ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Και πάλι στο στόχαστρο των θεσμών οι φαρμακοποιοί;

Και πάλι στο στόχαστρο των θεσμών οι φαρμακοποιοί;

Από το Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνουν… Τα βάσανα δεν τελειώνουν, όπως φαίνεται για τους φαρμακοποιούς, αφού οι θεσμοί ενόψει της νέας αξιολόγησης σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής (10/9) βρίσκουν πως εξακολουθούν να υπάρχουν περιορισμοί στο χώρο των φαρμακείων που θα πρέπει να διευθετηθούν.

Λίγες μόλις μέρες μετά τη γνωστή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ήρθε να ακυρώσει την  ΚΥΑ για το ιδιοκτησιακό και την πολύ πρόσφατη πρόταση που κατέθεσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος δια του Νομικού του Συμβούλου (δες σχετικό δημοσίευμα στο Daily Pharma News της Παρασκευής 8/9) για το πώς μπορεί να καλυφθεί το νομικό κενό που δημιουργήθηκε, οι φαρμακοποιοί είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να δώσουν νέες μάχες για το συγκεκριμένο ζήτημα.    

Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας με τίτλο «Τέσσερις κίτρινες κάρτες ετοιμάζουν οι θεσμοί», όπου σημειώνεται ότι «Το “σκανάρισμα” των θεσμών εντόπισε, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλήματα ή σημεία προς διερεύνηση σε τουλάχιστον τέσσερις τομείς, κι αυτά θα μπουν, μεταξύ άλλων, από αύριο (σ.σ. σήμερα 11/9) προς συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια που φτάνουν στην Αθήνα. Τα αρμόδια υπουργεία είναι ήδη προετοιμασμένα και φιλοδοξούν να απαντήσουν με ικανοποιητικό τρόπο στις επιφυλάξεις των δανειστών. Διαφορετικά, νέα προαπαιτούμενα ή απαιτήσεις για τροποποιήσεις νόμων θα περιπλέξουν την αξιολόγηση, την οποία η κυβέρνηση φιλοδοξεί να κλείσει έως τον Δεκέμβριο».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, οι επιφυλάξεις αφορούν το εργασιακό, τη δημόσια διοίκηση, τα φορολογικά και τα… κλειστά επαγγέλματα, όπου όπως σημειώνεται «Είναι ένα κεφάλαιο πάντα ανοικτό, παρά τις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις».

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «Στην τελευταία τους έρευνα οι θεσμοί εντόπισαν περιορισμούς στον τομέα των φαρμακείων, καθώς και στο πλαίσιο για τα κέντρα βραχείας νοσηλείας».

«Οι ενστάσεις στα συγκεκριμένα θέματα» κατά την Καθημερινή της Κυριακής έρχονται να προστεθούν στα αγκάθια του κυρίως «μενού» της αξιολόγησης, τα 95 προαπαιτούμενα, που πρέπει να κλείσουν έως τον Δεκέμβριο.