ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Καρδιακό scanning: Νέα εξέταση που προσφέρει τη δυνατότητα μη επεμβατικής διάγνωσης

Καρδιακό scanning: Νέα εξέταση που προσφέρει τη δυνατότητα μη επεμβατικής διάγνωσης

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχουν αναπτύξει μια εξέταση καρδιακής σάρωσης (heart scan) που μπορεί να εντοπίσει φλεγμονή γύρω από τις αρτηρίες της καρδιάς, γεγονός που υποδηλώνει αυξημένη πιθανότητα καρδιακής προσβολής.

Η προοπτική αυτό το heart scan να είναι διαθέσιμο σε άτομα με υψηλότερο κίνδυνο είναι σημαντική για τον προσδιορισμό της ανάγκης λήψης φαρμάκων για να διαχειριστούν τον κίνδυνο αυτό.

 Οι καρδιοπάθειες αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στο δυτικό κόσμο. Η πιο συχνή από αυτές είναι η στεφανιαία νόσος, η δημιουργία δηλαδή αθηρωματικής πλάκας με συγκέντρωση λιπιδίων (χοληστερίνης) στο τοίχωμα των στεφανιαίων αρτηριών. Η αθηρωματική πλάκα περιορίζει τη ροή του αίματος στο μυοκάρδιο (ισχαιμία). Αν η ροή του αίματος στη στεφανιαία αρτηρία διακοπεί απότομα λόγω σχηματισμού θρόμβου, προκαλείται νέκρωση τμήματος του μυοκαρδίου, δηλαδή έμφραγμα. Το heart scan κάνει σάρωση των στεφανιαίων αρτηριών, ελέγχοντας τη συγκέντρωση της αθηρωματικής πλάκας.

 «Ανακαλύπτοντας ποιες πλάκες είναι πιθανό να σπάσουν, ώστε οι άνθρωποι να αντιμετωπίζονται πριν από ένα τέτοιο καταστροφικό γεγονός, είναι ένας σημαντικός στόχος της τρέχουσας έρευνας», δήλωσε ο καθηγητής Metin Avkiran, αναπληρωτής Ιατρικός Διευθυντής στο British Heart Foundation, ο οποίος συγχρηματοδοτεί τη μελέτη. «Αυτή η νέα μέθοδος, βασισμένη στην απεικόνιση των κυττάρων που περιβάλλουν τις αρτηρίες, θα μπορούσε να επιτρέψει στους γιατρούς να αξιολογήσουν τις λιπώδεις πλάκες με μη επεμβατικό τρόπο και να παρατηρούν πώς αυτές αλλάζουν με την πρόοδο της νόσου ή τη θεραπεία. Αν η τεχνική ανταποκριθεί στην υπόσχεσή της, όταν ολοκληρωθούν ευρύτερες δοκιμές σε ασθενείς, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματική θεραπεία για να αποφευχθεί μια πιθανή θανατηφόρα καρδιακή προσβολή ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο».

 Η αρχική μελέτη συμπεριέλαβε 726 συμμετέχοντες και ο στόχος είναι να διευρυνθεί σε επόμενο στάδιο με τη συμμετοχή 2.000 ατόμων. Τα αποτελέσματα της ευρύτερης αυτής μελέτης αναμένονται μέσα στο 2018.

 Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχει ήδη υποβάλει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη μέθοδο και έχει δημιουργήσει μια εταιρεία, την Caristo Diagnostics, για να εμπορευτεί την τεχνολογία.

 Μία πρόκληση για τη βελτίωση της μεθόδου είναι η μείωση του χρόνου που χρειάζεται για να εκτελέσει η σάρωση, καθώς προς το παρόν, η ομάδα των γιατρών χρειάζεται 45 λεπτά για να εκτελέσει πλήρως το heart scan, με συγκεκριμένο εξοπλισμό και τη βοήθεια ειδικευμένου γιατρού.