Ο κ. Λουράντος, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, αναφέρθηκε στις ελλείψεις φαρμάκων και εμβολίων. Σε ό,τι αφορά τα φάρμακα οι ελλείψεις είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και δεν αφορούν συγκεκριμένα φάρμακα ή έστω συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων. Είναι μεγάλων διαστάσεων. «Πρώτη φορά στη ζωή μου έχω δει τόσες ελλείψεις» ήταν το εισαγωγικό σχόλιο του προέδρου του ΠΦΣ στο θέμα. Και συνέχισε: «Αφορούν τα πάντα!… Είναι όλα όσα έχουν ζήτηση στο εξωτερικό και κερδίζουν πάρα πολλά λεφτά αυτοί που τα εξάγουν».
Δύο είναι οι αιτίες στις οποίες μπορεί κανείς να σταθεί για τις ελλείψεις φαρμάκων και είναι ο αφενός ο υποεφοδιασμός της ελληνικής επικράτειας από τις εταιρείες, λόγω πολύ μικρού κόστους και λόγω ανασφάλειας, αφετέρου η αύξηση των παράλληλων εξαγωγών. Ο κ. Λουράντος στάθηκε στις ευθύνες του υπουργείου, αλλά και το ρόλο των υπηρεσιών του κράτους.
Καταρχήν, άσκησε έντονη κριτική στην τακτική των υπουργών να μιλούν για προσωρινές ελλείψεις φαρμάκων. Όπως εξήγησε, όταν ένα φάρμακο λείπει από την αγορά περισσότερες από 48 ώρες, τότε μιλάμε για έλλειψη. «Βλέπω τον υπουργό υγείας, τον τωρινό, τον προηγούμενο και μιλάει για προσωρινή έλλειψη. Φάρμακο με προσωρινή έλλειψη; Και είναι υπουργός υγείας;… Εγώ το φάρμακο το θέλω σήμερα, δεν το θέλω μετά από 15 μέρες».
Στη συνέχεια μίλησε για την ευθύνη των ελεγκτικών μηχανισμών και συγκεκριμένα για τον ΕΟΦ, ο οποίος οφείλει να ελέγχει το σωστό εφοδιασμό της ελληνικής επικρατείας με φάρμακα και εάν για κάποιο διαπιστώνεται έλλειψη να το φέρνει το ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας). «Όμως για ποιο ΙΦΕΤ μιλάμε, όταν του χρωστούν όλοι», όπως είπε ο κ. Λουράντος. Εισάγει φάρμακα για τα νοσοκομεία και δεν πληρώνει κανείς, με αποτέλεσμα φάρμακα αναντικατάστατα που πραγματικά υπάρχει πρόβλημα, όπως το Akineton, να μην μπορεί να πληρώσει για την εισαγωγή τους.
Τεράστιο πρόβλημα, όμως, υπάρχει και με τα παιδικά εμβόλια. Ειδικά τα αντιγριπικά εμβόλια, πλέον, δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι υπουργός της κυβέρνησης ζήτησε από τον κ. Λουράντο να ψάξει να του βρει αντιγριπικό εμβόλιο!!!
Ο κ. Λουράντος, ουσιαστικά, απέδωσε το πρόβλημα σε κακό προγραμματισμό καθώς, όπως εξήγησε, οι παραγγελίες γίνονται από τον Ιανουάριο για τη χρονιά που έρχεται και για φέτος οι εισαγωγές τελείωσαν. Ό,τι ζητήθηκε ήρθε και «…πέραν αυτού ουδέν!», ανέφερε χαρακτηριστικά. Εάν θέλει η χώρα μας να πάρει νέα παρτίδα θα πρέπει να αποταθεί στις εταιρείες κι εκείνες, εάν έχουν κάποιο περίσσευμα ή κάποια επιστροφή από άλλες χώρες να το δώσουν. Αυτή τη στιγμή, όμως και οι δύο προμηθεύτριες εταιρείες, στις οποίες απευθύνθηκε ο κ. Λουράντος, δήλωσαν ότι δεν μπορούν να φέρουν άλλες ποσότητες αντιγριπικών εμβολίων.