NEA

Καθυστερημένη η πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα μετά το Brexit

Καθυστερημένη η πρόσβαση των ασθενών  σε φάρμακα μετά το Brexit

 

Μπροστά σε μεγάλες αλλαγές στην υγεία μπορεί να βρεθεί η Βρετανία, σύμφωνα με τους ειδικούς μετά την επικύρωση του Brexit.

 

Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Ο πρώην πρόεδρος του ρυθμιστικού οργανισμού φαρμάκων και προϊόντων Υγείας (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency-MHRA), Sir Alasdair Breckenridge, προειδοποιεί ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα μπορούσε να οδηγήσει σε καθυστερήσεις σε βασικές θεραπείες των ασθενών, ιδιαίτερα αν αποφασίσει (η Βρετανία) το διαχωρισμό της και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (European Medicines Agency-EMA).

 

Όπως δήλωσε ο Breckenridge στο BBC: «Η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου σε σύγκριση με την ευρωπαϊκή αγορά, φυσικά, είναι μικρή και μπορεί να αποφασίσουν να μην έρχονται (κάποια φάρμακα) στο Ηνωμένο Βασίλειο. Άρα, λοιπόν, θα υπάρξει καθυστέρηση στη λήψη νέων φαρμάκων (σημαντικών νέων φαρμάκων, ογκολογικών φαρμάκων, αντι-μολυσματικών φαρμάκων) για τους ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο».

 

Το βρετανικό υπουργείο Υγείας έχει, ωστόσο, υποστηρίξει ότι το Brexit θα μπορούσε να επιφέρει νέες διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση θεραπειών για τους ασθενείς του Ηνωμένου Βασιλείου, δηλώνοντας: «Το Brexit θα φέρνει ευκαιρίες στον τομέα αυτό και θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο κατά πόσον μπορούμε να εξασφαλίσουμε ακόμη και ταχύτερη πρόσβαση στις τελευταίες καινοτομίες για τους Βρετανούς ασθενείς. Γι 'αυτό και έχουμε ήδη αναλάβει δράση για να εξασφαλίσουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίζει να είναι ένας παγκόσμιος ηγέτης και η ειδική ομάδα μας εξετάζει το μελλοντικό ρυθμιστικό ρόλο που θα μπορούσε να υιοθετήσει η MHRA».

 

Η μετεγκατάσταση του ΕΜΑ φαίνεται όλο και πιο αναπόφευκτη με τον υπουργό Υγείας Jeremy Hunt να παραδέχεται σε βουλευτές, τον Ιανουάριο, ότι «είναι πιθανό οι χώρες της ΕΕ να θελήσουν να μετακινηθεί το ΕΜΑ εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου», προσθέτοντας ότι 900 θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο που σχετίζονται με τον οργανισμό είναι πολύ πιθανό να χαθούν.

 

Η προοπτική αυτή συζητείται συχνά και από πολλά στελέχη κορυφαίων φαρμακευτικών εταιρειών. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της AstraZeneca, Pascal Soriot, σχολίασε σχετικά με το θέμα: «Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι ο ΕΜΑ θα πρέπει να παραμείνει στην Ευρώπη και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να έχει το δικό του γραφείο, αλλά νομίζω ότι αυτό μπορεί να λειτουργήσει αρκετά καλά στην πράξη», καλώντας το Ηνωμένο Βασίλειο να συνεχίσει να διατηρεί στενούς δεσμούς με τον ευρωπαϊκό οργανισμό.

 

Ο Αντιπρόεδρος του ιατρικού οργανισμού Eisai, David Jeffreys, παρουσιάζει, ωστόσο, μια πιο ζοφερή άποψη σχετικά με τις μελλοντικές προοπτικές του Ηνωμένου Βασιλείου: «Τα πρώτα καινοτόμα φάρμακα θα κυκλοφορούν στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αρχικά, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι δεύτερο ή ακόμη και το τρίτο στη σειρά», εξήγησε. «Έτσι, οι ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να παίρνουν τα φάρμακα 12, 18 ή και 24 μήνες αργότερα από ό, τι θα τα λάμβαναν αν παρέμενε η Βρετανία στο ευρωπαϊκό σύστημα».