NEA

Έρευνα για χιλιάδες θανάτους από μολυσμένο αίμα στη Βρετανία

Έρευνα για χιλιάδες θανάτους από μολυσμένο αίμα στη Βρετανία

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για να ανακαλύψει πώς 4.670 άτομα έλαβαν αίμα μολυσμένο από τον ιό του HIV και της ηπατίτιδας C (HCV), στη δεκαετία του 1970 και του 1980. Το σκάνδαλο οδήγησε άμεσα σε θάνατο 2.400 άτομα, αλλά κανένα κόμμα δε θεωρήθηκε ποτέ υπεύθυνο για αυτό το πλήγμα στη δημόσια Υγεία.

 Η κίνηση της πρωθυπουργού Theresa May ήρθε μετά από μια επείγουσα συζήτηση για το θέμα στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η υπόθεση αφορά κυρίως την περίοδο μεταξύ του 1978 και του 1985, κατά την οποία ο εφοδιασμός με παράγοντες πήξης για αιμοφιλικούς γινόταν στο Ηνωμένο Βασίλειο με εισαγωγές από το εξωτερικό. Όσοι αγωνίζονται εδώ και χρόνια για τη διαλεύκανση της υπόθεσης αναφέρουν, επίσης, ότι για μια θεραπεία που ονομάζεται Factor VIII λαμβάνονταν πλάσμα αίματος κρατούμενων των φυλακών, από τους οποίους μπορεί να έχουν μεταδοθεί οι μολύνσεις.

 Λόγω διαφόρων αδυναμιών ελέγχου, το αποτέλεσμα ήταν αιμοφιλικοί ασθενείς να μολυνθούν από τον HIV και τον HCV χωρίς να το γνωρίζουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι πληροφορίες δε μεταφέρθηκαν στους ασθενείς ως μέρος μιας φερόμενης κάλυψης.

 Εκτός από την περίοδο που αναφέρθηκε παραπάνω, κατά τα έτη 1970 έως 1991, εκτιμάται ότι υπήρξαν επιπλέον περιπτώσεις 32.718 ατόμων που μολυνθήκαν με HCV κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής τους αγωγής.

 Η Theresa May δήλωσε σχετικά με το σκάνδαλο: «Είμαι αποφασισμένη ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται περιπτώσεις όπως αυτή, κατά την οποία πολίτες έχουν υποστεί αδικία. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα άτομα που περίμεναν πάρα πολύ καιρό, έχοντας υποστεί πόνο και κακουχίες, θα λάβουν τις απαντήσεις που τους αξίζουν».

 Η απόφαση θα αποτελέσει σημαντική νίκη για όσους αγωνίζονται εδώ και πολλά χρόνια να διερευνήσουν πλήρως την υπόθεση.

 Ο Liz Carroll, Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Αιμορροφιλίας (The Haemophilia Society), δήλωσε: «Επί δεκαετίες άτομα με αιμορραγικές διαταραχές και οι οικογένειές τους αναζητούν την αλήθεια. Οι κυβερνήσεις, ωστόσο, τους δήλωναν ότι δεν έγιναν λάθη, ενώ επανειλημμένα αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν αποδεικτικά στοιχεία αμέλειας και επακόλουθης κάλυψης. Τελικά, θα υπάρξει η δυνατότητα να αποδοθεί δικαιοσύνη».

 Η υποψία ότι μπορεί να υπήρξαν παράνομες ενέργειες που εμπλέκονται στην «κάλυψη» του σκανδάλου έχει οδηγήσει στο να πάρει η υπόθεση ακόμα πιο επείγουσα μορφή, για αυτό και αναμένεται η έρευνα να ξεκινήσει «το συντομότερο δυνατόν».