ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Η φαρμακευτική δαπάνη δεν πάει καλά και μια εγκύκλιος το αποδεικνύει...

Η φαρμακευτική δαπάνη δεν πάει καλά και μια εγκύκλιος το αποδεικνύει...

Η εγκύκλιος του Σωτήρη Μπερσίμη εντάσσεται στο πλαίσιο για περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης (να θυμίσουμε ότι είναι στο 1,945 δισ. ευρώ) στόχος που δεν δείχνει να επιτυγχάνεται και για φέτος! Η υπέρβαση μάλιστα εκτιμάται μέχρι στιγμής για το 2017 στα 450 εκατ. ευρώ.

 

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ζητεί να συνταγογραφούν φάρμακα βάσει της δραστικής ουσίας και όχι με την εμπορική ονομασία, όπως είναι αίτημα των γιατρών. Και όχι μόνον αυτό, αλλά τους απαγορεύει και την απλή αναγραφή προτεινόμενου εμπορικού φαρμάκου στο πεδίο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης «σχόλια» ή «Οδηγία». Υπενθυμίζει, ταυτόχρονα, πως οι εξαιρέσεις από αυτό τον κανόνα αφορούν μόνο πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών ή φαρμάκων και σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται να ξεπεράσουν το 15% των συνολικών συνταγών κάθε γιατρού.

 

Ακόμη, ο ΕΟΠΥΥ ζητεί από τους γιατρούς να μην συνταγογραφούν φάρμακα πέραν των 30 ημερών (εξαιρούνται οι επαναλαμβανόμενες συνταγές) ή εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων και δοσολογίας, καθώς και να μην κατευθύνουν τους ασφαλισμένους σε συγκεκριμένα φαρμακεία.

Διαβάστε την εγκύκλιο εδώ