ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Πρωτοβουλία της ΕΑΕ για την τυποποίηση 22.000 νέων δοτών μυελού των οστών

Πρωτοβουλία της ΕΑΕ για την τυποποίηση 22.000 νέων δοτών μυελού των οστών

Η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την τυποποίηση 22.000 νέων δοτών μυελού των οστών του Εθνικού Μητρώου

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Πιο συγκεκριμένα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών (16 Σεπτεμβρίου), το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας (ΕΑΕ) αποφάσισε να διαθέσει 440.000€ από τα αποθεματικά του ώστε να γίνει η τυποποίηση 22.000 νέων δοτών του Εθνικού Μητρώου.

 Η κίνηση αυτή της ΕΑΕ εντάσσεται στο πλαίσιο έμπρακτης στήριξης του εθνικού στόχου να φτάσει το Εθνικό Μητρώο τους 200.000 δότες από τους 60.000 σήμερα, γεγονός το οποίο θα εξασφάλιζε την εύρεση δότη για κάθε  Έλληνα ασθενή.

 

Κάθε νέος δότης κάνει διαφορά ζωής!

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 60.000 δότες του Εθνικού Μητρώου, 60 συνάνθρωποί μας βρέθηκαν συμβατοί και χάρισαν ζωή, στην πλειονότητα των περιπτώσεων σε Έλληνες ασθενείς.

 Η τυποποίηση των εθελοντών δοτών απαιτεί έλεγχο των αντιγόνων ιστοσυμβατότητας και το κόστος της εξέτασης αυτής έρχεται να καλύψει η ΕΑΕ, ώστε οι εγγεγραμμένοι δότες να μη μείνουν «απλές μπατονέτες στο ψυγείο» αλλά να ενταχθούν στο Εθνικό και Παγκόσμιο Μητρώο Δοτών και να γίνουν δυνάμει Δωρητές Ζωής!

 

«Πάρε Μέρος στην Αλυσίδα και γίνε Δότης Μυελού των Οστών» -

Εκδηλώσεις ενημέρωσης σε όλη τη χώρα από 15 έως 17 Σεπτεμβρίου από την ΕΑΕ

 

Παράλληλα, η ΕΑΕ θα πραγματοποιήσει εκδηλώσεις ενημέρωσης και προσέλκυσης με σύνθημα «Πάρε μέρος στην αλυσίδα-Γίνε και εσύ δότης», σε όλη τη χώρα, όλο το χρόνο με κορύφωση το διάστημα από 15 έως 17 Σεπτεμβρίου, όπου θα σχηματίζεται συμβολικά η αλυσίδα ζωής από την Αλεξανδρούπολη ως τα Χανιά, την Κοζάνη, την Άρτα, τα Γιαννιτσά, την Άμφισσα, την Καρδίτσα, την Χαρίεσσα, τη Βέροια, την Πάτρα και αλλού. Η ιδέα ξεκίνησε το 2015 οπότε και θεσπίστηκε η Παγκόσμια Ημέρα και ενισχύεται κάθε χρόνο με τη συμμετοχή εκατοντάδων εθελοντών.

 Η προσπάθεια προσέλκυσης περισσότερων δοτών είναι εντατική τα τελευταία 4 χρόνια χάρη στην εποπτεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και με βασικούς πυλώνες το Κέντρο Δοτών του Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ-ΧΑΡΙΣΕ ΖΩΗ), το Κέντρο Δοτών του Συλλόγου ΟΡΑΜΑ - ΕΛΠΙΔΑΣ, την ομάδα εθελοντισμού της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας και με την αρωγή πληθώρας τοπικών φορέων σε όλη την Ελλάδα.

 «Πρέπει ο κόσμος να γνωρίζει ότι μπορεί να χαρίσει ζωή σε έναν ασθενή με λευχαιμία δίνοντας αίμα,  απλά και ανώδυνα - χωρίς χειρουργείο όπως λανθασμένα πιστεύουν πολλοί  ΚΑΙ να εγγραφεί ως δότης μυελού των οστών, δίνοντας απλά σάλιο», επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΑ.Ε., Παναγιώτης Παναγιωτίδης. «Εμείς οι αιματολόγοι που ζούμε αυτή την πραγματικότητα, αναλαμβάνουμε μια γενναία πρωτοβουλία, που ελπίζουμε να βρει συνοδοιπόρους, αλλά και μιμητές. Παρόλο που η παγκόσμια κοινότητα αριθμεί 30 εκατομμύρια δότες, ο αριθμός είναι πολύ μικρός καθώς πολλοί συνάνθρωποί μας με λευχαιμία, και μικρά παιδιά, αγωνιούν καθημερινά να βρουν ένα συμβατό εθελοντή δότη με πιθανότητα 1 στις 100 χιλιάδες. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε κάθε δότη μυελού των οστών αλλά και να ενθαρρύνουμε τον υπόλοιπο κόσμο να ενημερωθεί και να πάρει μέρος στην αλυσίδα ζωής που καθημερινά σώζει ζωές σε όλο τον κόσμο».