NEA

Σκληρή η αντιπαράθεση ΕΟΠΥΥ - φορέων ειδικής αγωγής

Σκληρή η αντιπαράθεση ΕΟΠΥΥ - φορέων ειδικής αγωγής

Γράφει η Πόπη Γεωργίου

 

Tο απόγευμα της περασμένης Τετάρτης 11 Ιανουαρίου ολοκληρώθηκε η ευρεία σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας, με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, της διοίκησης του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σάκη Παπαδόπουλου, καθώς και των φορέων και των γονέων ωφελουμένων της ειδικής αγωγής.

 

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η ενημέρωση όλων των πλευρών για τις θέσεις οι οποίες έχουν κατατεθεί στη δημόσια διαβούλευση για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ για την ειδική αγωγή, ενώ αποφασίσθηκε να συνεχισθεί μέχρι την Τρίτη 31 Ιανουαρίου η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών και η δημόσια διαβούλευση για το θέμα.

 

Σύμφωνα με όσα δηλώνει στο dailypharmanews.gr ο Σάκης Παπαδόπουλος, η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε καλό και «αρκετά εποικοδομητικό κλίμα» και έγινε δυνατό, όλες οι πλευρές, να κατανοήσουν τις απόψεις όλων των εμπλεκομένων σχετικά με το θέμα.

 

Δύο είναι τα στοιχεία τα οποία διαθέτει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, η οποία επιμένει σε περικοπή του κλειστού προϋπολογισμού για την ειδική αγωγή.

 

Το πρώτο είναι ότι οι δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για την ειδική αγωγή αγγίζει το ύψος της δαπάνης του Οργανισμού για τις ιατρικές επισκέψεις, δηλαδή λίγο πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ το χρόνο, γεγονός το οποίο προβληματίζει εντόνως τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, σχετικά με τη ζήτηση των υπηρεσιών ειδικής αγωγής.

 

Το δεύτερο στοιχείο αφορά τον επιπολασμό της ανάγκης για υπηρεσίες ειδικής αγωγής στη χώρα μας, ανάγκη η οποία εμφανίζεται ως πολύ πιο διαδεδομένη σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., χωρίς, μάλιστα, να συντρέχουν κάποιες «ειδικές» συνθήκες στην Ελλάδα.

 

Από την πλευρά τους, οι φορείς της ειδικής αγωγής διαμαρτύρονται, καθώς θεωρούν ότι ο ΕΟΠΥΥ προχωρά πρόχειρα στην οριζόντια περικοπή της σχετικής δαπάνης, γεγονός το οποίο πλήττει όλους τους παρόχους, ανεξαρτήτως του επιστημονικού στάτους και της ποιότητας των υπηρεσιών τις οποίες παρέχουν.

 

Εν κατακλείδι, στα πλαίσια της συνεχιζόμενης διαμαρτυρίας εκ μέρους των φορέων της ειδικής αγωγής της χώρας μας, οι τελευταίοι διοργανώνουν για τις 16 Ιανουαρίου παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας.