασμάτων, ο οποίος προβλέπει την έκδοση νέου Δελτίου Τιμών φαρμάκων μέσα στον τρέχοντα Νοέμβριο, με μειώσεις τιμών ύψους 15% για τα γενόσημα φαρμακευτικά σκευάσματα και ανάλογες μειώσεις τιμών για τα off patent φαρμακευτικά σκευάσματα.

Με τις τροποποιήσεις στη νομοθεσία, τις οποίες θα επιχειρήσει να «περάσει» άμεσα κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση τιμών ύψους 15% για τα γενόσημα φαρμακευτικά σκευάσματα, αλλά μείωση τιμών ύψους περίπου 7,5% για τα γενόσημα σε κάθε μία από τις δύο προσεχείς Γενικές Ανατιμολογήσεις των φαρμακευτικών σκευασμάτων, οι οποίες θα ολοκληρωθούν εντός του... 2017!

Την ίδια στιγμή, επιστολή με την οποία ζητεί κατεπειγόντως συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, έχει ήδη αποστείλει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), μετά από τις εξελίξεις των τελευταίων δέκα ημερών σχετικά με τις διαβουλεύσεις μεταξύ πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και κουαρτέτου. Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν η συνάντηση δεν πραγματοποιηθεί τελικώς, ο ΣΦΕΕ είναι αποφασισμένος να δώσει στη δημοσιότητα κάθε στοιχείο το οποίο διαθέτει σχετικά με τις εν λόγω διαβουλεύσεις. Και το σήριαλ συνεχίζεται...

Αναμένουμε με ενδιαφέρον και θα σας ενημερώσουμε για ό,τι νεώτερο.