ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Προβληματισμός Λουράντου για την εκπροσώπηση του ΠΦΣ στην Ευρώπη

Προβληματισμός Λουράντου για την εκπροσώπηση του ΠΦΣ στην Ευρώπη

Από το Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Ανάβει τα αίματα η δρομολογούμενη εκπροσώπηση εκ μέρους του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου στο επικείμενο Advisory Working Group της PGEU που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες από μέλος του προεδρείου που απλά δεν θα μπορεί να τοποθετηθεί στις συζητήσεις που θα γίνουν καθώς δεν γνωρίζει καλά Αγγλικά.

Το θέμα σχολίασε ο  πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και τέως πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κώστας Λουράντος στη σελίδα στο fb «Εφημερεύει» αναφέροντας ότι «η Εκπροσώπηση ενός οργανισμού, συλλόγου κλπ, πολύ δε περισσότερο ενός κλάδου εντός και κυρίως ΕΚΤΟΣ Ελλάδος, είναι πολύ σημαντικό θέμα που δεν επιτρέπεται να μπαίνει σε πειραματισμούς ούτε και να χαρίζεται σε άτομα, συνδικαλιστές κλπ εν ονόματι εσωτερικών ισορροπιών Διοικητικών Συμβουλίων. Γιατί πολύ απλά η αποδυνάμωση του κλάδου αυξάνεται και η παρουσία του στα κέντρα αποφάσεων απαξιώνεται».

Ο κ. Λουράντος ο οποίος κατά τη διάρκεια της θητείας του έδωσε πολύ μεγάλη έμφαση στην ενεργή συμμετοχή της χώρας μας στα τεκταινόμενα στην Πανευρωπαϊκή Ένωση Φαρμακοποιών (Pharmaceutical Group of the European Union - PGEU) και στη λήψη των αποφάσεων για τις εξελίξεις στο χώρο, ουσιαστικά εκφράζει την απογοήτευσή του για τον τρόπο που φαίνεται πως θα χειριστεί το ζήτημα αυτό η νέα διοίκηση του ΠΦΣ, σε μία περίοδο που, όπως φαίνεται ο κλάδος σε ευρωπαϊκό επίπεδο βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις.

Ο κ. Λουράντος κάνει λόγο για «Λυπηρά φαινόμενα που δεν αντέχουν σε κριτική, ούτε προσφέρονται για κοκορομαχίες... Απλά επισημαίνονται και κάνουν την διαφορά του ... τότε και του τώρα!!!» εννοώντας προφανώς την περίοδο της δικής του προεδρίας.

Να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με τις συνεδριάσεις της Γενικής Συνέλευσης της PGEU που γίνονται τρεις φορές το χρόνο (Οκτώβριο, Μάρτιο και Ιούνιο) και στις οποίες μπορεί εύκολα κάποιος να παρακολουθήσει καθώς υπάρχει υπηρεσία που μεταφράζει τα όσα λέγονται, στα Advisory και στα Economic Working Group, όπου συμμετέχουν επτά χώρες και γίνεται επί της ουσίας η συζήτηση των προβλημάτων και λαμβάνονται οι κατευθύνσεις και οι προτάσεις της  PGEU που θα έρθουν στη συνέχεια προς έγκριση δεν υπάρχει τέτοια υπηρεσία.

Μιλώντας στο DailyPharmaNwes ο κ. Λουράντος τόνισε τη σημασία της συμμετοχής της χώρας μας στα ευρωπαϊκά δρώμενα υπενθυμίζοντας ότι η μάχη που κερδήθηκε μέσω της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για το ιδιοκτησιακό είχε να κάνει και με τις προσπάθειες του ΠΦΣ επί προεδρίας του να αναδείξει το θέμα μέσω της PGEU. «Μήπως η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το ιδιοκτησιακό δεν ήταν δικό μου έργο από τη συμμετοχή του ΠΦΣ στην PGEU; Δεν βοήθησε το ότι καταθέσαμε στην Επιτροπή Αναφορών το θέμα; Ποιος μίλησε εκεί, εγώ δεν μίλησα;».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι σε καμιά περίπτωση η κριτική που ασκεί δεν έχει να κάνει με επιθυμία του ίδιου να εκπροσωπήσει τον ΠΦΣ στην Ευρώπη αλλά με το σκεπτικό της λήψης αποφάσεων από τη νέα διοίκηση.

«Στη δική μου προεδρία στις επιτροπές μπήκαν όλοι. Μπήκε και ο κ. Θεοδοσιάδης. Στην επιτροπή διευθέτησης προβλημάτων στην οποία προσέφευγαν οι φαρμακοποιοί στο υπουργείο Υγείας, ο κ. Θεοδοσιάδης πήγαινε, δεν πήγαινα εγώ. Στις επιτροπές που έκανε εκείνος τώρα δεν έβαλε κανέναν από τους άλλους, μόνο δικούς του ανθρώπους. Αυτό δεν είναι συλλογική προσπάθεια, είναι μονοκομματική και μονοπαραταξιακή».