NEA

Ξεκίνησε η μάχη για την Υγεία στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων

Ξεκίνησε η μάχη για την Υγεία στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων

της Πόπης Γεωργίου


Στην καταψήφιση της πρότασης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για τον νέο διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Παναγιώτη Νικολόπουλου προχώρησαν χθες πρωί οι βουλευτές της Ν.Δ. στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

 

Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά κατά την οποίαν η Ν.Δ. καταψηφίζει πρόταση για τοποθέτηση διοικητή σε ΥΠΕ της χώρας μας, γεγονός το οποίο καταδεικνύει ότι πρόκειται για κίνηση η οποία συμβολίζει κοινοβουλευτικώς την έναρξη μίας νέας πολιτικής για την Ν.Δ., αυτή της μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για όλα τα θέματα της Υγείας.

 

Δεν είναι κρυφό, άλλωστε, ότι το πρόγραμμα της Ν.Δ. για την Υγεία βρίσκεται ήδη στην τελική φάση της διαμόρφωσής του, την οποία θα διαδεχθεί η πανελλαδική πολιτική εξόρμηση των στελεχών της Ν.Δ. για τα θέματα της καθημερινότητας των πολιτών στο δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας μας.

 

Χαρακτηριστικό, πάντως, παράδειγμα του κλίματος που επικρατεί αποτελεί η χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής- η οποία δεν μας έκανε περισσότερο σοφούς- κατά την οποία η αναπληρώτρια τομεάρχης της Ν.Δ. Κατερίνα Παπακώστα έθεσε ερωτήματα, από τα οποία ούτε ένα δεν απαντήθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

 

Για την ιστορία, η Κατερίνα Παπακώστα απευθύνθηκε μεταξύ άλλων προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, ζητώντας διευκρινήσεις για τον προγραμματισμό που έχει το υπουργείο Υγείας για τις ΥΠΕ.

 

Συγκεκριμένα, ανέφερε το αδήριτο δεδομένο της οικονομικής δυσπραγίας, η οποία υπάρχει παρά την αύξηση της εισφοράς υπέρ υγειονομικής περίθαλψης. Σύμφωνα με την ίδια, υπό το ισχύον καθεστώς οι ΥΠΕ τελούν χρέη «κυανόκρανου», καθώς αναγκάζονται να διαμεσολαβούν μεταξύ νοσοκομειακών διοικήσεων και να προσπαθούν να επιλύουν συμβιβαστικά αιτήματα, χωρίς να έχουν όμως την διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια που χρειάζονται.

 

Επίσης, η Κατερίνα Παπακώστα ρώτησε τον Παύλο Πολάκη, αν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι ικανοποιημένη από την αρχιτεκτονική των ΥΠΕ και την πρακτική τους λειτουργία στην καθημερινότητα της υγείας και των πολιτών. Ζήτησε επιπλέον να ενημερωθεί, αν υπάρχει σχέδιο παρέμβασης στην λειτουργία τους, και αν αυτό θα έρθει προς συζήτηση ως νομοθετική πρωτοβουλία στην αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ακόμη και προτού δημοσιευθεί στην Διαβούλευση.

 

Επιπλέον, σχετικά με τις αναφορές του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού για ισχυρή χρηματοδότηση των νοσοκομείων, η Κατερίνα Παπακώστα ρώτησε αν έχει συνταχθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, καθώς στον προϋπολογισμό του 2017 που κατατέθηκε και ψηφίστηκε, αυτή δεν προβλέπεται.

 

Όταν οι ερωτήσεις τις οποίες διατυπώνουν οι βουλευτές, κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, δεν απαντώνται αρμοδίως από την πολιτική ηγεσία, τότε μην έχετε καμία ελπίδα για ουσιαστικές και εις βάθος απαντήσεις στα θέματα της Υγείας, τουλάχιστον…